רפואת ריאות

דום נשימה חסימתי בשינה מאיץ הידרדרות תפקוד ריאתי בחולי אסתמה (BMC Pulm Med)

במאמר שפורסם בכתב העת BMC Pulmonary Medicine מדווחים חוקרים על ממצאי מחקר חדש, מהם עולה כי בחולי אסתמה עם דום נשימה חסימתי בשינה (Obstructive Sleep Apnea) תועדה ירידה גדולה יותר משמעותית במדדי FEV1 (Forced Expiratory Volume in 1 second), בהשוואה לחולי אסתמה ללא דום נשימה חסימתי בשינה. יתרה מזאת, השימוש במכשיר CPAP צמצם את הירידה במדדי FEV1 בחולים אלו.

מדגם המחקר כלל 466 חולים ממעבדת השינה של החוקרים שנבחנו באופן רטרוספקטיבי. מבין אלו, 77 חולים (16.5%) אובחנו עם אסתמה והיו במעקב סדיר במשך למעלה מחמש שנים. החוקרים בחנו את המאפיינים הקליניים של החולים, התפקוד הריאתי, פניות לחדרי מיון ותוצאות בדיקות שינה.

החולים שנכללו במחקר סווגו לאחת משלוש קבוצות לפי חומרת מדד AHI (Apnea-Hypopnea Index). הירידה במדדי FEV1 בקרב חולי אסתמה עם דום נשימה חסימתי בשינה בדרגה חמורה (מדד AHI מעל 30) עמדה על 72.4 מ”ל/שנה (34 חולים), בהשוואה לירידה של 41.9 מ”ל/שנה (33 חולים) באלו עם דום נשימה חסימתי בשינה בדרגה קלה-עד-בינונית (מדד AHI בטווח 5-30) ועל 24.3 מ”ל/שנה באלו ללא דום נשימה בשינה (מדד AHI של עד 5).

בחולים עם דום נשימה חמור בשינה, הירידה במדדי FEV1 פחתה משמעותית לאחר טיפול במכשיר CPDP.

לאחר ניתוח סטטיסטי, רק מדד AHI נותר מנבא בלתי-תלוי של הירידה במדדי FEV1.

לסיכום, במדגם חולי אסתמה עם דום נשימה חסימתי בשינה תועדה ירידה גדולה יותר משמעותית במדדי תפקודי ריאתי, בהשוואה לחולים ללא דום נשימה בשינה. ההשפעה של דום נשימה חסימתי בשינה על מדדי FEV1 הייתה תלוית-מינון.

BMC Pulm Med. 2017;17(55)

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה