עיניים

חיטוי פריזמות טונומטרים – דו”ח של האקדמיה האמריקאית לרפואת עיניים/ פרופ’ מרדכי רוזנר

האגודה האמריקאית לרפואת עיניים מכינה הערכות טכנולוגיות בתחום רפואת העיניים המעריכות פרוצדורות, תרופות, בדיקות אבחנתיות ובדיקות סקר חדשות וקיימות. המטרה של הערכות אלה היא לסקור באופן סיסטמתי את תוצאות המחקרים הקיימים לגבי היעילות והבטיחות של פרוצדורות, תרופות ובדיקות. לאחר ביצוע הסקירה על ידי חברי הועדה להערכת טכנולוגיות באופתלמולוגיה  – Ophthalmic Technology Assessment Committee, האגודות המתאימות של תתי ההתמחויות המתאימים והייעוץ המשפטי, מוגשות ההערכות לחבר הנאמנים של האקדמיה שמחליטים אם לפרסמם כהצהרות רשמיות של האקדמיה.
המטרה של המחקר הנוכחי של פנל הגלאוקומה של הועדה להערכת טכנולוגיות באופתלמולוגיה, הייתה לבדוק את שיטות החיטוי של פריזמות טונומוטר לשימוש חוזר במרפאת העיניים.
החוקרים היו מארצות הברית, ממכון העיניים בסקום פלמור של בית הספר לרפואה על שם מילר של אוניברסיטת מיאמי, פלורידה, ממחלקת העיניים של אוניברסיטת וושינגטון, וושינגטון, מחלקת העיניים של אוניברסיטת קליפורניה בסן פרנציסקו, מכון עיניים על שם שטיין בלוס אנג’לס, מרכז הגלאוקומה של סן פרנציסקו, בית הספר לרפואה סטנפורד בקליפורניה ובית הספר לרפואה הרווארד, מחלקת העיניים של Massachusetts Eye & Ear Infirmary, בבוסטון מסצ’וסטס.
המטרה הייתה לבדוק את היעילות של שיטות חיטוי שונות של פריזמות טונומטר לשימוש חוזר, במרפאות עיניים, ולהבהיר כיצד חומרי חיטוי עלולים לגרום לנזק לטונומטרים ופגיעה בחולים כתוצאה מכך. בוצעה סקירת ספרות של מחקרים מקוריים, שלא כללה סקירות, מאמרים שלא באנגלית, מאמרים שלא ברפואת עיניים ותאורי מקרים. זוהו 64 מאמרים שמתוכם נותרו עשרה שהתאימו. בתשעה מתוכם השתמשו בפריזמות של טונומטר ובאחד בדסקות מתכת. החיטוי שנבדק בהערכה זו היה כנגד אדנו-וירוס 8 ו- 19, הרפס סימפלקס וירוס 1 ו- 2, HIV 1, וירוס הפטיטיס C, אנטרו-וירוס 70 וכן variant Creutzfeldt-Jakob disease.
כל ארבע המחקרים שבדקו חיטוי כנגד אדנו-וירוס 8 מצאו שאחרי ניקוי בסודיום היפוכלוריט (dilute bleach) לא ניתן היה לזהות וירוס, אך רק שניים מתוך ארבע המחקרים מצאו ש- 70 אחוז איזופרופיל אלכוהול (alcohol wipes or soaks), ניקו את כל הוירוסים החיים. כל שלושת המחקרים שבדקו יעילות חיטוי כנגד הרפס סימפלקס וירוס מצאו שגם סודיום היפוכלוריט וגם 70 אחוז איזופרופיל אלכוהול הכחידו הרפס סימפלקס וירוס. אתנול, סודיום היפוכלוריט, 70 אחוז איזופרופיל אלכוהול ניקוי מכני לא הסירו את כל הלכלוך התאי, שהכרחי כדי למנוע העברת פריון (prion – proteinacious infectious particle). אי לכך, יש לשקול שימוש בפריזמות טונומטר חד פעמיות או כיסויי טונומטר כאשר מטפלים באנשים החשודים כחולים במחלת פריון. סודיום היפוכלוריט, 70 אחוז איזופרופיל אלכוהול, הידרוגן פראוקסיד 3 אחוז, אתיל אלכוהול, השרייה במים, הקרנה באור אולטרה סגול, וחשיפה לחום עלולים לגרום לנזק לפריזמות הטונומטר. חומרים מחטאים עלולים לגרום להתנפחות ולסדקים בפריזמות הטונומטר, על ידי המסת הדבק אשר מחבר יחד את חלקי פריזמת הטונומטר החלול. סדקים בפריזמת הטונומטר עלולים לגרום לגירוי של הקרנית, להכיל בקטריות או שהם יכולים לאפשר לחומרי החיטוי לחדור לתוך פריזמת הטונומטר. המסקנה היא שסודיום היפוכלוריט מהווה חומר חיטוי יעיל כנגד אדנו-וירוס והרפס סימפלקס וירוס, שני הוירוסים שעלולים בשכיחות גבוהה לגרום להדבקות במרפאת עיניים. מאידך מומלץ לבדוק באופן תקופתי את פריזמות הטונומטר כדי לשלול הופעת סימנים של נזק.


Junk AK, Chen PP, Lin SC, Nouri-Mahdavi K, Radhakrishnan S, Singh K, Chen TC
Disinfection of Tonometers – A Report by the American Academy of Ophthalmology
Ophthalmology 2017;124:1867-1875

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה