עיניים

האם ניתן לבחור במעקב זהיר בלבד אחר חולי סוכרת עם בצקת מקולארית וראיה טובה? (JAMA)

בקרב חולים עם בצקת מקולארית על-רקע סוכרת, עם מעורבות מרכזית בלבד וחדות ראיה טובה, אין הבדל משמעותי באובדן הראיה לאורך שנתיים בעקבות מעקב בלבד אל מול טיפול בלייזר או זריקה תוך-עינית של Aflibercept (אייליה), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להשוות את אובדן הראיה לאחר שנתיים בעיניים שטופלו תחילה ב-Aflibercept, לייזר (Laser Photocoagulation), או מעקב בלבד.

המחקר האקראי כלל 91 אתרים בארצות הברית וקנדה, שכללו 702 מבוגרים עם סוכרת מסוג 1 או מסוג 2. בכל המשתתפים זוהתה עין אחת עם בצקת מקולארית על-רקע סוכרת, עם מעורבות מרכזית וחדות ראיה של 20/25 או טוב מכך. העיניים חולקו באקראי לטיפול בזריקה לתוך הזגוגית של Aflibercept במינון 2.0 מ”ג (226 עיניים), אשר ניתנה כל ארבעה שבועות, טיפול לייזר (240 עיניים), או מעקב בלבד (236 עיניים). טיפול ב- Aflibercept נדרש לעיניים בקבוצת הטיפול בלייזר או בקבוצת המעקב בלבד במידה וחלה ירידה של לפחות 10 אותיות בכל ביקור או ירידה של 5-9 אותיות בין שני ביקורים עוקבים לאורך המעקב.

התוצא העיקרי היה ירידה של לפחות 5 אותיות בחדות הראיה מתחילת המחקר ועד לאחר שנתיים. עוד דווח על אירועים חריגים לפי Antiplatelets Trialists’ Collaboration (כולל אוטם שריר הלב, אירוע מוחי, תמותה וסקולארית או תמותה מגורם לא-ידוע).

מבין 702 משתתפים שחולקו באקראי במסגרת המחקר (גיל ממוצע של 59 שנים), 625 מבין 681 חולים ששרדו לאחר שנתיים השלימו את המחקר. במהלך המעקב, טיפול ב- Aflibercept נדרש בשל הידרדרות בחדות הראיה מתחילת המחקר ב-25% (60 מבין 240 עיניים) ו-34% (80 מבין 326 עיניים) בקבוצת הטיפול בלייזר ומעקב בלבד, בהתאמה.

לאחר שנתיים, אחוז העיניים עם ירידה של לפחות חמש אותיות בחדות הראיה עמד על 16% (33 מבין 205 עיניים) בקבוצת הטיפול ב- Aflibercept, 17% (36 מבין 212 עיניים) בקבוצת הטיפול בלייזר ו-19% (39 מבין 208 עיניים) באלו שהיו תחת השגחה בלבד. ההבדלים בסיכון להידרדרות חדות הראיה לא היו מובהקים סטטיסטית בהשוואת Aflibercept לעומת טיפול לייזר (p=0.79) או השגחה בלבד (p=0.79); או בהשוואת טיפול בלייזר לעומת השגחה בלבד (p=0.79).

אירועים וסקולאריים תועדו ב-15 (7%) מהמטופלים ב- Aflibercept, 13 (5%) מהמטופלים בלייזר וב-8 (3%) מהחולים שהיו תחת השגחה בלבד.

החוקרים מסכמים וכותבים כי במקרים של בצקת מקולארית עם מעורבות מרכזית בחולי סוכרת, במקרים בהם חדות הראיה טובה אין עדות להבדל משמעותי באובדן הראיה לאורך שנתיים, בין אם החולים טופלו בלייזר או ב- Aflibercept ובין אם היו תחת מעקב בלבד. בעקבות זאת, הם מאמינים כי ניתן לבחור לעקוב אחר חולים אלו, אלא אם ישנה עדות להחמרה בחדות הראיה.

JAMA. Published online April 29, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה