תזונה

דיאטה נוזלית והצגה הדרגתית של מאכלים מעודדת הפוגה של סוכרת (Lancet)

מנתונים שהוצגו במהלך כנס ה-IDF Congress (International Diabetes Federation) ופורסמו בו-זמנית בכתב העת Lancet עולה כי תתכן הפוגה בסוכרת מסוג 2 עם הקפדה על דיאטה נוזלית דלה מאוד בקלוריות, הכוללת סביב 850 קילו-קלוריות ביום למשך 3-5 חודשים, ולאחר מכן השבה הדרגתית של מוצרי מזון, עם תמיכה מתמשכת לשמירה על הירידה במשקל, הכוללת גישות להגדלת פעילות גופנית וטיפול קוגניטיבי-התנהגותי.

מחקר DIRECT (Diabetes Remission Clinical Trial) הינו מחקר מעט שנוי במחלוקת, שכלל חולים עם סוכרת מסוג 2, במשך עד שש שנים. במסגרת המחקר השוו החוקרים בין משטר אינטנסיבי להפחתת משקל באמצעות פורמולה מסחרית שניתנה ע”י אחיות או דיאטניות לאחר כשמונה שעות הכשרה, אל מול הגישה הסטנדרטית הטובה ביותר להפחתת משקל. המחקר כלל 49 מרפאות בבריטניה.

המשתתפים היו בגילאי 20-65 שנים, עם מדד מסת גוף של 27-45 ק”ג למטר בריבוע ולא קיבלו טיפול באינסולין. קבוצת ההתערבות (149 חולים) כללה הפסקת טיפול בתרופות לאיזון סוכרת ואיזון יתר לחץ דם, החלפה מלאה של התזונה (825-853 קילו-קלוריות למשך 3-5 חודשים, במסגרת דיאטה עתירת-פחמימות, דלת שומנים ועתירת חלבונים), לאחריה הצגה חוזרת הדרגתית (לאורך 2-8 שבועות) של מוצרי המזון, ותמיכה בשמירת הירידה במשקל. המשתפים קיבלו תוספי סיבים שנועדו לסייע במניעת עצירות והומלץ להם לשתות הרבה מים. 149 החולים הנוספים נכללו בקבוצת ביקורת, לה ניתן הטיפול הסטנדרטי הטוב ביותר לפי ההנחיות.

הארוחות הושבו באופן נפרד, עם המלצה להקפיד על 50% פחמימות, 35% שומנים ו-15% חלבונים, והחולים קיבלו סופרי צעדים עם המלצה להקפיד על 15,000 צעדים ביום במהלך שלב זה.

בסיכומו של דבר, חולה אחד פיתח אירוע חריג חמור העשוי להיות קשור לטיפול (אבני מרה וכאבי בטן) אך המשיך במחקר. חלק מהמשתתפים סבלו מעצירות, כאבי ראש וסחרחורות, אך כל אלו נסבלו ע”י המשתתפים במחקר ואיש לא עזב את המחקר.

התוצא העיקרי היה ירידה של 15 ק”ג במשקל הגוף, או יותר, והפוגה של סוכרת, שהוגדרה בנוכחות המוגלובין מסוכרר של עד 6.5%, ללא כל טיפול תרופתי.

לאחר שנה אחת, משקל הגוף הממוצע ירד ב-10 ק”ג בקבוצת ההתערבות וב-1 ק”ג בקבוצת הביקורת. התוצא העיקרי של ירידה במשקל של 15 ק”ג ומעלה, תועד ב-36 חולים (24%) בקבוצת ההתערבות, ללא מקרים דומים בקבוצת הביקורת.

עוד מדווחים החוקרים כי 46% מהחולים בקבוצת ההתערבות נכנסו להפוגה בסוכרת. כאשר החוקרים הגבילו את ניתוח הנתונים לאלו שירדו 10 ק”ג במשקל הגוף, או יותר, שיעורי ההפוגה עמדו על 73% מהחולים.

Lancet. Published online December 5, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה