תזונה

הרגלי אכילה בריאים עשויים להקל על תסמיני דיכאון בצעירים (PLoS One)

דיכאון אישה צעירה

התערבות תזונתית פשוטה השמה דגש על בשר רזה, דגים ופירות וירקות טריים מובילה לשיפור תסמיני דיכאון בתוך שלושה שבועות במבוגרים צעירים עם הרגלי אכילה לא-בריאים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, אשר פורסמו במהלך חודש אוקטובר בכתב העת PLoS One.

מדגם המחקר כלל 76 סטודנטים באוניברסיטה בעלי משקל תקין (גיל ממוצע של כ-20 שנים, 63% נשים). בכל המשתתפים תועד מדד DASS-21-D (Depression, Anxiety and Stress Scale-21 Depression Subscale) של 7 נקודות ומעלה, המעיד על תסמיני דיכאון מתונים, ומדד של מעל 57 נקודות בסולם DFS (Dietary Fat and Sugar Screener), המרמז לדיאטה לקויה.

המשתתפים חולקו באקראי לקבוצת התערבות עם שינויים תזונתיים, או להמשך דיאטה רגילה. בקבוצת ההתערבות ניתנו הוראות תזונתיות באמצעות סרטון וידאו קצר. הדיאטה התבססה על ה-Australian Guide to Healthy Eating עם המלצות תזונתיות נוספות להפחתת הסיכון לדיכאון (לדוגמא, חומצות שומן אומגה-שלוש, קינמון).

המשתתפים בקבוצת ההתערבות קיבלו הוראות מפורשות אודות הגברת צריכת ירקות, פירות, דגנים מלאים, חלבונים (בשר רזה, עוף, ביצים, טופו, קטניות), מוצרי חלב לא-ממותקים, דגים, אגוזים וזרעים, שמן זית ותבלינים. עוד ניתנו המלצות אודות הפחתת צריכת מזונות מסוימים, דוגמת סוכרים, בשר מעובד או שומני ומשקאות קלים. החוקרים זימנו את המשתתפים פעמיים במהלך המחקר בכדי לשאול אם התקשו להקפיד על הדיאטה ובמטרה לפתור חלק מהבעיות.

התוצא העיקרי התבסס על מדד CESD-R (Centre for Epidemiological Studies Depression scale-Revised) והתוצא המשני התבסס על מדד DASS, אשר בנוסף להערכת תסמיני דיכאון כלל מדדי חרדה ודחק.

לאחר שלושה שבועות, מדד CESD-R הממוצע בקבוצת ההתערבות השתפר מערך מוגבר (מעל 16) לטווח חסר חשיבות קלינית, אך נותר גבוה בקבוצת הביקורת. בקבוצת ההתערבות תועדו מדדי CESD-R נמוכים יותר משמעותית, בהשוואה לקבוצת הביקורת, לאחר תקנון למדדי CESD-R בתחילת המחקר. כאשר החוקרים לקחו בחשבון את הגיל, מין, פעילות גופנית ומדד מסת גוף, ההבדל המובהק סטטיסטית נותר על כנו.

באשר למדדי DASS, המדד הממוצע בקבוצת ההתערבות השתפר מערך בטווח חומרה מתונה (7-10) לטווח התקין (0-4 נקודות), אך בקבוצת הביקורת המדד נותר בטווח החומרה המתונה.

בקבוצת ההתערבות תועדו מדדים נמוכים משמעותית, בהשוואה לקבוצת הביקורת, לאחר תקנון לערכי DASS בתחילת המחקר, ולאחר מכן גם לתקנון לגיל, מין, פעילות גופנית ומדד מסת הגוף בתחילת המחקר. רמות דחק וחרדה נותרו נמוכות יותר בקבוצת ההתערבות.

החוקרים הצליחו להשיג 33 משתתפים לשיחת טלפון לאחר שלושה חודשים. מבין אלו, 21.2% דיווחו כי המשיכו בדיאטה ומשתתפים אלו שמרו על השיפור במצב הרוח.

לסיכום, אעפ”י שאנשי צוות רפואי רבים פסימיים בכל הנוגע להצלחת התערבויות המובילות צעירים לשיפור הרגלי התזונה, הממצאים החדשים מעידים כי חלק מהמטופלים עשויים להיות מאוד מעוניינים לשנות את התזונה במידה ויאמינו כי הדבר יוביל לשיפור מצב הרוח שלהם.

PLoS One. October 9, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה