עיניים

טיפולים חדשים מצילי-חיים ומצילי-ראיה למלנומה של הענביה (מתוך כנס ה-EURETINA)

מתוצאות מחקר חדש, שהוצגו במהלך כנס ה-EURETINA (European Society of Retina Specialists), עולה כי אפשרויות טיפול חדשות למנלומה של הענביה עשויות להציל את הראיה ולהציל את חייהם של חולים רבים. מחקרים להערכת בדיקות גנטיות, אבלציה באמצעות לייזר, טיפול מכוון מופעל קרן אור ואימונותרפיה הובילו כולם לתוצאות ראשוניות מבטיחות.

חלק מהטיפולים האלו עשויים לאפשר למומחי רשתית לטפל בחולים אלו במרפאה שלהם, במקום להפנותם לאונקולוגים, כפי שנעשה כיום.

בשנת 1991, מרבית הרופאים בחרו לנקוט בגישה הזהירה בטיפול במלנומה של הענביה והטיפול הסטנדרטי היה הוצאת העין. אך חולים לאחר טיפול זה עדיין היו בסיכון ויש חולים שעשרים שנים לאחר הניתוח אובחנו עם מחלה גרורתית.

משנת 1991 התפתחה בהדרגה גישת ברכיתרפיה, העשויה לשמש להרוס נגעים בטרם אלו שולחים גרורות. עם זאת, הקרינה גורמת לרוב לאובדן ראיה מסוים ומעכבי VEGF יעילים רק באופן חלקי בהקלה על סיבוך זה.

במחקרים אחרים, בדיקות גנטיות המבוססות על רקמת ביופסיה פותחו במטרה לקבוע אילו גידולים בסיכון הגבוה ביותר לשלוח גרורות. ציטוגנטיקה עשויה לשמש להערכת אבנורמליות בכרומוזומים, כאשר ידוע כי מוטאציות בכרומוזום 3 ובכרומוזום 8 מנבאות פרוגנוזה שלילית. הערכת פרופיל ביטוי גנטי עשויה לסייע בניבוי התגובה טיפול בקרב חולים אלו והסיכון לשליחת גרורות.

בילדים, יש יותר ויותר עדויות לכך שלמלנומה של הענביה פרופיל גנטי שונה. חלק מהגידולים הללו קשורים עם מוטאציות בגן BAP1, שהוא גן מדכא-גידול. עם זאת, אעפ”י שהגידול אינו נפוץ בילדים כמו במבוגרים, הבדיקות האבחנתיות והטיפולים הם זהים.

גישת טיפול נוספת הנבחנת כיום היא AU-011, בה כרומופורים נצמדים לחלקיקים של קפסולת נגיף הנקשרים באופן סלקטיבי להפרין-סולפאט על תאי מלנומה. כאשר מופעלים באמצעות לייזר, החלקיקים מתחממים דיו והורסים את תאי הממברנה. במחקרים בחיות הדבר הוביל לנמק מלא של הגידול עם דלקת מינימאלית.

עוד מפתחים גישות אחרות לטיפול במלנומה גרורתית של הענביה. קבוצה אחת של חוקרים ניסתה חיסון של חולים עם תאי דנדריטים אוטולוגים עמוסי אנטיגני מלנומה gp100 ו-Tyorsinase. במחקר ראשוני, בחולים עם תגובות חיסוניות ספציפיות לגידול תוחלת החיים הייתה ארוכה יותר.

סוג נוסף של אימונותרפיה הוא IMCgp100, שניתן בעירוי ונקשר לקולטן CD3. החלבון מדמה תא מציג-אנטיגן ומושך אליו תאי T, ההורס את תאי המלנומה של הענביה.

מתוך כנס ה-EURETINA

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה