אונקולוגיה

שימוש בטרמינולוגיה שונה בסרטן בלוטת התריס עשוי להביא לטיפול פחות אגריסיבי ולהפחתת חרדה (JAMA otolaryngology)

תירואיד בלוטת התריס

מאת ד”ר אלינור מוסרי בריסקין

השמטת המילה “סרטן” מתיאור סרטן בלוטת התריס מסוג פפילרי (papillary thyroid cancer) עשוי לגרום למטופלים עם המחלה לבחור בטיפול פחות אגרסיבי ולהפחית את רמת החרדה שלהם מהמחלה. כך על פי מחקר אשר התפרסם ב JAMA otolaryngology באוגוסט 2018.

נכון להיום, מחקרים הראו כי ל papillary thyroid cancer (PTC) יש לרוב מהלך שפיר ובמקרים מסויימים מעקב שמרני עשוי להיות הטיפול המתאים. למרות זאת, מטופלים רבים בוחרים לעבור טיפול כירורגי עם כריתה חלקית או מלאה של בלוטת התריס. טיפול כירורגי כרוך בסיכוני ניתוח, טיפול קבוע בתחליף להורמון בלוטת התריס, וחרדה סביב הניתוח, ופעמים רבות הוא מהווה טיפול יתר (overtreatment).

הסרת המילה “סרטן” מהמינוח של PTC מאפשרת למטופלים לא להתקבע על המחשבה שהם סובלים מסרטן, ולהקשיב באופן פתוח יותר לאפשרויות הטיפוליות.

במחקר השתתפו 550 גברים ונשים אוסטרלים בני 18 ומעלה, ללא היסטוריה של סרטן בלוטת התריס. הגיל הממוצע היה 49. בין מרץ 2016 ויולי 2016, החוקרים הציגו למשתתפים 3 תרחישים היפותטיים אך מציאותיים של אבחנה של סרטן בלוטת התריס. בכל אחד מהתרחישים השתמשו החוקרים באחד משלושת המונחים הבאים:

*Papillary thyroid cancer

*Papillary lesion

*Abnormal cells

המשתתפים נחשפו לכל 3 התרחישים, אך הוקצו באופן אקראי לחשיפה למונחים אלה בסדר שונה. שליש מהמשתתפים קיבלו קודם את המינוח “Papillary thyroid cancer“, שליש קיבלו את המינוח Papillary lesion”” ראשון, ושליש נחשפו למינוח “Abnormal cells” קודם. המטופלים קיבלו מידע נרחב בנוגע למחלה, לפרוגנוזה שלה ולאופציות הטיפוליות, כולל מידע על הסיכון של הגידול להפוך לגידול חודרני וכן על הסיכון לתמותה מהגידול תוך 20 שנה, כתלות בטיפול הנבחר.

עבור כל משתתף, רשמו החוקרים איזה מהטיפולים הבאים המשתתף העדיף לטיפול במחלה בכל אחד מהתרחישים:

*Total thyroidectomy

*Hemithyroidectomy

*Active surveillance

בנוסף, נרשמה רמת החרדה של המשתתפים על פי visual analogue scale.

שיעור גבוה יותר של מטופלים (n=108, 19.6%) בחר בכריתה מלאה של בלוטת התריס כאשר המחלה הוצגה להם כ Papillary thyroid cancer, מאשר כאשר המחלה הוצגה כ Papillary lesion או כ Abnormal cells (n=58, 10.5%, ו n=60, 10.9% בהתאמה). בנוסף, כאשר המחלה הוצגה כ Papillary thyroid cancer דיווחו המטופלים על רמה גבוהה יותר של חרדה בהשוואה לשני המונחים האחרים. 

מתוך 186 המשתתפים אשר פגשו במונח Papillary thyroid cancer ראשון, 60 משתתפים (32.3%) בחרו בטיפול כירורגי. בהשוואה, מתוך 191 המטופלים אשר נחשפו למונח Papillary lesion ראשון, 46 משתתפים (24.1%) בחרו בניתוח כטיפול (RR 0.73), ומתוך 173 המשתתפים אשר נחשפו קודם למונח Abnormal cells, 47 משתתפים (27.2%) בחרו בניתוח. (RR 0.82).

למשתתפים אשר נחשפו ראשית למונח Papillary thyroid cancer היתה רמת חרדה גבוהה יותר (בממוצע 7.8 נקודות מתוך 11), בהשוואה לחשיפה למונח papillary lesion (ממוצע 7 נקודות מוך 11, הבדל ממוצע של -0.8, CI (-1.3) (-0.3)), או למונח abnormal cells (ממוצע 7.3 נקודות מתוך 11, הבדל ממוצע של -0.5, CI (-1.0) – 0.01).

החוקרים מצדדים בדיון פתוח עם המטופל אודות מחלתו, ומציינים כי דיון כזה הכרחי על מנת שהמטופל יוכל לקבל החלטה מודעת על אופן הטיפול בה. ד”ר בריטו מ Mayo Clinic ברוצ’סטר, מינסוטה, הסביר כי כאשר מטופל שומע את המילה “סרטן”, יש קושי לגייס אותו לקיים שיחה פתוחה וטובה אודות האופציות הטיפוליות. החרדה והפחד הופכים דומיננטים בהחלטה על הטיפול.

החוקרים מסיקים כי שינוי הטרמינולוגיה בה משתמשים בשיחה אודות סרטן בלוטת התריס עשוי להוות אסטרטגיה להפחתת חרדת המטופל ולעזור למטופל ולרופא לדון באופן פתוח על אופציות טיפוליות פחות אגרסיביות, ובכך למנוע טיפול יתר במחלה.

עם כל זאת, מציין ד”ר שומן מאוניברסיטת מישיגן, סרטן בלוטת התריס עדיין מהווה מחלה עם תחלואה ותמותה. זוהי משימה מאתגרת לשים את הקו בין הגידולים עם המהלך השפיר לבין הגידולים הממאירים המסוכנים, בהם יש לטפל בצורה אגרסיבית.

ד”ר שומן מוסיף כי יש לזכור כי במחקר זה המשתתפים קיבלו אבחנה מדומה ושאלון בן 12 דקות אודות אבחנה זו. כמובן שהמסקנות שניתן להסיק משאלונים אלה אודות החיים האמיתיים מוגבלות מאד.

עם זאת, המחקר מחדד את החשיבות הרבה של שיום מחלות וסיווגם, היות ויש לכך השפעה על מחשבותיהם ורגשותיהם של המטופלים, השפעה אשר יכולה להתבטא בהחלטות הטיפוליות שהם מקבלים.

Effect of a Change in Papillary Thyroid Cancer Terminology on Anxiety Levels and Treatment Preferences, A Randomized Crossover Trial. JAMA otolaryngology. August 23, 2018.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה