עיניים

הדמיה עינית עשויה לספק רמזים ראשונים למחלת אלצהיימר (מתוך כנס ה-AAO)

שינויים בכלי הדם של הרשתית עשויים לסייע בזיהוי חולים עם מחלת אלצהיימר בשלב מוקדם, ייתכן כי עוד בטרם הופעת התסמינים הראשונים של המחלה, כך עולה משני מחקרים חדשים, שהוצגו במהלך כנס ה-American Academy of Ophthalmology.

במחקר הראשון השלימו החוקרים מחקר חתך, אשר כלל 39 חולים עם מחלת אלצהיימר, 37 חולים עם ליקוי קוגניטיבי קל ו-133 משתתפים בריאים בגיל 50 ומעלה.

במרבית המקרים, בדיקת OCTA בוצעה בשתי העיניים של המשתתפים במחקר. בנוסף, כל המשתתפים השלימו הערכה קוגניטיבית באמצעות שאלון תקף. המטרה העיקרית של המחקר הייתה הערכת כלי הדם הקטנים של הרשתית ב-SCP (Superficial Capillary Plexus) ולהשוות את הממצאים בשלוש קבוצות המחקר.

התוצא העיקרי של המחקר היה צפיפות כלי הדם במקולה וצפיפות הזילוח ב-SCP, כפי שהוגדרו לפי קריטריוני ETDRS (Early Treatment Diabetic Retinopathy Study).

מהתוצאות עלה כי בחולים עם מחלת אלצהיימר תועדה צפיפות כלי דם קטנה וצפיפות זילוח ירודה, בהשוואה לביקורות הבריאות. בקבוצת החולים עם מחלת אלצהיימר תועדה ירידה משמעותית בעובי המקולה במספר אזורים, בהשוואה לקבוצת הביקורת.

אותם מדדים היו גם ירודים משמעותית בקבוצת החולים עם מחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו עם ליקוי קוגניטיבי קל. בנוסף, בחולים עם מחלת אלצהיימר תועדה צפיפות כלי דם ירודה משמעותית במעגל של 6 מ”מ ונטייה לצפיפות זילוח נמוכה יותר.

חולים עם ליקוי קוגניטיבי קל היו שונים מאלו בקבוצת הביקורת רק בהערכת RNFL (Retinal Nerve Fiber Layer) בחלק הטמפוראלי, אשר הייתה מופחתת משמעותית באלו עם ליקוי קוגניטיבי.

המחקר השני נערך בישראל וכלל 195 חולים ממאגר Israel Registry of Alzheimer’s Prevention; מהם 138 משתתפים להם הורים עם מחלת אלצהיימר ו-57 ביקורות תואמות בגיל עם הורים ללא מחלת אלצהיימר. בכל המשתתפים במחקר לא הייתה עדות לתסמינים של מחלת אלצהיימר.

המטרה העיקרית של פרופ’ יגאל רוטשנטרייך ושותפיו במרכז הרפואי שיבא בתל השומר, הייתה לזהות סמנים מוקדמים ברשתית למחלת אלצהיימר.

המשתתפים השלימו הערכה של הרשתית על-בסיס Spectral OCT, הערכות קוגניטיביות של התפקוד הניהולי וזיכרון אפיזודי, כמו גם בדיקת MRI של המוח. מהתוצאות עלה כי בחולים עם היסטוריה של מחלת אלצהיימר בהורים תועד נפח גדול יותר של ההיפוקמפוס השמאלי, אשר לווה בשכבה עבה יותר בחלק הפנימי של המקולה. בנוסף, תפקוד ניהולי טוב יותר נקשר עם עליה בעובי שכבה פנימית של המקולה. לא זוהה קשר מובהק בקבוצת הביקורת עם אף אחד מהמדדים ברשתית.

החוקרים כותבים כי הערכות של שכבות שונות של הרשתית, במקום הערכת כל עובי שכבת הרשתית, עשויות לסייע בשיפור הרגישות והסגוליות של מדדים אלו בניבוי מחלת אלצהיימר.

מתוך כנס ה-AAO

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ניוון מקולרי גילי (JAMA, CME)

    ניוון מקולרי גילי (JAMA, CME)

    מחלת ניוון מקולרי גילי (Age Related Macular Degeneration, AMD) היא מחלה של הרשתית, המשפיעה בהדרגה על המקולה, האזור המרכזי ברשתית האחראי על חדות הראייה. ההשלכות של ניוון מקולרי גילי מתקדם כוללות ליקוי ראייה חמור, המשפיע באופן משמעותי על פעילויות יומיומיות כגון קריאה וזיהוי פרצופים. הסקירה מתוך ה-JAMA עוסקת באפידימיולגיה, פתופיזיולוגיה, האבחון והטיפול במחלה.

  • ההשפעה של איזון גליקמי של חולים עם סוכרת מסוג 2 בקשישים עם ליקוי קוגניטיבי (Diabetes Care)

    ההשפעה של איזון גליקמי של חולים עם סוכרת מסוג 2 בקשישים עם ליקוי קוגניטיבי (Diabetes Care)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care עולה כי רמות המוגלובין מסוכרר מעל ומתחת לטווח היעד מלוות בסיכון מוגבר לתמותה, בעוד שבחולים שהשיגו ריכוז המוגלובין מסוכרר בטווח היעד לא תועד סיכון מוגבר לתמותה בהשוואה לאלו ללא סוכרת מסוג 2. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את ההשפעה של סוכרת מסוג 2 ורמות המוגלובין מסוכרר בטווח היעד […]

  • ההשפעות של דום נשימה בשינה על תפקוד קוגניטיבי וזיכרון (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN)

    ההשפעות של דום נשימה בשינה על תפקוד קוגניטיבי וזיכרון (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN)

    תסמיני דום נשימה בשינה, כולל נחירות, השתנקות והפסקות נשימה במהלך השינה מלווים בסיכון מוגבר משמעותית להפרעות זיכרון ותפקוד קוגניטיבי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Neurology. ממצאי המחקר מבוססים על מדגם שכלל 4,257 מבוגרים שלקחו חלק בסקר National Health and Nutrition Examination Survey לשנים 2017-2018 והשלימו שאלונים שכללו […]

  • ליקוי קוגניטיבי על-רקע מחלת כליות עשוי להשתפר לאחר השתלה (Am J Kid Dis)

    ליקוי קוגניטיבי על-רקע מחלת כליות עשוי להשתפר לאחר השתלה (Am J Kid Dis)

    ליקוי קוגניטיבי משנית למחלת כליות, דוגמת ירידה בזיכרון מילולי ואפיזודי, עשוי להשתפר לאחר השתלת כליה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Kidney Diseases. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ליקוי קוגניטיבי מתועד בשכיחות גבוהה בחולים עם כשל כלייתי ועשוי להשפיע על ההתאמה להשתלת כליה, איכות חיים והישרדות החולים. בעוד שייתכן שיפור […]

  • תוצאות מבטיחות למתן Restoret לטיפול בבצקת מקולארית וניוון מקולארי גילי רטוב (מתוך הודעת חברת EyeBio)

    תוצאות מבטיחות למתן Restoret לטיפול בבצקת מקולארית וניוון מקולארי גילי רטוב (מתוך הודעת חברת EyeBio)

    בהודעה לעיתונות מטעם חברת EyeBio דווח על נתונים מוקדמים מהם עולות תוצאות חיוביות לטיפול ב- Restoret בחולים עם בצקת מקולארית משנית לסוכרת וכנגד ניוון מקולארי גילי רטוב. הטיפול נסבל היטב כתכשיר יחיד ובשילוב עם Aflibercept למשך 12 שבועות  עם שיפור חדות הראיה המתוקנת לצד הפחתת עובי הרשתית. על-פי ההודעה, Restoret הדגים שיפור באנטומיה ובתפקודי הראיה […]

  • בצקת מקולארית מנבאת כשל כלייתי בחולי סוכרת עם מחלת כליות כרונית (J Clin Endocrinol Metab)

    בצקת מקולארית מנבאת כשל כלייתי בחולי סוכרת עם מחלת כליות כרונית (J Clin Endocrinol Metab)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בצקת מקולארית מנבאת כשל כלייתי בחולים עם סוכרת ומחלת כליות כרונית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרגליקמיה כרונית בחולים עם סוכרת עלולה להוביל לנזק לרשתית עם אובדן ראיה. למרות שקיימת קורלציה בין רטינופתיה סוכרתית ובין מחלת […]

  • נגינה על כלי מוזיקה מלווה בתפקוד קוגניטיבי טוב יותר בגיל מבוגר (Int J Geriatric Psych)

    נגינה על כלי מוזיקה מלווה בתפקוד קוגניטיבי טוב יותר בגיל מבוגר (Int J Geriatric Psych)

    נגינה על כלי מוזיקה מלווה בתוצאות טובות יותר בהערכת זיכרון עבודה ותפקוד ניהולי, כאשר שירה בקבוצה מלווה בתפקוד קוגניטיבי טוב יותר בגיל מבוגר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Geriatric Psychiatry. החוקרים בחנו את הנתונים ממדגם PROTECT-UK, מחקר עוקבה שנועד להעריך את ההזדקנות ובריאות המוח. המשתתפים השלימו שלוש משימות להערכת […]

אחיות ואחים יקרים,

לרגל יום האחיות והאחים המצוין היום, 16 באפריל 2024, אנו מצדיעים לכם ומוקירים את פועלכם.

אתם, הגיבורים שנלחמים על חייהם של חיילים ושל אזרחים, ולא משנה באילו תנאים, וזאת באומץ, בגבורה וללא פשרות, ראויים לכל הערכה.
תודה רבה בשם חברת e-Med ובשם המדינה כולה.