רפואת ריאות

מקרה של Hypersensitivity Pneumonitis על-רקע מתוטרקסט לאחר 30 שנות טיפול (J Med Case Reports)

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Medical Case Reports מתארים הכותבים מקרה של Hypersensitvity Pneumonitis על-רקע מתוטרקסט לאחר 30 שנות טיפול, זאת למרות שהתופעה מתפתחת לרוב בשבועות או חודשים הראשונים להתחלת הטיפול.

הכותבים מתארים את המקרה של אישה ממוצא אפריקאי-אמריקאי, בת 77, עם היסטוריה של דלקת מפרקים שגרונית, שהתייצגה בתמונה של החמרה הדרגתית בקוצר נשימה ושיעול לא-יצרני. החולה נטלה מתוטרקסט במינון יומי של 2.5 מ”ג, שניתן פומית במהלך 30 השנים האחרונות.

בבדיקה גופנית זוהה חום של 38.2 מעלות צלזיוס, טכיקרדיה, חרחורים בבסיסי הריאות דו”צ וריוויון חמצן של 88% באוויר חדר. בדיקות מעבדה הצביעו על ספירת דם לבנה תקינה, ספירת אאזנופילים מוגברת של 18.3% ושקיעת דם של 111 מ”מ/שעה. תרבית כיח הייתה שלילית לפתוגנים חיידקיים, כולל AFB (Acid Fast Bacilli). עוד נשללה אבחנה של שפעת ו-RSV (Respiratory Syncytial Virus). בדיקת (1-3)-B-D-Glucan הייתה בטווח התקין. תסחיך ריאתי נשלל ובדיקת אקו-לב דווחה כתקינה. צילום חזה הדגים עכירות עם רטיקולציה בולטת בשדות ריאה עליונים דו”צ, בולט יותר מימין, ללא תפליט פלאורלי. בדיקת CT של החזה הדגימה הצללה לא-ספציפית בחלק העליון של שתי הריאות. בדיקת תפקודי ריאות לא הדגימה חסימה, עם איוורור תקין וללא עדות לרסטריקציה, לצד דיפוזיה מופחתת קלות.

לאחר הפסקת הטיפול במתוטרקסט והתחלת פרדניזון במינון 60 מ”ג פומית כל יום, חל שיפור דרמטי והדמייתי ניכר.

החוקרים כותבים כי המקרה הנוכחי מעיד כי למרות שהפגיעה הריאתית הנ”ל על-רקע מתוטרקסט לרוב מופיעה בשבועות הראשונים לטיפול, יש לשקול אפשרות זו גם עם טיפול ממושך.

J Med Case Reports. 2017;11(174)

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה