תזונה

דיאטה ים תיכונית מפחיתה משמעותית את הסיכון לסוכרת מסוג 2 (Ann Intern Med.)

דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית כתית מעולה מפחיתה את הסיכון להתפתחות סוכרת מסוג 2 בכשליש במבוגרים בסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם, בהשוואה לדיאטה דלת-שומן, כך עולה מתוצאות מחקר PREDIMED (Prevencion con Dieta Mediterranea), שפורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דיאטה ים-תיכונית עתירה בשומנים (30-40% מכלל הצריכה הקלורית) שמקורם בירקות, דוגמת שמן זית ואגוזים, ויחסית דלה במוצרי חלב. הדיאטה כוללת גם רטבים עם עגבניות, בצלים, שום וצריכת יין בכמות מתונה.

במחקר PREDIMED נכללו 7,447 גברים ונשים בגילאי 55-80 שנים, ללא מחלות לב וכלי דם בתחילת המחקר, אך עם סיכון למחלות אלו. המשתתפים חולקו באקראי לאחת משלוש דיאטות: דיאטה ים תיכונית עם תוספת שמן זית כתית-מעולה או תערובת אגוזים, או דיאטה ביקורת עם המלצה להפחתת צריכת כל סוגי השומנים. המשתתפים לא קיבלו הוראות בנוגע לפעילות גופנית.

מהממצאים העיקריים של המחקר, שפורסמו במהלך חודש פברואר בשנת 2013, עלה כי לאחר 4.8 שנות מעקב, דיאטה ים תיכונית הפחיתה את הסיכון למחלות לב וכלי דם בכ-30%, בהשוואה לקבוצת הביקורת. מתוצאות מוקדמות מאחד מבין 11 המרכזים של המחקר עלה כי דיאטה ים תיכונית הפחיתה גם את ההיארעות של סוכרת מסוג 2.

הסקירה הנוכחית כללה 3,541 משתתפים מהמחקר המקורי, ללא סוכרת בתחילת המחקר, עם נתונים זמינים במהלך המעקב. במהלך חציון מעקב של 4.1 שנים, ההיענות הייתה טובה יותר עם דיאטה ים תיכונית, בהשוואה לקבוצת הביקורת, כפי שנקבע לפי שאלונים והערכת סמנים בדם במדגם אקראי.

273 משתתפים פיתחו סוכרת, כולל 6.9% מהמשתתפים בקבוצת דיאטה ים תיכונית עם שמן זית כתית מעולה, 7.4% מאלו שלקחו חלק בקבוצת דיאטה ים תיכונית עם תערובת אגוזים ו-8.8% מהביקורות בקבוצת דיאטה דלת-שומנים. לאחר תקנון לערפלנים אפשריים, יחסי הסיכון לסוכרת בקבוצת דיאטה ים-תיכונית בהשוואה לדיאטה דלת-שומן היו משמעותיים ועמדו על 0.60 עם תוספת שמן זית כתית מעולה ולא משמעותיים עם תוספת תערובת אגוזים.

כאשר החוקרים שילבו את שתי קבוצות הדיאטה הים תיכונית, זוהתה ירידה משמעותית של כ-30% בסיכון לסוכרת מסוג 2, בהשוואה לביקורות. תוצאות אלו היו עקביות כאשר נבחנו לפי מין, גיל, מחלות רקע, הרגלי עישון, היסטוריה משפחתית של מחלות לב וכלי דם והשמנה.

החוקרים כותבים כי ההשפעות המועילות של דיאטה ים תיכונית נובעות ככל הנראה מהכללת מרכיבים דוגמת מינראלים שונים, פוליפנולים ופיטוכימיקאלים אחרים בעלי פעילות נוגדות-חמצון, דלקת ותנגודת לאינסולין.

באשר להשפעות דיאטה על הסיכון לסוכרת בפרט, החוקרים מציינים כי פחמימות הן הגורם העיקרי לרמות סוכר בדם ודיאטה ים תיכונית לרוב כוללת כמות פחמימות קטנה יותר מדיאטות סטנדרטיות או דיאטות דלות-שומן. כמוכן, מדובר בדיאטה עם ערך גליקמי נמוך יותר.

לא ברור מדוע תוספת אגוזים לדיאטה ים תיכונית לא הובילה לירידה מובהקת סטטיסטית בסיכון לסוכרת והחוקרים מעלים אפשרות כי מדובר בממצא אקראי. עם זאת, בשתי קבוצות המטופלים בדיאטה ים תיכונית נרשמה מגמת ירידה בסיכון לסוכרת.

Ann Intern Med. Published online January 6, 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה