רפואת ריאות

יום המודעות הבינלאומי למחלת ה – COPD

מהי המחלה, מי סובל ממנה יותר, מאיזה גיל, כיצד היא קשורה לעישון, מדוע חשוב לגלות אותה מוקדם ואיך ניתן לטפל בה?

ב 19 בנובמבר 2014, יצוין בישראל ובעולם, יום המודעות הבינלאומי ל COPD , מחלת ריאות חסימתית כרונית שנערך במטרה להגביר את המודעות הציבורית לאפשרויות הטיפול בכל רחבי העולם. כ – 350,000 איש בישראל חולים ב- COPD וכ 3,000 איש מתים ממנה מדי שנה. מדובר במחלה כרונית קשה הגורמת לחסימה והיצרות בלתי הפיכה של דרכי הנשימה. מחלת ה – COPD יכולה להופיע בצורה קלה יותר וניקראת נפחת הריאות או בצורה חמורה של דלקת סימפונות כרונית. המחלה פוגעת ברקמת הריאות ובתפקודן וגורמת לתסמינים שונים כגון קשיי נשימה, שיעול שאינו חולף, ליחה כרונית מרובה, צפצופים, חרחורים, ולחץ באזור החזה. חומרת התסמינים גוברת עם התדרדרות המחלה ולכן ישנה חשיבות מכרעת לגילוי מוקדם של COPD ולשינוי באורח החיים של החולה.

הגורם העיקרי למחלת הריאות הוא עישון ממושך או חשיפה לעישון פסיבי. כ-  85% ממקרי ה COPD הם כתוצאה מעישון וכרבע מכלל המעשנים בישראל ובעולם סובלים מהמחלה. גורמים נוספים יכולים להיות חשיפה למזהמים סביבתיים, סיבות טרום לידתיות ותורשה. רוב הלוקים במחלה הם בני גיל 55 ומעלה, והיא שכיחה מעט יותר וקטלנית יותר בקרב גברים מאשר בקרב נשים. בשנים האחרונות ניכרת מגמת עלייה עולמית בשיעורי המחלה. על פי נתוני אירגון היוזמה הגלובלית למחלת ריאות חסימתית כרונית ה – The Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease מסתבר כי כ- 3 מיליון בני אדם ברחבי העולם מתים מהמחלה בכל שנה, כ- 3,000 מתוכם כאמור בישראל. הצפי הוא שעד 2020 תהיה מחלת ה-COPD גורם המוות השלישי בעולם וגורם הנכות החמישי.

גילוי מוקדם וטיפול

אבחון מחלת ה – COPD נעשה בדרך כלל על ידי בחינת ההיסטוריה הרפואית והתעסוקתית של החולה, בדיקה גופנית, צילום רנטגן, שאלון חשיפה לחומרים מגרים ומבחני נשימה. הטיפול במחלה כולל הפסקת עישון, טיפול תרופתי, טיפול תומך כגון פיזיותרפיה נשימתית, שיקום ריאתי, טיפולים כירורגים ובמקרים החמורים ביותר אף השתלת ריאה. המטרה העיקרית של הטיפול התרופתי במחלה הינה עצירת המחלה, מניעת התלקחויות וכן הקלת תסמיני המחלה באמצעות הרחבת דרכי הנשימה. הטיפולים התרופתיים העיקריים הינם מתן חמצן, תרופות מרחיבות סימפונות וסטרואידים או שילוב של מספר תרופות יחד. בחולים הסובלים מהחרפה בינונית או קשה מוסיפים לטיפול גם אנטיביוטיקה. לאחרונה, נכנס לסל הבריאות, בישראל משאף חדש ויעיל לטיפול במחלה המיועד להרחבת סימפונות הנקרא אקלירה. מדובר בתרופה חדשה הנילקחת פעמיים ביום ומקלה את תסמיני ה-COPD הן בשעות היום והן בשעות הלילה. אקלירה (Eklira ) מספקת מענה למשך 24 שעות והינה בעלת השפעה מקסימאלית ומתמשכת החל מהיום הראשון של הטיפול ולאורך כל הטיפול כולו. אקלירה מתאפיינת בפחות תופעות לוואי כמו יובש בפה, דופק מואץ, מתרופות אחרות באותה המשפחה וביעילות טובה יותר בשעות הלילה. בניגוד לתרופות אחרות מאותה משפחה, אקלירה הינה היחידה הניתנת במשאף מוכן לשימוש חודשי ואין צורך בהטענה יומית של התרופה. למשאף הייחודי והמתקדם של אקלירה יש שני מנגנוני בקרה המוודאים נטילה נכונה של התרופה. והוא המשאף היחיד הננעל בסיום נטילת התרופה, כך שהחולה יכול לוודא כי אכן נטל את כל המנה במלואה. בכל מקרה, חשוב מאוד להתייעץ עם הרופא מהו הטיפול המיטבי ביותר עבור כל חולה במחלה, איך לשנות את אורח החיים,  וכיצד ניתן לעצור את התדרדרות המחלה.

נמסר על ידי יח”צ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה