עיניים

בדיקת עיניים עשויה לסייע באבחנה מוקדמת של Creutzfeldt-Jakob Disease (מתוך mBio)

בדיקת עיניים עשויה לסייע לרופאים באבחנה של מקרים ספוראדיים של Creutzfeldt-Jakob Disease (CJD), כך עולה מתוצאות מחקר קטן, אשר התבסס על בדיקות לאחר המוות. בבדיקת המוחות והעיניים של 11 חולים אלו, החוקרים זיהו פריונים בכל העיניים שבחנו, כאשר הרמות הגבוהות ביותר של החלבון הזיהומי זוהו ברשתית.

לצורך המחקר, החוקרים מדדו את שכיחות ורמות פריונים בעיניים, במטרה להבין את הסיכון להדבקה ולקבוע את הפוטנציאל האבחנתי. כל החולים שנכללו במחקר פנו למרכז רפואי בסן-פרנסיסקו ואובחנו עם מחלה נוירולוגית, אשר התקדמה במהירות. המחקר הפרוספקטיבי נערך בין יולי 2015 ועד יולי 2017.

הגיל הממוצע בעת הופעת המחלה עמד על 63 שנים. החוקרים כללו שבע נשים וארבעה גברים עם CJD ספוראדי, אשר השלימו בדיקת MRI של המוח ובדיקת נוזל שדרה ל-14-3-3, Neuron-Specific Enolase וסך חלבוני Tau. המשתתפים פיתחו סימנים נוירולוגיים קליניים לאורך תקופה ממוצעת של 11 חודשים.

החוקרים גם כללו קבוצת ביקורת שכללה אישה אחת וחמישה גברים, בגיל ממוצע של 70 שנים. בניגוד למדגם החולים עם CJD, שני משתתפים בקבוצת הביקורת הלכו לעולמם עקב מחלת אלצהיימר וארבעה אחרים הלכו לעולמם מסיבות נוירולוגיות אחרות.

בשלושה מבין 11 המקרים של CJD תועדו הפרעות ראיה, כולל עיוורון זמני בעין אחת, טשטוש או כפל ראיה והפרעה ביכולות ראיה מרחבית. שדות הראיה היו שמורים בכל החולים.

רמות הפריונים ברשתית היו גבוהות יותר משמעותית בשרירי גלגל העין, עצב הראיה, קרנית, עדשות, נוזל הזגוגית ולחמית. החוקרים זיהו רמות גבוהות של פריונים בעצב הראיה, אשר עמדו בקורלציה עם רמות גבוהות ברשתית, אך לא עם רמות גבוהות בקרנית.

הבדלים אלו עשויים לשקף כניסת פריונים דרך מספר עצבים קרדיאליים המובילים PrPSSC, שכן פריונים עשויים להתפשט מאזורים במוח הנגועים בפריונים לתוך העין באמצעות מעבר אקסונים רטרוגרדי.

החוקרים גם דיווחו על הבדלים בין פריונים בעיניים ובמוחות. הפריונים ברשתית בעלי מראה שונה מאוד, בהשוואה לאלו במוח, בכך שהפריונים מופיעים בתוך התאים ומפוזרים באופן סדיר מאוד בשכבה הסינפטית, בהשוואה לצברים חוץ-תאיים במוח. הם גם לא זיהו את הפתולוגיה הספוגית האופיינית במוח עם זיהום בפריונים.

החוקרים לא זיהו קורלציה בין פעילות פריונים ברשתית ובין גיל, מין, משך המחלה, גנוטיפ PRNP, או תת-סוגים של CJD ספוראדי.

mBio. Published online November 20, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה