אונקולוגיה

תוצאות מבטיחות לטיפול אימונותרפי בחולי מלנומה עם גרורות מוחיות (מתוך כנס ה-ASCO)

מנתונים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ASCO (American Society of Clinical Oncology) עולה כי לאור תוצאות מבטיחות לטיפול אימונותרפי בחולי מלנומה עם גרורות מוחיות, ניתן כעת לשקול טיפול סיסטמי בלבד, ללא טיפול מקומי דוגמת הקרנות.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הטיפול בגרורות מוחיות לא זכה למענה הולם, מאחר וגרורות אלו נפוצות ומלוות בפרוגנוזה גרועה. כיום, נהוג במקרים אלו להתייעץ בשאלת התערבות נוירו-כירורגית או טיפול קרינתי, בין אם קרינה סטריאוטקטית או קרינה לכל המוח. חולים אלו לרוב אינם נכללים במחקרים קליניים ולכן אין נתונים רבים אודות תוצאות טיפולים שונים באוכלוסיה זו.

במהלך ההצגה סקרו המומחים את התוצאות ממחקרי CheckMate 204, מחקר ABC (Australian Anti-PD1 Brain Collaboration), שהצביעו על תגובה תוך-גולגולתית משמעותית (50%-60%) בחולים עם מלנומה גרורתית שטופלו במשלב שתי התרופות ממשפחת Checkpoint Inhibitors, Ipilimumab (יירבוי) ו-Nivolumab (אופדיבו). תגובות אלו לטיפול נותרו לאורך זמן.

ממחקר COMBI-MB, שהתמקד במשלב מעכבי MEK ו-BRAF, עלו גם כן שיעורי תגובה תוך-גולגולתית גבוהים (75%) באוכלוסיה דומה עם מלנומה חיובית ל-BRAF V300E. עם זאת, במקרה זה התגובה לטיפול לא נותרה לאורך זמן.

שלושת המחקרים כללו קבוצות חולים דומות מאוד. הגיל החציוני של המשתתפים עמד על 59 שנים. חולים שלקחו חלק במחקרי CheckMate 204 ו-COMBI-MB אובחנו עם 3-5 גרורות מוחיות; שיעור גבוה יותר של חולים במחקר ABC אובחנו עם למעלה מארבעה נגעים מוחיים. בנוסף, כל החולים במחקר COMBI-MB אובחנו עם מוטאציית BRAFV300E, כאשר בשני  המחקרים האחרים שכיחות עמדה על מעט יותר מ-50% מהחולים.

שיעורי התועלת הקלינית של הטיפול (תגובה מלאה + תגובה חלקית  + מחלה יציבה במשך למעלה משישה חודשים) היו דומים ועמדו על 60% במחקר CheckMate 204, 50% במחקר ABC ו-78% במחקר COMBI-MB. שיעורי התגובה האובייקטיבית המקבילים עמדו על 54%, 42% ו-58%, בהתאמה. שיעורי התועלת הקלינית החוץ-גולגולתית עלו בקנה אחד עם שיעורי התגובה התוך-גולגולתית ועמדו על 52%, 67% ו-79%, בהתאמה.

במחקר CheckMate 204, שיעורי התגובה המתמשכת עמדו על 93% מהחולים שהגיבו לטיפול. במחקר COMBI-MB, חציון משך התגובה עמד על 6.5 חודשים. חציון ההישרדות ללא-התקדמות טרם נקבע בחולים במחקר CheckMate 204, כאשר במחקר COMBI-MB חציון זה עמד על 5.6 חודשים. שיעורי הישרדות ללא-התקדמות לאחר שישה חודשים עמדו על 67%, 62% ו-44%, בהתאמה, במחקרי CheckMate 204, ABC ו-COMBI-MB.

שיעורי התגובה הכוללים בחולים ללא-תסמינים שטופלו ב-Nivolumab בלבד במחקר ABC היו נמוכים יותר (20%), בהשוואה לחולים שטופלו במשלב אימונותרפי. שיעורי התגובה היו נמוכים יותר בחולים עם גרורות מוחיות סימפטומטיות (6%).

בסיכומו של דבר, מדובר במחקרים איכותיים והנתונים מספיקים בכדי להצדיק טיפול סיסטמי מוקדם בחולים עם גרורות מוחיות על-רקע מלנומה.

מתוך כנס ה-ASCO

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה