אונקולוגיה

מה נחשב יותר מדי, במתן טיפול נגד סרטן ? (CANCER WORLD , באדיבות האגודה למלחמה בסרטן)

באדיבות מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן

מומחים לסרטן מערכת העיכול מודאגים מזה זמן מה בנוגע לאחוז הפגיעה במערכת העצבים עקב שימוש ממושך באוקסליפלטין (Oxaliplatin), אשר משנת 2004 הוא חלק משמעותי מהטיפולים הכימותרפיים האדג’ובנטים (טיפול כימי למניעת הישנות המחלה), כמו FOLXOX ו-CAPOX (המוכר גם בשם XELOX). טיפולים אלו נהוגים לרוב בחולים עם סרטן שלב 3 (מקומי מתקדם). נזק  למערכת העצבים עלול להשפיע על התפקודים החושיים והמוטוריים, בליווי תסמינים כמו חוסר תחושה וכאבים חדים בידיים ובכפות הרגליים. אצל 40% מהחולים המשתמשים באחד מהשילובים התרופתיים הללו, יופיע נזק עצבי קליני משמעותי (דרגה 2 או יותר).

בשנת 2007,צוות חוקרים באיטליה, הציע לערוך מחקר הבודק האם הפחתת משך הטיפול האדג’ובנטי לחולי סרטן המעי הגס בשלב מקומי מתקדם, משישה חודשים לשלושה, יהיה יעיל באותה מידה ויגרום לנזק קטן יותר. ההצעה הובילה להיווסדות IDEA (International Duration Evaluation of Adjuvant Chemotherapy) הערכה בינלאומית של משך הטיפול הכימותרפי האדג’ובנטי שיתוף פעולה הכולל 6 מחקרים שונים, הכוללים 16 קבוצות מחקר ב-11 מדינות.

עד תום שנת 2013, למעלה  מ-12,800 חולים לקחו חלק במחקר. הם חולקו באופן אקראי, לקבוצה שקיבלה 6 חודשי טיפול אדג’ובנטי וקבוצה שקיבלה 3 חודשי טיפול אדג’ובנטי ב- FOLXOX או CAPOX.

התוצאות הסופיות יפורסמו בהמשך השנה, אך ממצאים שהוצגו בכנסASCO 2017, מצביעים על כך שההבדל הכללי בהישרדות ללא מחלה בקרב הקבוצה שקיבלה טיפול קצר טווח (3 חודשים) היה קטן בפחות מאחוז אחד, לעומת הקבוצה שקיבלה טיפול ארוך טווח (6 חודשים) 75.5% לעומת 74.6%. בקרב חולים בסיכון נמוך לחזרת המחלה (אצלם הסרטן התפשט ל-1-3 בלוטות לימפה ולא חדר לגמרי את דופן המעי), ההבדל בין הקבוצות היה אפילו קטן יותר; אצל חולים בקבוצה קצרת טווח הטיפול, הופיע 70% פחות נזק עצבי חמור (דרגה 3 או 4), לעומת החולים מהקבוצה שטופלה כפול זמן 6 חודשים. בעוד שממצאים אלו נראים משכנעים באופן אינטואיטיבי, הם לא הראו מובהקות סטטיסטית המוכיחה עליה בהישרדות ללא מחלה.

למרות זאת, ת’יארי אנדרה (Thierry Andre), ראש המכון האונקולוגי בבית החולים סנט אנטוני, בפריז, ואחד ממייסדי IDEA, אומר כי לתוצאות יש פוטנציאל לשנות את הטיפול הקליני. “ההבדל בין שתי זרועות הטיפול מאוד נמוך, והעליה ברעילות היא מאוד גבוהה בטיפול הממושך יותר, ויש לכך חשיבות רבה לאיכות חייו של המטופל”.

למחקר יש פוטנציאל לשפר את התוצאה של מספר רב של חולים, תוך חסכון בהוצאות מערכת הבריאות. למרות חשיבותו, נתקלו החוקרים בקושי למצוא מימון מתאים לביצוע המחקר (ככל הנראה, לחברות תרופות לא היה ענייין לבדוק טיפול שיקצר את משך השימוש בתרופה שלהן…). המחקר הצרפתי, שכלל 2,000 חולים, קיבל 1.6 מיליון אירו מהמוסד הלאומי לסרטן בצרפת ומתכנית המחקר של משרד הבריאות, PHRC. המימון באיטליה הגיע ממשרד הבריאות האיטלקי, ובבריטניה מהקונסוליה למחקרים רפואיים. “בכל מדינה המצב היה דומה”, אומר אנדרה. “היה קשה מאוד למצוא את המימון וזה היה מאבק לכל המעורבים בדבר”. מרגע תכנון המחקר ועד לדיווח על ממצאים, עבר עשור. באמצעות מעקב ניתן יהיה להמשיך להעריך את ההישרדות הכללית. הרופאים סבורים כי התעשייה צריכה לתמוך יותר במאמצים להבנת מיקסום השימוש בתרופות שהיא מייצרת.

נושא זה יצר דיון דומה, במחקר שמתבצע ב-37 מרכזים רפואיים ומרכזי סרטן באזורים שונים בשוויץ. המחקר בדק השפעתם של טיפולים קצרי טווח מהמקובל עם התרופה דנוסומאב – Denosumab(אקסגי’בה® – ®Xgeva ) טיפול ממוקד מטרה שמעכב באופן משמעותי היווצרות של שברים או פתולוגיות אחרות המצריכות ניתוח או טיפול קרינתי בחולים עם סרטן השד או סרטן הערמונית ששלחו גרורות לעצמות.

עם זאת, הטיפול מגדיל את הסיכון להיפוקלצמיה (תת סידן בדם), ולאחר שנתיים או שלוש של טיפול, 8% מהמטופלים יסבלו מאוסטאונקרוזיס של הלסת (נמק של עצם הלסת), הגורם לכאבים, אובדן שיניים והרדמות הלסת. למחקר, אשר יסתיים בשנת 2019, יגוייסו 1,380 חולים עם סרטן שד או ערמונית גרורתי לעצם, שיחולקו באופן אקראי לקבוצה שתקבל טיפול אחזקה בדנוסומאב ( אקסגי’בה® – ®Xgeva)  אחת לחודש, ולקבוצה שתקבל מינון זהה של הטיפול אחת לשלושה חודשים.

נשיא הקבוצה השוויצרית למחקר קליני בסרטן (SAKK), אומר, כי במידה והניסוי יהיה מוצלח, חולים רבים בטיפול ארוך טווח זה יחוו פחות תופעות לוואי והדבר יחסוך מליונים, בהתחשב בכך שמנה אחת של הטיפול עולה בשווייץ סביב 440 אירו.

עם זאת, גיוס משתתפים למחקר הואט משום שחברת התרופות “אמג’ן” (Amgen) אשר מחזיקה ברישיון לתרופה, סירבה לתמוך כלכלית במחקר, או לספק את התרופה בחינם. מרכזים בצרפת, אוסטריה ויוון נסוגו מהמחקר מאחר ולא יכלו לקבל החזר הוצאות. “ביקשנו מ’אמג’ן’ תרופות חינם וכסף למחקר עבור מדינות אלו”, אומר נשיא הקבוצה השוויצרית למחקר קליני בסרטן, “ביקשנו לפחות תרופות חינם, אך לא קיבלנו”. המחקר התאפשר רק בשווייץ באמצעות תמיכה כלכלית מחברות ביטוחי הבריאות, “שירוויחו” במידה והמחקר יראה תוצאות חיוביות. החוקרים התאכזבו מתגובת חברת התרופות. לדעתם – “חברות התרופות אמורות להביע עניין בייצור לוח זמנים אפקטיבי באותה מידה, אך עם פוטנציאל נזק נמוך יותר. אם נוכל לצמצם את המחיר על ידי שינוי המינון, תרופות אלו עשויות להפוך לזמינות במדינות אחרות בהן הן לא מאושרת בשל מחירן הגבוה”.

לקוח מתוך מאמר שנכתב על ידי Peter Mcintyre ופורסם בכתב העת  Cancer World במהדורת חורף 2017, 2018 ותורגם על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן.

לתקציר המחקר באנגלית לחצו כאן.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה