אונקולוגיה

יום הסרטן הבינ”ל: ישראל מול ה-OECD בתחלואה ותמותה, אין ראיות לכך שמכשירים סלולאריים מסרטנים, ועוד (האגודה למלחמה בסרטן )

הודעת האגודה למלחמה בסרטן

האגודה למלחמה בסרטן מציינת בישראל את יום הסרטן הבינלאומי 2018 :

          ישראל מובילה במספר החולים החדשים לשנה ביחס לממוצע מדינות ה-OECD, אבל נמצאת מתחת לממוצע בתמותה – הישג באבחון מוקדם וטיפול חדשני מתקדם

          בבדיקה שנערכה על ידי הרישום הלאומי לסרטן במשרד הבריאות נמצאה יציבות במספר המקרים של גידולי מח ממאירים בכל קבוצות האוכלוסייה בישראל בשני העשורים האחרונים: – אין ראיות לשימוש הנרחב בטלפונים סלולריים כגורם מסרטן.

          האגודה למלחמה בסרטן משיקה שירות סיוע ארצי חדש לחולי סרטן.

          מחקר ישראלי חדש במימון האגודה למלחמה בסרטן, על יעילות טיפול משלים כנגד תופעת לוואי הפוגעת משמעותית באיכות חיי החולים הסובלים ממנה.

האגודה למלחמה בסרטן בשיתוף משרד הבריאות, מפרסמים היום (29.1.2018) במסיבת עיתונאים, את הנתונים המעודכנים בישראל לקראת יום הסרטן הבינלאומי, אשר מצוין בישראל ובעולם ב – 4 בפברואר 2018. יום הסרטן הבינלאומי מצוין בכל שנה בתאריך זה במטרה לאחד את העולם סביב העלאת המודעות למחלות הסרטן, בדרך חיובית ומעוררת השראה. תחת הכותרת “אנחנו יכולים. אני יכול” (We can. I can), מודגשים המסרים במטרה להניע אנשים לפעולה כחלק מחברה או כיחידים, על מנת להפחית את נטל הסרטן בעולם ואת התמותה הגלובלית ממחלות הסרטן ב – 25%. האגודה למלחמה בסרטן הפועלת בישראל מאז הקמתה לפני 66 שנים, לקידום המחקר, דרכי המניעה, שיפור דרכי הטיפול והשיקום של החולים והמחלימים, מצטרפת לקמפיין הבינלאומי גם באמצעי התקשורת ובמדיה החברתית.

מירי זיו מנכ”ל האגודה למלחמה בסרטן מציינת כי: “למרות שישראל מובילה במספר חולי הסרטן החדשים שמאובחנים מדי שנה, יחסית לממוצע מדינות ה-OECD, הנתון המעודד הוא שישראל מדורגת נמוך מבין מדינות ה-OECD בשיעורי התמותה מהמחלה. זה נובע ככל הנראה מהעובדה שהחולים בישראל מאובחנים בשלב מוקדם במחלות הסרטן השכיחות, בזכות תוכניות סריקה לאומיות שיזמה האגודה למלחמה בסרטן ובמקביל זוכים לטיפול מיטבי ברמה גבוהה, כך ששיעורי ההישרדות והריפוי גבוהים וכתוצאה מכך שיעורי התמותה נמוכים יחסית”.

פרופ’ ליטל קינן בוקר, סגנית מנהלת המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות מדווחת על ממצאים חדשים של הרישום הלאומי לסרטן ואומרת כי: “בגברים יהודים ניתן להבחין בשתי מגמות שונות בזמן. בין השנים 1990-2007 נצפתה עליה מובהקת בשיעורי היארעות הסרטן, באחוז שנתי של 0.9%+. לעומת זאת, בשנים 2007-2015 נצפתה מגמה מובהקת של ירידה בהיארעות הסרטן, באחוז שנתי של 3.3%-. בנשים יהודיות בשנים 1990-2015 מגמת התחלואה הייתה יציבה. בגברים ערבים ניתן להבחין בשתי מגמות שונות בזמן. בשנים 1990-2005 נצפתה עלייה מובהקת בהיארעות הסרטן, באחוז שנתי של 3.8%+. לעומת זאת בשנים 2005-2015 נצפתה מגמה מובהקת של ירידה בהיארעות הסרטן, בשיעור שנתי ממוצע של2.2%-.  גם בנשים ערביות נצפה שינוי במגמה עם הזמן: בשנים 1990-2005 נצפתה עלייה מובהקת בשיעורי היארעות הסרטן באחוז שנתי של 4.3%+. בשנים 2005-2015 היארעות הסרטן הייתה יציבה”.


  • בישראל אובחנו בשנת 2015 קרוב ל-30,000 אנשים עם מחלה המחייבת דיווח לרישום הסרטן הלאומי, מהם כ-26,000 עם סרטן חודרני.


    • התפלגות זו דומה להתפלגות בארה”ב בשנת 2015. לגבי גברים (סרטן הערמונית) ונשים (סרטן השד).

  • מבחינת שיעורי היארעות הסרטן, ביהודים השיעור היה גבוה יותר בנשים לעומת הגברים; בערבים היה השיעור דומה בין המינים; וב”אחרים” היה השיעור גבוה בגברים לעומת נשים.


    • בהשוואה בינלאומית, שיעור ההיארעות (מספר החולים החדשים לשנה) של סרטן בישראל, גבוה מהממוצע במדינות ה-OECD.

  • בגברים נצפית ירידה מובהקת סטטיסטית בהיארעות סרטן: ביהודים מאז 2007; בערבים מאז 2005. בנשים המגמה יציבה: ביהודיות מאז 1990; בערביות מאז 2005.


    • גם בארה”ב נצפתה מגמת ירידה בהיארעות סרטן בקרב גברים (מאז 2005), ויציבות בקרב נשים (מאז 2005). 

  • בתום שנת 2015 חיו בישראל כ-90,000 תושבים אשר אובחנו עם המחלה בין השנים 2011-2015.

  • בשנת 2015 נפטרו בישראל כ-11,000 אנשים מסרטן. בגברים הייתה סיבת המוות השכיחה סרטן הריאה (יהודים וערבים) ובנשים, סרטן השד (יהודיות וערביות).


    • התפלגות זו דומה להתפלגות בארה”ב בשנת 2015 לגבי גברים (סרטן הריאה) ושונה לגבי נשים (סרטן הריאה). !

  • מבחינת שיעורי התמותה מסרטן, בגברים משלושת קבוצות האוכלוסייה (יהודים, ערבים, אחרים) שיעורי התמותה גבוהים יותר בהשוואה לנשים. 


    • בהשוואה בינלאומית, שיעור התמותה מסרטן בישראל נמוך יותר לעומת רוב מדינות ה-OECD, למרות ההיארעות הגבוהה יחסית.

  • מגמות התמותה מסרטן הן בירידה ביהודים (גברים ונשים) מאז 1995. בערבים המגמה מעורבת; בגברים המגמה יציבה מאז 1994 ובנשים נצפית ירידה מובהקת מאז 1990.


    • גם בארה”ב נצפתה מגמת ירידה בתמותה מסרטן בגברים ובנשים בשנים 2006-2015.

לחצו כאן לקריאת (הורדת) הדוח המלא בנושא היארעות סרטן ותמותה מסרטן לשנת 2015 הרישום הלאומי לסרטן במשרד הבריאות.

אין עדות לעלייה בתחלואה בגידולי מח בשני העשורים האחרונים – תקופה בה עלה משמעותית שיעור המשתמשים בטלפונים סלולריים:

מעיבוד נתונים שנערך לראשונה מאז החל השימוש הנפוץ בטלפון סלולרי בישראל, על ידי הרישום הלאומי לסרטן במשרד הבריאות והוצג במסיבת העיתונאים של האגודה למלחמה בסרטן, לא נרשמה עלייה במספר המקרים של גידולי מח ממאירים בכל קבוצות האוכלוסייה בישראל, בשני העשורים האחרונים. מהנתונים עולה כי:

·         בין השנים 1990-2014 ההיארעות (מספר המקרים החדשים) של גידולי מח ממאירים בכל קבוצות האוכלוסייה שנבחנו: גברים יהודים, נשים יהודיות, גברים ערבים ונשים ערביות, הייתה יציבה. מגמה זהה נצפתה גם עבור הגידול השכיח ביותר בקבוצה זו, גליובלסטומה. לגבי כלל קבוצת הגליומות, השיעורים היו יציבים לאורך כל התקופה לגבי שלוש (גברים ונשים יהודים; נשים ערביות) מארבע קבוצות האוכלוסייה שנבחנו. רק בגברים ערבים נצפתה עלייה מובהקת בשיעורי ההיארעות בין 1990 ו-2001 ולאחר מכן השיעורים התייצבו. (במחקר קודם  באוכלוסיית ישראל דווח כי במהלך שלושת העשורים 1980-2009, היארעות של גליומות מדרגת ממאירות נמוכה ירדה במובהק). 

·         בספרות המדעית נרמז כי יכול להיות קשר בין שימוש כבד ותכוף בטלפון נייד או טלפון אלחוטי לבין גידולים מסוג גליומות. בישראל אין עדות לעלייה בתחלואה בסוג זה של גידולי מח בשני העשורים האחרונים.

·         באשר לגידולים שפירים/בעלי התנהגות לא ברורה, נצפתה מגמת עלייה בהיארעות בקרב נשים יהודיות וערביות וכן בקרב גברים ערבים עד אמצע שנות ה-2000, בעוד שבגברים יהודים המגמה הייתה יציבה.  לאחר אמצע שנות ה-2000 התייצבה המגמה בגברים ובנשים ערבים בעוד שבקרב יהודים, גברים ונשים, נצפתה מגמת ירידה מובהקת. מגמות דומות נצפו גם כאשר נבחנה לחוד ההיארעות של הגידול השכיח ביותר בקבוצה זו, מנינגיומה שפירה/בעלת התנהגות בלתי ברורה. גם בארצות הברית דווח על מגמת ירידה בהיארעות של מנינגיומה שפירה , בשיעור שנתי ממוצע של 3.4%  בין 2005 ו-2014 .

·         אין הסבר ברור לעלייה בהיארעות של גידולי מח ממאירים בגברים ערבים ושל מנינגיומות שפירות בכל קבוצות האוכלוסייה בשנים המוקדמות ועד אמצע שנות ה-2000. הועלו מספר השערות לכך, אחת מהן היא עלייה באבחנה מקרית של גידולים איטיים ללא הסתמנות קלינית, תודות לשימוש מוגבר באמצעי הדמיה משוכללים. השערה אחרת מתייחסת לקשר אפשרי בין השמנה והיארעות מנינגיומה, בעיקר בנשים. יש צורך להמשיך ולברר נושא זה. נציין, שאילו נבעה העלייה בעיקרה מחשיפה לטלפונים ניידים, היינו מצפים לראות עלייה מונוטונית בתחלואה, בהינתן שהשימוש בטכנולוגיה בקרב כל קבוצות האוכלוסייה הולך ומתפשט, ובפרט בקרב קבוצות הגיל הצעירות. בנוסף, מחקרים קודמים שהתמקדו בשימוש בטלפון נייד כגורם אפשרי להיארעות מנינגיומה, לא מצאו קשר.

·         ב-25 השנים האחרונות (1990-2014) אין עדות לעלייה בהיארעות של גידולי מח ממאירים. גידולי מח שפירים/בעלי התנהגות לא ברורה עלו ברוב קבוצות האוכלוסייה עד אמצע שנות ה-2000′ ולאחר מכן המגמה התייצבה (ערבים) או שנצפתה ירידה מובהקת (יהודים). למרות שלא נראה כי מגמות תחלואה אלה משקפות את מידת השימוש בטלפונים ניידים בישראל, עדיין יש צורך בהמשך מחקר ומעקב, וחשוב ליישם את כללי הזהירות המונעת. לכללי הזהירות המונעת באתר האגודה למלחמה בסרטן לחצו כאן. 

לחצו כאן לקריאת (הורדת) הדוח המלא בנושא תחלואה בגידולי מח של הרישום הלאומי לסרטן במשרד הבריאות.

בכל העולם ישנם כ-8.8 מיליון מקרי מוות מסרטן בכל שנה

מנתוני אירגון הסרטן הבינלאומי ה UICC, המעודכנים להיום עולה כי כיום ישנם כ-8.8 מיליון מקרי מוות מסרטן בעולם בכל שנה. 70% ממקרי התמותה, מתרחשים בארצות בעלות ההכנסות הנמוכות עד בינוניות. מדובר בארצות מתפתחות, שהן הכי פחות מוכנות ומצוידות להתמודד עם נטל הסרטן. התחום הברור המדגים את אי השוויון מתייחס לסרטן בקרב ילדים. שיעורי הישרדות של מחלות הסרטן בילדים הינם למעלה מ-80% במדינות המפותחות כלכלית, לעומת שיעורים נמוכים של 20%, בלבד במדינות המתפתחות בעלות ממוצע הכנסה נמוך. אי השוויון מורגש בצורה משמעותית גם בארצות אשר ממוצע ההכנסה שלהן הוא בינוני עד גבוה. בעיקר באוכלוסיות מסוימות, כגון מהגרים, פליטים, אוכלוסיות מפריפריות חברתיות וגיאורפיות ואוכלוסיות בעלות מעמד סוציו- אקונומית נמוך.

* ראוי לציין כי במדינת ישראל בזכות ההשקעה הכספית של האגודה למלחמה בסרטן, עומד היום שיעור ההחלמה מלויקמיה בקרב ילדים, על כ-85%, בעוד שלפני ההשקעה עמד שיעור ההחלמה על כ-60% בלבד. מדובר בשיטת הטיפול המיושמת במרכזים הרפואיים המטפלים בילדים חולי סרטן. באמצעות פרוטוקול ארצי ייעודי, מטופלים ילדים חולי לויקמיה מכל קצוות הארץ, יהודים וערבים, הזוכים לטיפול המתקדם והעדכני ביותר. הפעלת שיטה זו כרוכה בעלות גבוהה, אך הודות להשקעה הכספית של האגודה למלחמה בסרטן, המבוססת על תרומות הציבור, התומכת בפרוטוקולים ארציים אלו מזה שנים רבות, הילדים החולים בארץ זוכים בטיפול המיטבי של הרפואה המודרנית, מהשורה הראשונה.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מפגש אחד של התערבות מיינדפולנס מלווה בהקלה משמעותית בתסמיני דיכאון (PLoS One)

    מפגש אחד של התערבות מיינדפולנס מלווה בהקלה משמעותית בתסמיני דיכאון (PLoS One)

     מפגש יחיד של התערבות טל-רפואה המשלבת מיינדפולנס עם חמלה מפחית משמעותית תחושת דחק ותסמיני דיכאון וחרדה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת PLoS One. החוקרים השלימו מחקר אקראי שכלל 91 משתתפים בגילאי 18-70 שנים מהקהילה ואוניברסיטת טקסס באוסטין, אשר היו במעקב בין 2020 עד 2021. כל המשתתפים התבודדו בביתם בתקופת המחקר וציינו כי […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר אפליקציה ראשונה במרשם לדיכאון (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר אפליקציה ראשונה במרשם לדיכאון (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור אפליקציה ראשונה מסוגה תחת מרשם רופא לחולים עם הפרעת דיכאון מג’ורית. אפליקציית Rejoyn פותחה ע”י Otsuka Pharmaceutical ו-Click Therapeutics ותהיה זמינה עם מרשם בלבד למבוגרים בגילאי 22 שנים ומעלה, תחת טיפול רפואי, אשר כבר נוטלים טיפול בנוגדי-דיכאון. החברות מצפות כי האפליקציה תהיה זמינה להורדה […]

  • ההשפעה של חששות בנוגע לפוריות על החלטות טיפול בנשים צעירות עם סרטן שד (Cancer Med)

    ההשפעה של חששות בנוגע לפוריות על החלטות טיפול בנשים צעירות עם סרטן שד (Cancer Med)

    נשים צעירות רבות עם אבחנה חדשה של סרטן שד חוששות בכל הנוגע להשפעה של הטיפולים כנגד הממאירות על הפוריות, כאשר אלו עשויים להשפיע על החלטות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cancer Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי על-רקע עליה בשכיחות דחיית הריונות לשנות ה-30 וה-40 לחיים באוכלוסייה הכללית, סביר יותר כי נשים […]

  • דום נשימה חסימתי בשינה שאינו מטופל מלווה בפרוגנוזה גרועה יותר בחולים עם מלנומה (CHEST)

    דום נשימה חסימתי בשינה שאינו מטופל מלווה בפרוגנוזה גרועה יותר בחולים עם מלנומה (CHEST)

    בקרב חולים עם מלנומה, דום נשימה חסימתי בשינה בדרגה בינונית-עד-חמורה שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר לפרוגנוזה ירודה בטווח הארוך בחולים עם אבחנה של מלנומה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת CHEST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דום נשימה חסימתי בשינה הינו גורם סיכון חדש לפרוגנוזה שלילית בטווח הארוך בחולים עם מלנומה עורית.  עם […]

  • גיל מבוגר ומין זכר מלווים בסיכון מוגבר לאבחנה של מלנומה ראשונית נוספת (JAMA Dermatol)

    גיל מבוגר ומין זכר מלווים בסיכון מוגבר לאבחנה של מלנומה ראשונית נוספת (JAMA Dermatol)

    לאחר אבחנה ראשונה של מלנומה פולשנית ראשונית, גיל מבוגר ומגדר זכרי הינם גורמי סיכון אפשריים לאבחנה של מלנומה נוספת בשלב מוקדם יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי העלייה החדה בהיארעות מלנומה עורית, לצד מספרים גדולים יותר של מלנומות המאובחנות בשלבים מוקדמים יותר ושיפור בטיפול במלנומה […]

  • האם לאנדומטריוזיס השפעה על הסיכון לממאירות? (Int J Cancer)

    האם לאנדומטריוזיס השפעה על הסיכון לממאירות? (Int J Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Oncology עולה קשר סיבתי בין אנדומטריוזיס ובין הסיכון למחלות ממאירות, עם עדויות המצביעות על סיכון מוגבר לסרטן שחלות, ממאירות עורית, ממאירות המטולוגית וסרטן שד שלילי לקולטנים להורמונים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים אפידמיולוגיים דיווחו על קשר בין אבחנה של אנדומטריוזיס ובין סוגים מסוימים של מחלות […]

  • מה בין חשיפה תעסוקתית לאזבסט ובין הסיכון לסרטן וושט? (Int J Oncol)

    מה בין חשיפה תעסוקתית לאזבסט ובין הסיכון לסרטן וושט? (Int J Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי חשיפה תעסוקתית לאזבסט מלווה בסיכון מוגבר לממאירות של הוושט, הן מסוג אדנוקרצינומה והן מסוג תאי קשקש. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ממאירות של הוושט, הכולל קרצינומה של תאי קשקש ואדנוקרצינומה, הינה מחלה ממארת עם פרוגנוזה גרועה ושיעורי תמותה […]

  • מעקב פעיל אחר חולים עם ממאירות בדרגת סיכון נמוכה אינו מעלה את הסיכון לתביעות רשלנות רפואית (Annals of Surgery)

    מעקב פעיל אחר חולים עם ממאירות בדרגת סיכון נמוכה אינו מעלה את הסיכון לתביעות רשלנות רפואית (Annals of Surgery)

    למרות חשש מפני תביעות רשלנות רפואית של רופאים, חוקרים לא מצאו עליה בתביעות רשלנות רפואית מוצלחות על-רקע מעקב פעיל כגישת טיפול בחולים עם סרטן בדרגת סיכון נמוכה, כך מדווח במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Surgery. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהנחיות מטעם ה-National Comprehensive Cancer Network שוקלות מעקב פעיל כגישה יעילה לטיפול בסרטן […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה