שיא צריכת חמצן והיארעות מחלת לב כלילית בנבדקים בריאים (Eur Heart J.)

במאמר שפורסם בכתב העת European Heart Journal מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר הפוך ובולט בין שיא צריכת החמצן ובין מחלת לב כלילית לאורך כל הספקטרום של כושר גופני במדגם נבדקים בסיכון נמוך. עוד מדווחים החוקרים כי לעליה בצריכת חמצן מקסימאלית עשויה להיות תועלת משמעותית להפחתת נטל מחלת לב כלילית.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מרבית המחקרים הקודמים בנושא הקשר בין כושר לב-ריאה ובין מחלות לב וכלי דם מבוססים על הערכה עקיפה של סיבולת לב-ריאה, בעיקר בקרב גברים. לאור זאת, מטרת המחקר הייתה לבחון את הקשר בין צריכת חמצן מקסימאלית על-בסיס השיטה הטובה ביותר של בדיקת מאמץ לב-ריאה ובין מחלת לב כלילית פטאלית ולא-פטאלית בנבדקים בריאים.

החוקרים אספו נתונים אודות 4,527 מבוגרים (51% נשים), ללא היסטוריה של מחלת לב וכלי דם או מחלת ריאות, מחלות ממאירות ויתר לחץ דם או טיפול בתרופות לאיזון לחץ דם, אשר לקחו חלק במחקר HUNT3. עוד נאספו נתונים מרישומי בתי חולים וסיבות לתמותה.

צריכת החמצן המקסימאלית הממוצעת עמדה על 36 מ”ל/ק”ג/דקה בנשים ועל 44.4 מ”ל/ק”ג/דקה בגברים. בתחילת המחקר, ב-83.5% מהמשתתפים במחקר תועד סיכון נמוך למחלה קרדיווסקולארית בתוך עשר שנים. משך המעקב הממוצע עמד על 8.8 שנים.

התוצא העיקרי של המחקר, אשר כלל אבחנה של מחלת לב כלילית, תמותה עקב מחלת לב-כלילית, או רה-וסקולריזציה כלילית (התערבות כלילית מילעורית או ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים).

במהלך המעקב התוצא העיקרי תועד ב-147 משתתפים, כאשר מניתוח סטטיסטי עלה כי הסיכון לתוצא העיקרי הנה נמוך יותר עם כל עליה של יחידה אחת של MET (Metabolic Equivalent Risk) בצריכת חמצן מקסימאלית (יחס סיכון של 0.85, רווח בר-סמך 95% של 0.77-0.93), עם תוצאות דומות בשני המינים.

בקרב משתתפים ברבעון העליון של צריכת חמצן מקסימאלית תועד סיכון נמוך ב-48% לתוצא העיקרי, בהשוואה לאלו ברבעון התחתון של צריכת חמצן מקסימאלית (יחס סיכון מתוקן של 0.52, רווח בר-סמך 95% של 0.33-0.82).

ממצאים אלו תומכים בערך המנבא של צריכת חמצן מקסימאלית לאורך כל הספקטרום של כושר גופני והחוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים בכדי לשלב טוב יותר את צריכת חמצן מקסימאלית במודלים לחיזוי הסיכון לתחלואה ותמותה על-רקע מחלה כלילית.

Eur Heart J. 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה