אונקולוגיה

טיפול פליאטיבי המשלב אספקט פסיכולוגי משפר איכות חיים בחולים סופניים (מדסקייפ)

מאת ד”ר אלינור מוסרי בריסקין   

קיימות הוכחות כי טיפול פליאטיבי יכול לשפר סימפטומים ולשפר איכות חיים במטופלים עם מחלות קשות ומסכנות חיים. מחקר חדש מראה כי טיפול פליאטיבי מוקדם יכול לתת למטופלים כלים להתמודדות טובה יותר עם המחלה, ובכך לשפר את איכות חייהם ולהפחית תסמינים דכאוניים. מחקר זה הוצג ב Palliative Care in Oncology Symposium (PCOS) 2017, על ידי ד”ר ג’יימי ג’ייקובס, פסיכולוגית קלינית ב Massachusetts General Hospital Cancer Center.

ד”ר ג’ייקובס ושותפיה ביקשו לבדוק האם מטופלים אשר מקבלים טיפול פלייאיבי מוקדם מראים שיפור במנגנוני התמודדות מסויימים, וכיצד זה משפיע על איכות חייהם ועל סימפטומים דכאוניים.

במחקר השתתפו 350 מטופלים עם אבחנה חדשה של סרטן ריאות או סרטן noncolorectal GI  שאינם ברי ריפוי. המחקר היה אקראי והמטופלים חולקו לקבלת טיפול פליאטיבי מוקדם משולב עם טיפול אונקולוגי סטנדרטי, מול טיפול אונקולוגי בלבד, ב Massachusetts General Hospital. המטופלים מילאו שאלון אודות איכות החיים (Functional Assessment of Cancer Therapy-General), סימפטומים דיכאוניים (Patient Health Questionnaire-9) וסוגי ההתמודדות התמודדות אקטיבית או הימנעות (Brief COPE, הוא מדד מתוקף של מנגנוני התמודדות). השאלונים ניתנו בתחילת המחקר, לאחר 12 שבועות ולאחר 24 שבועות.

שני סוגי התמודדות נצפו בקרב המטופלים התמודדות אקטיבית (active), בה המטופלים נקטו בגישה חיובית סביב האבחנה החדשה והטיפול, וחוו קבלה של המציאות. הגישה השנייה היתה הימנעותית (avoidant), בה המטופלים חשו אשמה, השתמשו במנגנון של הכחשה ונקטו בגישה יותר פסיבית.

תוצאות המחקר הראו כי מטופלים בקבוצה שקיבלה טיפול פליאטיבי מוקדם משולב עם טיפול אונקולוגי הראו עליה בגישה האקטיבית לאחר 24 שבועות, לעומת הקבוצה אשר קיבלה טיפול אונקולוגי סטנדרטי (B=1.09, standard error 0.44, p=0.01). עם זאת, לא נצפה קשר מובהק סטטיסטית בין סוג הטיפול שניתן לבין שיפור בגישה הנמנעת. (B=0.44, standard error 0.23, p=0.06).

מטופלים אשר הראו התמודדות חיובית הראו שיפור מובהק באיכות החיים (indirect effect 1.27, CI 0.31-2.86). השיפור באיכות החיים היה קשור בשיפור בהתמודדות האקטיבית, ולא לירידה בהתמודדות הנמנעת. לשיפור בגישה האקטיבית היתה גם השפעה חיובית על סימפטומים דיכאוניים לאחר 24 שבועות (indirect effect -0.39, CI -0.89 – -0.08).

ד”ר גארי רודין, פרופסור לפסיכיאטריה באוניברסיטת טורונטו, קנדה, ציין כי לטיפול פליאטיבי מוקדם אפקט פסיכולוגי בעל השפעה על יצירת זיקה ובניית יחסים, למידה על המחלה והבהרת מטרות הטיפול. הוא מדגיש את החשיבות של שילוב הפן הפסיכולוגי בתוך הרפואה הפליאטיבית והטיפול האונקולוגי.

לדבריו, מחקר זה מוכיח כי טיפול פליאטיבי קשור בתוצאים טובים יותר. הוא גם מדגיש את האספקט הפסיכולוגי של הטיפול הפליאטיבי אשר משפר את איכות החיים. הוא מוסיף כי העצמת הפן הפסיכולוגי יכול לנבוע משיחות עם הרופאים המטפלים, ואין הכרח להתערבות של פסיכולוגים מומחים, וכך גם הינו יעיל כלכלית.

טיפול במחלת הסרטן צריך להעניק זמן ומקום לשיחות רפלקטיביות, והכשרה בכל שלבי לימודי הרפואה צריכה לכלול את מיומנות ההקשבה האמפטית, תקשורת רגשית ותמיכה.

Palliative Care in Oncology Symposium (PCOS) 2017Abstract 92. Presented October 28, 2017.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה