אונקולוגיה

זיהוי מקרים של מדולובלסטומה בסיכון נמוך עשוי להוביל להפחתת עוצמת הטיפול (Lancet Oncol)

בחלק מהילדים עם הצורה הנפוצה ביותר של גידול מוחי ממאיר ניתן לבחור במינון מופחת של קרינה וכימותרפיה, בתלות בחותמת הכרומוזומים של הגידול שלהם. גישה זו עשויה להביא לשיפור איכות החיים של החולים, לצד עליה בשיעורי ההחלמה, כך טוענים חוקרים מבריטניה במאמר שפורסם במהלך חודש נובמבר בכתב העת Lancet Oncology.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לזהות סמנים פרוגנוסטיים חדשים, העשויים לסייע בבחירת טיפולים מותאמים לסיכון.

מחקר HIT-SIOP PNET 4 כלל 338 חולים בגילאי 4-21 שנים, עם אבחנה של מדולובלסטומה בין ינואר 2001 ועד סוף דצמבר, 2006. המשתתפים גויסו מ-120 מרכזי טיפול בשבע מדינות ברחבי אירופה, במטרה להשוות בין טיפול קרינתי במספר מקטעי קרינה גדול (Hyperfractionated) לעומת קרינה סטנדרטית. במחקר הרטרוספקטיבי הנוכחי, החוקרים בחנו את יתר דגימות הגידול מ-136 חולים במחקר, להערכת ההתנהגות הקלינית של תתי-קבוצות מוגדרות לפי WNT ו-SHH ולזהות סמנים פרוגנוסטיים חדשים בחולים עם מחלה שלילית ל-WNT ול-SHH.

המדגם של 136 דגימות כלל 28 דגימות (21%) שסווגו כ-WNT, 17 דגימות (13%) שסווגו כ-SHH ו-91 דגימות (67%) שסווגו כשליליות ל-WNT ול-SHH.

תוצאות חיוביות לגידולי WNT תועדו בחולים מתחת לגיל 16 שנים, וכל אירועי ההישנות בדגימות SHH (24% מהמקרים) תועדו בחולים עם מוטאציית TP53 או אובדן כרומוזום 17p.

ב-38 מבין 91 דגימות (42%) מחולים עם מדולובלסטומה שלילית ל-WNT ול-SHH זוהתה חותמת כרומוזומאלית חדשה. סמנים שנקשרו עם החותמת הכרומוזומאלית הנ”ל (תוספת של לפחות שני כרומוזומי 7, אובדן כרומוזום 8 ואובדן כרומוזום 11) ניבאו פרוגנוזה חיובית.

ניתן היה לסווג מחדש חולים עם מדולובלסטומה שלילית ל-WNT ו-SHH על-פי סמנים אלו ככאלו עם מחלה בסיכון נמוך או גבוה. בחולים עם מדולובלסטומה שלילית ל-WNT ול-SHH, עם חציון מעקב של 6.7 שנים, שיעורי ההישרדות ללא-אירועים לאחר חמש שנים עמדו על 100% בקבוצת החולים בסיכון נמוך ועל 68% באלו בסיכון גבוה.

במדגם הולידציה, עם חציון מעקב של 5.6 שנים, שיעורי ההישרדות ללא-אירועים לאחר חמש שנים עמדו על 94.7% בקבוצת החולים בסיכון נמוך ועל 58.6% באלו בסיכון גבוה (יחס סיכון של 9.41).

החוקרים כותבים כי הם הצליחו לזהות שינויים אשר הובילו לכך ש-69 מבין 134 חולים זמינים (51%) סווגו מחדש כבעלי גידול בסיכון נמוך.

Lancet Oncol. Published online November 1, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • גיל מבוגר ומין זכר מלווים בסיכון מוגבר לאבחנה של מלנומה ראשונית נוספת (JAMA Dermatol)

    גיל מבוגר ומין זכר מלווים בסיכון מוגבר לאבחנה של מלנומה ראשונית נוספת (JAMA Dermatol)

    לאחר אבחנה ראשונה של מלנומה פולשנית ראשונית, גיל מבוגר ומגדר זכרי הינם גורמי סיכון אפשריים לאבחנה של מלנומה נוספת בשלב מוקדם יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי העלייה החדה בהיארעות מלנומה עורית, לצד מספרים גדולים יותר של מלנומות המאובחנות בשלבים מוקדמים יותר ושיפור בטיפול במלנומה […]

  • האם לאנדומטריוזיס השפעה על הסיכון לממאירות? (Int J Cancer)

    האם לאנדומטריוזיס השפעה על הסיכון לממאירות? (Int J Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Oncology עולה קשר סיבתי בין אנדומטריוזיס ובין הסיכון למחלות ממאירות, עם עדויות המצביעות על סיכון מוגבר לסרטן שחלות, ממאירות עורית, ממאירות המטולוגית וסרטן שד שלילי לקולטנים להורמונים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים אפידמיולוגיים דיווחו על קשר בין אבחנה של אנדומטריוזיס ובין סוגים מסוימים של מחלות […]

  • מה בין חשיפה תעסוקתית לאזבסט ובין הסיכון לסרטן וושט? (Int J Oncol)

    מה בין חשיפה תעסוקתית לאזבסט ובין הסיכון לסרטן וושט? (Int J Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי חשיפה תעסוקתית לאזבסט מלווה בסיכון מוגבר לממאירות של הוושט, הן מסוג אדנוקרצינומה והן מסוג תאי קשקש. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ממאירות של הוושט, הכולל קרצינומה של תאי קשקש ואדנוקרצינומה, הינה מחלה ממארת עם פרוגנוזה גרועה ושיעורי תמותה […]

  • יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים עם בקע מפשעתי, השלמת תיקון בקרע לאחר השחרור מיחידת טיפול נמרץ ביילודים הובילה לשיעור נמוך יותר של אירועים חריגים, בהשוואה לפרוצדורות שבוצעו לפני השחרור מבית החולים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    מטה אנליזה וסקירה סיסטמתית (מחקר משולב) שפורסמה לאחרונה ב-JAMA PEDIATRICS, עסקה בבריאותם הנפשית של ילדים ובני נוער עם פגיעה נוירולוגית-התפתחותית, על מנת לבחון את הקשר בין פעילות גופנית לפרמטרים של בריאות נפשית: תפקוד קוגניטיבי, בריאות נפשית-פסיכולוגית, הכללת והפנמת בעיות. ד”ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • מעקב פעיל אחר חולים עם ממאירות בדרגת סיכון נמוכה אינו מעלה את הסיכון לתביעות רשלנות רפואית (Annals of Surgery)

    מעקב פעיל אחר חולים עם ממאירות בדרגת סיכון נמוכה אינו מעלה את הסיכון לתביעות רשלנות רפואית (Annals of Surgery)

    למרות חשש מפני תביעות רשלנות רפואית של רופאים, חוקרים לא מצאו עליה בתביעות רשלנות רפואית מוצלחות על-רקע מעקב פעיל כגישת טיפול בחולים עם סרטן בדרגת סיכון נמוכה, כך מדווח במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Surgery. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהנחיות מטעם ה-National Comprehensive Cancer Network שוקלות מעקב פעיל כגישה יעילה לטיפול בסרטן […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה