אורתופדיה-פיזיותרפיה

לראשונה בהלל יפה: השתלה בתלת מימד של מקטע עצם במטופלת עם גידול ממאיר של עצם השכמה

הודעת הלל יפה

המרכז הרפואי הלל יפה ביצע לראשונה שחזור של מקטע עצם במשתל טיטניום, מותאם אישית, אשר הודפס במדפסת תלת ממדית. הניתוח החדשני בוצע במטופלת לאחר שאובחן בגופה גידול ממאיר של עצם השכמה. טכנולוגיה ייחודית זו אפשרה לבצע כריתה נרחבת של הגידול תוך שימור של מפרק הכתף. פרופ’ ביקלס, מנהל היחידה לאורתופדיה אונקולוגית, שביצע את הניתוח המורכב: “טכניקה זו של הדפסת משתלים מותאמים אישית הינה פריצת דרך בתחום הכירורגיה האונקולוגית משמרת הגפה”

לראשונה במרכז הרפואי הלל יפה נעשה שימוש בטכניקה ייחודית של הדפסת משתל מתכת תלת ממדי, מותאם אישית, לצורך שיחזור מקטע עצם. המטופלת, אישה בשנות ה- 70 לחייה, אובחנה עם גידול ממאיר בעצם השכם (Scapula) – עצם המהווה חלק מחגורת הכתף וממפרק הכתף עצמו. כריתה נרחבת של גידול במקום בעייתי זה תיצור מגבלה תפקודית קשה בשל פגיעה במפרק הכתף. אילוץ זה הצריך את הרופאים למצוא פתרון אחר, מה שהביא בסופו של דבר ליצירת מודל מותאם אישית עבור המטופלת, שהודפס מטיטניום במדפסת תלת ממדית. “נאלצנו למצוא פתרון מתוחכם על מנת להסיר את הגידול ולשמר את היכולת התפקודית של המטופלת. השימוש במשתל מותאם אישית אפשר כריתה נרחבת של הגידול תוך שימור של מפרק הכתף. טכניקה זו ללא ספק, מהווה פריצת דרך בתחום הכירורגיה האונקולוגית משמרת הגפה”, מציין פרופ’ יעקב ביקלס, מנהל היחידה לאורתופדיה אונקולוגיה במרכז הרפואי הלל יפה, אשר ביצע את הניתוח המורכב. המטופלת עברה את הניתוח בהצלחה ולאחריו החלימה ללא כל סיבוכים. בימים אלה עוברת הליך שיקומי וחוזרת באופן הדרגתי לתפקוד.

איך זה עובד?

טכניקה זו מופעלת באמצעות תוכנות מחשב ייעודיות המאפשרות על סמך בדיקות דימות (CT ו- MRI) ליצור מודל תלת ממדי של הגידול והאיבר בו הוא נמצא, לתכנן את הכריתה ואת מבנה המשתל לצורך שחזור החסר הרקמתי שנותר לאחר כריתת הגידול. התוכנה יוצרת קובץ הנשלח למדפסת, וזו מדפיסה את המשתל, שכבה אחר שכבה, בתהליך האורך כ- 10 שעות.

“השימוש במשתל מותאם אישית מאפשר לבצע כירורגיה מדויקת בה המנתח אינו מחויב למשתל שהוא מוצר מדף בעל מבנה כללי, אלא יכול לייצר מודל מדויק ביותר וכך להסיר את הגידול על פי המאפיינים האנטומים הייחודיים למטופל, מתוך ידיעה שהמשתל יתאים בדיוק לחסר הרקמתי שייווצר”, מסביר פרופ’ ביקלס.

כיום השימוש במדפסות תלת ממדיות הוא האופציה היחידה ליצירת משתלים בעלי מרקם וגיאומטריה מורכבים, נחלתן של חברות ישראליות בנס ציונה ואור עקיבא. בימים אלה השיטות הטכנולוגיות הללו עוברות הטמעה בתוך המערך הכירורגי של בית חולים הלל יפה, כך שישמשו את צוותי המנתחים במחלקות השונות”, סיכם פרופ’ ביקלס.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה