תזונה

היענות גבוהה לתזונה ים תיכונית קשורה לירידה בכמות והיקף הרובד הטרשתי (European Atherosclerosis Society)

היענות לתזונה ים תיכונית בתנאי עולם אמיתי הראתה קשר תלוי במידת ההיענות עם נוכחות, מספר ועובי של רבדים טרשתיים, ללא תלות בגורמי סיכון אחרים, כך עולה ממחקר חדש שהוצג בכנס השנתי של החברה האירופאית לטרשת עורקים.

הקשר המגן החזק ביותר היה עבור עורקים בירך בקרב מעשנים, מה שמצביע לדעת החוקרים על כך שתזונה זו עשויה להגן מפני תחלואה קרדיווסקולרית באמצעות מניעת חימצון של ליפופרוטאינים אתרוגניים.

החוקרים מעירים שנוכחות הרבדים זוהתה עד כה בעיקר באמצעות אולטרהסאנוד לקרוטיד, למרות שלאחרונה נמצא שרבדים יליופמורליים המזוהים ע”י אולטרהסאנוד הם תכופים יותר, ועם קשר חזק יותר לסיכון קרדיווסקולרי ולהסתיידות עורקים כליליים.

החוקרים מציינים שעדיין לא נחקר הקשר בין רבדים יליופמורליים והיענות לתזונה ים תיכונית בתנאי עולם אמיתי.

לשם כך, החוקרים עשו שימוש באולטרהסאונד לצורך הערכת רבדים טרשתיים בקרוטיד, בירך ובאורטה ב-2,523 פועלים בגיל העמידה (גיל ממוצע 51, 95% מהם גברים), ללא היסטוריה של מחלה קרדיווסקולרית , שהשתתפו במחקר ה-Aragon Workers Health Study. מבין משתתפים אלה נמצא עדות לרובד טרשתי בקרב 1983 משתתפים.

נעשה שימוש בשאלון תזונה שכלל 134 סעיפים במטרה לחשב את אינדקס ההיענות לדיאטה הים התיכונית (aMED) , שלקחה בחשבון את רמת הצריכה של פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, חיטה מלאה, דגים, בשר אדום, אלכוהול ויחס שומן לא רווי/שומן רווי. הניקוד הכולל יכול היה לנוע בין 0 ל-9, וככל שהציון גבוה יותר הוא מצביע על היענות גבוהה יותר לדיאטה הים התיכונית.

החוקרים מדווחים שהציון הממוצע הכולל היה 4.19, המייצג היענות בינונית, ללא הבדל מובהק בין גברים לנשים.

נמצא שבהשוואה לאלו שהיו עם ציון aMED נמוך (0-2), אלו עם הציון הגבוה ביותר (6-9) היו מבוגרים יותר (51.7 לעומת 50.9) , ונטו פחות לעשן (25.3% לעומת 44%) .

כאשר השוו החוקרים בין הקבוצות עם ציוני ה- aMED הגבוהים ביותר לנמוכים ביותר, נמצאה ירידה מובהקת בנוכחות רובד טורשתי בעורקי הירך: סיכון יחסי של 0.74, בטווח 0.54-1.02, P=0.045) , ללא תלות בגורמי סיכון אחרים.

בקבוצה עם הציון הגבוה ביותר, נוכחות רובד טרשתי הייתה נמוכה יותר באופן מובהק גם באורטה לאחר התאמות לגיל ומין : סיכון יחסי 0.72, בטווח 0.55-0.94, P=0.006 , אך הבדל זה לא הגיע לידי מובהקות סטטיטת לאחר כל ההתאמות לגורמי הסיכון (P=0.303). לא היה הבדל מובהק סטטיסטי ברובד הטרשתי בקרוטיד בין שתי הקבוצות.

בקרב מעשנים בקבוצת הציון הגבוה, הייתה הפחתה של 61% בנוכחות ברובד הטרשתי בעורקי הירך , סיכון יחסי של 0.39, בטווח 0.22-0.69, P=0.001) , ושל 67% בכלל האיזורים. (OR 0.33, 95% CI 0.140.79; P=0.008) .

ציון ה- aMEDהיה גם קשור גם בקשר הפוך עם מס’ הרבדים הטרשתיים בכל האיזורים, למעט הקרוטיד.

לדיווח על המחקר במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה