אונקולוגיה

מחלות ממאירות בילדים: עליה בשכיחות המקרים אך שיעורי הישרדות גבוהים (The Lancet)

ההיארעות של מחלות ממאירות בילדים עלתה במהלך העשורים האחרונים, אך שיעורי ההישרדות עקב לויקמיה בילדות הם גבוהים מאוד, בפרט במדינות מפותחות, כך עולה משני מחקרים מקיפים, שפורסמו בכתב העת Lancet.

המאמר הראשון פורסם בכתב העת Lancet Oncology ובו דיווחו החוקרים על תוצאות מחקר שנערך בשיתוף פעולה עם ה-IARC (International Agency for Research on Cancer).

מהנתונים עלה כי במהלך השנים 2001-2010, ממאירויות בילדות היו נפוצות יותר ב-13% בהשוואה לשיעור שדווח בשנות השמונים של המאה הקודמת, עם שיעורי היארעות שנתית של 140 למיליון ילדים בגילאי 0-14 שנים ברחבי העולם. חלק מהעליה הנ”ל נובע מזיהוי טוב או מוקדם יותר של ממאירויות אלו.

החוקרים אספו נתונים מ-153 מאגרי נתוני סרטן מבוססי-אוכלוסיה ב-62 מדינות, אודות כלל הגידולים הממאירים והלא-ממאירים של מערכת העצבים המרכזית, שאובחנו לפני גיל עשרים. בסיכומו של דבר אספו החוקרים נתונים אודות כ-300,000 מקרי סרטן בילדים מתחת לגיל 15, שאובחנו בשנים 2001-2010.

בקרב ילדים מתחת לגיל 15 שנים, לוקימיה הייתה הממאירות הנפוצה ביותר והיוותה כשליש מהמקרים של ממאירויות בילדים. גידולי מערכת עצבים מרכזית דורגו במקום השני (20% מהמקרים) ולימפומה הייתה אחראית ל-12% מהמקרים. בילדים מתחת לגיל חמש שנים, שליש מהמקרים כללו גידולים אמבריונאליים, דוגמת נוירובלסטומה, רטינובלסטומה, נפרובלסטומה, או הפטובלסטומה.

המחקר מדווח לראשונה על הופעת ממאירויות במתבגרים (גילאי 15-19 שנים). שיעורי ההיארעות השנתית עמדו על 185 מקרים למיליון מתבגרים. הממאירויות הנפוצות כללו לימפומה (23%), לאחריה מקרים שסווגו כקרצינומה ומלנומה (21%).

המאמר השני פורסם בכתב העת Lancet Haematology ובחן את שיעורי ההישרדות של ילדים שאובחנו עם לויקמיה. החוקרים אספו נתונים ממחקר CONCORD-2, מחקר מבוסס-אוכלוסיה שכלל קרוב ל-90,000 ילדים מ-198 מאגרי סרטן ב-53 מדינות.

התוצאות הצביעו על שיפור משמעותי בהישרדות לאחר AML בילדות במרבית המדינות בין השנים 1995-2009. סיכויי ההישרדות למשך לפחות חמש שנים לאחר האבחנה בילדים עם AML הגיעו ל-90% במדינות כמו גרמניה ואוסטריה. שיעורי ההישרדות עמדו על 80% בילדים עם ALL (Acute Lymphoid Leukemia).

עם זאת, במדינות אחרות, שיעורי ההישרדות נותרו מתחת ל-60% עם AML ו-ALL.

בין השנים 1995-1999 ו-2005-2009, שיעורי ההישרדות לאחר חמש שנים לאחר ALL בילדות עלו מ-79% ל-89% בבריטניה ומ-83% ל-88%  בארצות הברית. באשר ל-AML, בבריטניה חלה עליה מ-59% ל-68% ובארצות הברית תועדה עליה מ-52% ל-63%.

בסין חלה עליה משמעותית בהישרדות, עם עליה מ-11% ל-69% לאחר ALL ומ-4% ל-41% לאחר AML.

מהמחקר עלה עוד כי שיעורי ההישרדות למשך חמש שנים היו נמוכים יותר באופן עקבי בילדים עם ALL, בהשוואה לאלו עם AML. עם זאת, לאחר שנת 2000, הבדל זה היה קטן יותר במרבית המדינות.

Lancet Oncol. published online April 11, 2017

Lancet Haematol. Published online April 11, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ההשפעה של חששות בנוגע לפוריות על החלטות טיפול בנשים צעירות עם סרטן שד (Cancer Med)

    ההשפעה של חששות בנוגע לפוריות על החלטות טיפול בנשים צעירות עם סרטן שד (Cancer Med)

    נשים צעירות רבות עם אבחנה חדשה של סרטן שד חוששות בכל הנוגע להשפעה של הטיפולים כנגד הממאירות על הפוריות, כאשר אלו עשויים להשפיע על החלטות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cancer Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי על-רקע עליה בשכיחות דחיית הריונות לשנות ה-30 וה-40 לחיים באוכלוסייה הכללית, סביר יותר כי נשים […]

  • דום נשימה חסימתי בשינה שאינו מטופל מלווה בפרוגנוזה גרועה יותר בחולים עם מלנומה (CHEST)

    דום נשימה חסימתי בשינה שאינו מטופל מלווה בפרוגנוזה גרועה יותר בחולים עם מלנומה (CHEST)

    בקרב חולים עם מלנומה, דום נשימה חסימתי בשינה בדרגה בינונית-עד-חמורה שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר לפרוגנוזה ירודה בטווח הארוך בחולים עם אבחנה של מלנומה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת CHEST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דום נשימה חסימתי בשינה הינו גורם סיכון חדש לפרוגנוזה שלילית בטווח הארוך בחולים עם מלנומה עורית.  עם […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מחקר ראשון להערכת טיפול CAR-T בילדים עם לופוס (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מחקר ראשון להערכת טיפול CAR-T בילדים עם לופוס (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר מחקר ראשון להערכת טיפול CAR-T (או Chimeric Antigen Receptor T-cell) בילדים עם אבחנה של SLE (או Systemic Lupus Erythematosus). מחקר REACT-01 (או Reversing Autoimmunity through Cell Therapy) יהיה בהובלת מומחים מסיאטל וצפוי להתחיל בקיץ הקרוב. התקווה היא כי הטיפול יאפשר להגדיל את מספר החולים הצעירים עם […]

  • גיל מבוגר ומין זכר מלווים בסיכון מוגבר לאבחנה של מלנומה ראשונית נוספת (JAMA Dermatol)

    גיל מבוגר ומין זכר מלווים בסיכון מוגבר לאבחנה של מלנומה ראשונית נוספת (JAMA Dermatol)

    לאחר אבחנה ראשונה של מלנומה פולשנית ראשונית, גיל מבוגר ומגדר זכרי הינם גורמי סיכון אפשריים לאבחנה של מלנומה נוספת בשלב מוקדם יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי העלייה החדה בהיארעות מלנומה עורית, לצד מספרים גדולים יותר של מלנומות המאובחנות בשלבים מוקדמים יותר ושיפור בטיפול במלנומה […]

  • האם לאנדומטריוזיס השפעה על הסיכון לממאירות? (Int J Cancer)

    האם לאנדומטריוזיס השפעה על הסיכון לממאירות? (Int J Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Oncology עולה קשר סיבתי בין אנדומטריוזיס ובין הסיכון למחלות ממאירות, עם עדויות המצביעות על סיכון מוגבר לסרטן שחלות, ממאירות עורית, ממאירות המטולוגית וסרטן שד שלילי לקולטנים להורמונים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים אפידמיולוגיים דיווחו על קשר בין אבחנה של אנדומטריוזיס ובין סוגים מסוימים של מחלות […]

  • מה בין חשיפה תעסוקתית לאזבסט ובין הסיכון לסרטן וושט? (Int J Oncol)

    מה בין חשיפה תעסוקתית לאזבסט ובין הסיכון לסרטן וושט? (Int J Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי חשיפה תעסוקתית לאזבסט מלווה בסיכון מוגבר לממאירות של הוושט, הן מסוג אדנוקרצינומה והן מסוג תאי קשקש. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ממאירות של הוושט, הכולל קרצינומה של תאי קשקש ואדנוקרצינומה, הינה מחלה ממארת עם פרוגנוזה גרועה ושיעורי תמותה […]

  • יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים עם בקע מפשעתי, השלמת תיקון בקרע לאחר השחרור מיחידת טיפול נמרץ ביילודים הובילה לשיעור נמוך יותר של אירועים חריגים, בהשוואה לפרוצדורות שבוצעו לפני השחרור מבית החולים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    מטה אנליזה וסקירה סיסטמתית (מחקר משולב) שפורסמה לאחרונה ב-JAMA PEDIATRICS, עסקה בבריאותם הנפשית של ילדים ובני נוער עם פגיעה נוירולוגית-התפתחותית, על מנת לבחון את הקשר בין פעילות גופנית לפרמטרים של בריאות נפשית: תפקוד קוגניטיבי, בריאות נפשית-פסיכולוגית, הכללת והפנמת בעיות. ד”ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה