תזונה

מה בין הפרעות אכילה ובין התפתחות סוכרת במבוגרים? (Diabetologia)

במאמר שפורסם בכתב העת Diabetologia מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, שכלל למעלה מ-52,000 מבוגרים ב-19 מדינות, מהן עולה לראשונה קשר בין הפרעות אכילה ובין התפתחות סוכרת במבוגרים.

מהמחקר עולה עוד כי בחולים עם דיכאון או הפרעות התפרצות לסירוגין תועדה עליה של 30% ו-60%, בהתאמה, בסיכויים להתפתחות סוכרת, בהשוואה לאלו ללא הפרעות אלו.

ברקע למחקר כותבים החוקרים כי לא נערכו מחקרים שנועדו לבחון אם הקשר התדיר בין דיכאון וסוכרת עשוי לשקף את נוכחות מחלות רקע פסיכיאטריות נלוות. לכן, הם ביקשו לבחון את הקשר בין אבחנה קלינית של סוכרת ובין 16 אבחנות פסיכיאטריות, כולל הפרעות מצב רוח, חרדה, שליטה בכעסים ושימוש בחומרים. הם ערכו ראיונות עם כ-52,000 משתתפים בגילאי 17 שנים ומעלה מהולנד, ארצות הברית, קולומביה, מקסיקו, פרו, סין, יפן, ניו-זילנד, בלגיה, צרפת, גרמניה, איטליה, רומניה, ספרד, פורטוגל, ישראל, עיראק, פולין וצפון אירלנד.

מהתוצאות עלה כי 2,508 משיבים אובחנו עם סוכרת  (גיל ממוצע בעת אבחנה של 50.3 שנים).

שיעורי ההימצאות הגבוהים ביותר במהלך החיים של הפרעות פסיכיאטריות תועדו עם הפרעת דיכאון מג’ורי (11.3%), לאחר מכן פוביה ספציפית (7%) ושימוש לרעה באלכוהול (5.8%). בנוסף, 1.8% סבלו מהפרעות התפרצות לסירוגין, 0.9% סבלו מהפרעת אכילה כפייתית ו-0.5% סבלו מבולימיה נרבוזה.

מבין 16 ההפרעות הפסיכיאטריות שנבחנו, כולם למעט הפרעה כפייתית-טורדנית נמצאו קשורות בקשר מובהק ולא-מתוקן עם אבחנת סוכרת. עם זאת, לאחר תקנון למחלות רקע לאורך החיים עד להופעת סוכרת, רק הפרעת אכילה כפייתית (יחס סיכויים של 2.6), בולימיה נרבוזה (יחס סיכויים של 2.1), הפרעת התפרצות לסירוגין (יחס סיכויים של 1.6) והפרעת דיכאון מג’ורי/דיסתימיה (יחס סיכויים של 1.3), נותרו קשורות בקשר מובהק עם סוכרת.

החוקרים מציינים כי אחד היתרונות של המחקר נובע מגודל המדגם הגדול, אך למרות זאת, למחקר מספר מגבלות, כולל הערכה רטרוספקטיבית, התבססו על דיווח עצמי לאבחנת סוכרת, חוסר אפשרות להבחין בין סוכרת מסוג 1 ומסוג 2, אי-הכללה של הפרעות פסיכיאטריות נוספות (דוגמת סכיזופרניה) והעדר ריבוד לפי מדינה או תרבות. סיווג לפי מדינה היה מוביל למספר לא-מספק של משתתפים להשלמת ניתוח סטטיסטי, בעוד שסיווג לפי תרבות היה מוביל להחלטות די שרירותיות. מגבלה נוספת נבעה מכך שהמחקר לא נועד להעלות מנגנוני פעולה אפשריים.

בסיכומו של דבר, הממצאים תומכים בחשיבות דיכאון על הופעת סוכרת, אך החוקרים מציעים להרחיב את ההתייחסות להפרעות שליטה בכעסים.

Diabetologia. Published online January 30, 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה