עיניים

איבוד העצב הפריפפילרי מתרחש מהר יותר במטופלים עם סוכרת (JAMA Ophthalmology)

במטופלים הסובלים מסוכרת סוג 2 נצפית הידקקות מואצת של peripapillary retinal nerve fiber layer (pRNFL), גם בהיעדר רטינופטיה סוכרתית (DR). כך על פי מחקר אשר פורסם ב JAMA Ophthalmology ביולי 2019.

נוכחות של סוכרת סוג 2 צפויה לגרום לאיבוד והידקקות העצב הפריפפילרי (pRNFL), אך המידע אודות קצב איבוד ה pRNFL thickness כיום מוגבל.

מטרת מחקר זה היתה לבדוק שינויים אורכיים ב pRNFL במטופלים עם סוכרת סוג 2, עם או ללא רטינופטיה סוכרתית.

במחקר פרוספקטיבי תצפיתי זה לקחו חלק 63 מטופלים בריאים ו 101 מטופלים עם סוכרת סוג 2 (49 ללא DR non DR group, ו 52 מטופלים עם nonproliferative DR קל עד בינוני – NPDR group). המחקר התבצע בין ינואר 2013 עד פברואר 2015. המטופלים היו במעקב במשך 3 שנים. ה peripapillary mean and sector RNFL thickness נמדדו כל שנה. הקצב הממוצע של איבוד pRNFL הוערך על ידי linear mixed model והושווה בין 3 הקבוצות. המעקב הסתיים במרץ 2018, והאנליזה בוצעה בין אפריל עד יולי 2018. התוצא שנבדק היה קצב איבוד pRNFL.

תוצאות: 164 מטופלים לקחו חלק במחקר. הגיל הממוצע היה 58.2. המשך הממוצע של מחלת הסוכרת אצל המטופלים עד המחקר היה 7.1 שנים בקבוצת non-DR ו 13.2 שנים בקבוצה NPDR. העובי הבסיסי הממוצע של pRNFL היה 96.2µm בקבוצת הביקורת, 93.5µm בקבוצת non-DR, ו 90.4µm בקבוצת NPFR. במהלך 3 שנות המעקב, ערכים אלה ירדו ל 95.0µm בקבוצת הביקורת, 90.3µm בקבוצת ה non-DR ו 86.6µm בקבוצת NPDR. ב linear mixed model, איבוד ה pRNFL המוערך היה -0.92 µm/year בקבוצת ה non-DR, (p<0.001) ו -1.16 µm/year בקבוצת ה NPDR (p<0.001), אשר היה גבוה פי 2.9 (CI 1.1-14.8, p=0.003) ופי 3.3 (CI 1.4-18.0, p<0.001) מאשר קבוצת הביקורת (-0.35 µm/year, p=0.01). לא היה הבדל מובהק בין שתי קבוצות הסוכרתיים.

מסקנת החוקרים היתה כי סוכרת סוג 2 היתה קשורה בירידה גדולה יותר ב pRNFL, ללא קשר לקיום DR. ממצאים אלה מרמזים כי איבוד pRNFL עשוי להתרחש במטופלים עם סוכרת סוג 2 גם בהיעדר DR. החוקרים מעודדים בדיקת עיניים תקופתית לבדיקת מצב ה pRNFL כמו גם נוכחות DR.

Longitudinal Changes in the Peripapillary Retinal Nerve Fiber Layer Thickness of Patients With Type 2 Diabetes. JAMA Ophthalmology. July 25, 2019.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • וריאביליות מדידות יחס אלבומין: קריאטינין בשתן בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Am J Kidney Dis)

    וריאביליות מדידות יחס אלבומין: קריאטינין בשתן בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Am J Kidney Dis)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Kidney Diseases עולה כי בקרב חולים עם סוכרת מסוג 2 ישנה וריאביליות ניכרת במדידות יחס אלבומין: קריאטינין באותו מטופל, כאשר השלמת מספר איסופי שתן לבדיקת יחס אלבומין: קריאטינין עשויה לשפר את הדיוק במעקב אחר שינויים לאורך זמן. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אלבומינוריה הינה סמן פרוגנוסטי ואבחנתי […]

  • ריכוז אלבומין מסוכרר מנבא סיכון לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Am J Kidney Dis)

    ריכוז אלבומין מסוכרר מנבא סיכון לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Am J Kidney Dis)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Kidney Diseases עולה כי בקרב חולים עם מחלת כליות כרונית, קיים קשר בלתי-תלוי בין רמות אלבומין מסוכרר ובין הסיכון למחלת כליות סופנית, מחלות לב וכלי דם ותמותה, ללא תלות באבחנה של סוכרת. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי המוגלובין מסוכרר משמש באופן לזיהוי הפרעות במשק הסוכר, אך […]

  • האם תנומות במהלך היום מובילות לעליה ברמות סוכר בדם? (Front Endocrinol)

    האם תנומות במהלך היום מובילות לעליה ברמות סוכר בדם? (Front Endocrinol)

    תנומות ארוכות של שעה ומעלה, תנומות במהלך הבוקר, או מנוחת צוהריים עשויות להוביל לעליה ברמות סוכר בדם במבוגרים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Endocrinology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תנומות במהלך היום הן נפוצות בסין ובתרבויות אחרות ועשויות לשחק תפקיד חשוב בבריאות הקרדיו-מטבולית, אך מחקרים קודמים […]

  • ניוון מקולרי גילי (JAMA, CME)

    ניוון מקולרי גילי (JAMA, CME)

    מחלת ניוון מקולרי גילי (Age Related Macular Degeneration, AMD) היא מחלה של הרשתית, המשפיעה בהדרגה על המקולה, האזור המרכזי ברשתית האחראי על חדות הראייה. ההשלכות של ניוון מקולרי גילי מתקדם כוללות ליקוי ראייה חמור, המשפיע באופן משמעותי על פעילויות יומיומיות כגון קריאה וזיהוי פרצופים. הסקירה מתוך ה-JAMA עוסקת באפידימיולגיה, פתופיזיולוגיה, האבחון והטיפול במחלה.

  • גורמי סיכון למחלת צליאק בילדים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Care)

    גורמי סיכון למחלת צליאק בילדים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Care)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Care מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי כאחד מכל עשרה ילדים עם סוכרת מסוג 1 סובל ממחלת צליאק, כאשר יש לכלול את גיל החולה בעת אבחנת סוכרת ומשך ההפרעה במשק הסוכר בהנחיות לבדיקות סקר למחלת צליאק בילדים אלו. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את שיעורי הימצאות וגורמי […]

  • ההשפעה של איזון גליקמי של חולים עם סוכרת מסוג 2 בקשישים עם ליקוי קוגניטיבי (Diabetes Care)

    ההשפעה של איזון גליקמי של חולים עם סוכרת מסוג 2 בקשישים עם ליקוי קוגניטיבי (Diabetes Care)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care עולה כי רמות המוגלובין מסוכרר מעל ומתחת לטווח היעד מלוות בסיכון מוגבר לתמותה, בעוד שבחולים שהשיגו ריכוז המוגלובין מסוכרר בטווח היעד לא תועד סיכון מוגבר לתמותה בהשוואה לאלו ללא סוכרת מסוג 2. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את ההשפעה של סוכרת מסוג 2 ורמות המוגלובין מסוכרר בטווח היעד […]

אחיות ואחים יקרים,

לרגל יום האחיות והאחים המצוין היום, 16 באפריל 2024, אנו מצדיעים לכם ומוקירים את פועלכם.

אתם, הגיבורים שנלחמים על חייהם של חיילים ושל אזרחים, ולא משנה באילו תנאים, וזאת באומץ, בגבורה וללא פשרות, ראויים לכל הערכה.
תודה רבה בשם חברת e-Med ובשם המדינה כולה.