אונקולוגיה

תוצאות מבטיחות לשילוב SIRT לכבד בטיפול בחולים עם סרטן מעי גס ימני (מתוך כנס ה-WCGC)

מנתונים שהוצגו במהלך כנס ה-World Congress on Gastrointestinal Cancer עולה כי בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום גרורתי, עם גידול שמקורו בצד הימני של המעי הגס, תוספת טיפול קרינתי (SIRT או Selective Internal Radiation Therapy) המכוון לכבד, בשילוב עם טיפול כימותרפי, הובילה לשיפור משמעותי בהישרדות הכוללת.

המחקר כלל חולים עם אדנוקרצינומה של המעי הגס או הרקטום או גרורות לכבד שאינן נתיחות ואינן מתאימות לאבלציה, שהתאימו לטיפול כימותרפי סיסטמי כטיפול קו-ראשון. המשתתפים טופלו בארבעה מחזורי FOLFOX (Folinic Acid, Fluorouracil ו-Oxaliplatin), עם/בלי Bevacizumab או Cetuximab, בהתאם לבחירת המטפלים. בחולים בקבוצת SIRT ניתן טיפול קרינתי יחיד עם טיפול כימותרפי במחזור הראשון או השני.

החוקרים כללו במחקר 1,103 חולים, מהם 549 טופלו בכימותרפיה ו-554 חולים טופלו במשלב כימותרפיה עם SIRT. שתי הקבוצות היו מאוזנות היטב מבחינת מאפייני החולים בתחילת הדרך, אם כי מעט יותר חולים בקבוצת הביקורת טופלו ב-Bevacizumab (46.6% לעומת 35.6%).

החוקרים מציינים כי 8.5% מהחולים בקבוצת ההתערבות לא קיבלו טיפול נוסף.

בניתוח הכולל החוקרים לא זיהו הבדלים משמעותיים בהישרדות הכוללת בין חולים תחת כימותרפיה בלבד ואלו תחת טיפול משולב ב-SIRT עם כימותרפיה, ממצא שתועד גם בניתוח לפי תתי-קבוצות, כולל חולים עם גרורות לכבד בלבד או גרורות בעיקר לכבד. לא זוהו גם הבדלים משמעותיים בהישרדות ללא-התקדמות.

מהנתונים עלו הבדלים משמעותיים בהישרדות ללא-התקדמות ספציפית לכבד, עם יחס סיכון של 0.51 לטובת SIRT. התוצאות בהערכת התקדמות לא-כבדית היו הפוכות.

מהערכת התגובה הרדיולוגית הטובה ביותר עלו גם כן תוצאות טובות יותר עם הטיפול המשולב, עם יחס סיכויים של 1.52, בהשוואה לכימותרפיה בלבד. ממצאים דומים תועדו בעת הערכת התגובה הכבדית הטובה ביותר, שהייתה מעט טובה יותר עם טיפול משולב. עם זאת, לא תועדו הבדלים משמעותיים בשיעורי כריתת הגידול או באיכות החיים הבריאותית.

תופעות לוואי בדרגה 3 ומעלה היו נפוצות יותר עם טיפול משולב, בהשוואה לכימותרפיה בלבד (74% לעומת 66.5%, בהתאמה). הבדלים אלו נבעו משיעור גבוה יותר של תופעות לוואי המטולוגיות והיארעות גבוהה יותר של עייפות, כאבי בטן ונוירופתיה היקפית עם טיפול משולב.

במחקר שני הציגו החוקרים את חשיבות מיקום הגידול הראשוני בטיפול בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום גרורתי. הם התמקדו בנתונים של המחקר שתואר לעיל תוך התייחסות למיקום הגידו להראשוני. בניתוח נתונים זה, החולים סווגו לשתי קבוצות, אחת כללה 179 חולים עם גידול בצד הימני והשניה כללה 540 חולים עם גידול בצד השמאלי.

החוקרים מצאו כי בקרב חולים עם גידולים ראשוניים במעי גס ימני, חציון ההישרדות הכולל היה טוב יותר משמעותית עם טיפול משולב, בהשוואה לכימותרפיה בלבד (22 חודשים לעומת 17.1 חודשים), עם יחס סיכון של 0.64.  לא תועדו הבדלים משמעותיים בתוצאות בחולים עם גידולים בצד השמאלי.

החוקרים זיהו מגמה של שיפור משמעותי בהישרדות ללא-התקדמות עם טיפול משולב, בהשוואה לכימותרפיה בלבד, בחולים עם גידולים שמקורם בצד הימני (10.8 חודשים לעומת 8.7 חודשים). שוב, לא זוהו הבדלים בחולים עם גידולים בצד השמאלי.

לא תועדו הבדלים משמעותיים בהיארעות אירועים חריגים בין שתי הקבוצות.

החוקרים מסכמים ומסבירים כי מהערכת כלל החולים עלה כי תוספת SIRT למשלב FOLFOX בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום עם גרורות לכבד בלבד או בעיקר, לא הובילה לשיפור הישרדות כוללת או הישרדות ללא-התקדמות.  עם זאת, הגבלת ניתוח הנתונים לחולים עם גידולים במעי גס ימני הדגימה שיפור משמעותי בחציון ההישרדות הכולל עם טיפול כימותרפי בשילוב עם SIRT.

מתוך כנס ה-WCGC

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה