תזונה

איכות תזונה טובה יותר לאחר אוטם שריר הלב קשורה לתמותה מופחתת (JAMA Intern Med)


סיכום הידיעה  באדיבות סטארגומים www.stargumim.co.il .

ע”פ מימצאי מחקר חדש מה- JAMA Intern Med     צריכת תזונה באיכות בריאותית טובה יותר לאחר אוטם שריר הלב קשורה לסיכון נמוך יותר לתמותה ותחלואה.

המחברים מציינים ברקע את החשיבות  בקיום המחקר לאור זאת שקיים מידע מוגבל אודות תזונה לאחר אוטם שריר הלב (MI ) ותמותה, על אף המספר הגדל של שורדי אוטם שריר הלב בארצות הברית.

מטרת החוקרים הייתה  לבחון את הקשר בין איכות התזונה לאחר אוטם שריר הלב והשינויים מלפני האוטם ולאחריו בתמותה מכל-סיבה ומסיבות קרדיווסקולריות בקרב שורדי אוטם שריר הלב.

תוכנית, מערך ומשתתפים :   נכללו 2258 נשים ממחקר הבריאות בקרב אחיות ו-1840 גברים ממחקר מעקב אחר אנשי מקצוע במקצועות הרפואיים. המשתתפים שרדו אוטם שריר הלב ראשוני במהלך תקופת המעקב של המחקר והשלימו שאלון אודות תדירות מזון לפני האוטם ואחריו. איכות המזון נמדדה על ידי שימוש באינדקס אכילה בריאה אלטרנטיבית של 2010 (AHEI2010 ), אשר כולל מזון וחומרים תזונתיים הקשורים בסיכון למחלה כרונית שדווחו בספרות. החוקרים העריכו  את התרופות שהיו בשימוש, ההיסטוריה הרפואית וגורמי הסיכון הקשורים בסגנון חיים על ידי שימוש בדגמי רגרסיה לסיכונים יחסיים מרובי משתנים של קוקס (Cox ).

התוצאים והמדדים העיקריים  שהוגדרו :  תמותה מכל-סיבה ומסיבה קרדיווסקולרית.

החוקרים מדווחים על התוצאות הבאות:   במהלך המעקב, דווח על  682 מקרי מוות מכל סיבה שהיא עבור נשים ו-451 עבור גברים. זמן ההישרדות החציוני לאחר תחילת האוטם היה 8.7 שנים לנשים ו-9.0 שנים עבור גברים. כאשר התוצאות אוגדו, יחס הסיכון (HR ) המתואם היה 0.76 ( 95% CI, 0.60-0.96 ) עבור תמותה מכל-סיבה ו-0.73 ( 95% CI, 0.51-1.04 ) עבור תמותה מסיבה קרדיווסקולרית, בהשוואת החמישונים (quintiles ) הקיצוניים של אינדקס AHEI2010 שלאחר האוטם. עליה גדולה יותר בציון ה- AHEI2010 בין המצב לפני האוטם לבין זה שאחריו נקשרה באופן משמעותי בתמותה נמוכה יותר מכל-סיבה (יחס הסיכון המאוגד, 0.71; 95% CI, 0.56-0.91 ) ותמותה מסיבה קרדיווסקולרית (יחס הסיכון המאוגד, 0.60; 95% CI, 0.41- 0.86 ) בהשוואת החמישונים הקיצוניים. יחסי הסיכון המתואמים הקשורים בחלק שקודם לאוטם באינדקס AHEI2010 היום 0.73 ( 95% CI, 0.58-0.93 ) עבור תמותה מכל-סיבה ו-0.81 ( 95% CI, 0.64-1.04 ) עבור תמותה מסיבה קרדיווסקולרית כאשר מרכיב האלכוהול לא נכלל.

מסקנות החוקרים הן כי בקרב שורדי אוטם שריר הלב אשר צרכו תזונה באיכות גבוהה יותר, אשר נקשרה בסיכון נמוך יותר למחלות לב כליליות במניעה ראשונית, הושגה כתוצאה מכך תמותה מכל-סיבה נמוכה יותר.

JAMA Intern Med. 2013;173(19):1808-1819

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה