אונקולוגיה

תוצאות מבטיחות לטיפול קרינתי חלקי לשד בנשים עם סרטן שד מוקדם (מתוך כנס ה-SABCS)

סרטן שד

קרינה חלקית לשד (Partial Breast Irradiation) אינה זהה לחלוטין לקרינה לכלל השד (Whole-Breast Irradiation) לבקרת המחלה בנשים עם סרטן שד בשלב מוקדם. עם זאת, קרינה חלקית לשד מובילות לתוצאות די דומות וניתן לשקול אפשרות זו בנשים רבות, כך עולה מנתוני המחקר הגדול ביותר מסוגו בנושא.

במסגרת מחקר NRG חולקו באקראי 4,216 נשים זמן קצר לאחר ניתוח לכריתת הגוש הסרטני בשד לקבוצת טיפול בקרינה לכלל השד או קרינה חלקית לשד. בכל הנשים במחקר היו עד שלוש קשריות לימפה חיוביות בבית השחי בתחילת הדרך. רבע מהנשים סבלו מ-DCIS (Ductal Carcinoma In Situ), 65% אובחנו עם סרטן שד בשלב I ו-10% עם סרטן שד בשלב II. מרבית הנשים אובחנו עם גידולים חיוביים לקולטנים להורמונים.

נשים שחולקו לקרינה לכל השד לאחר טיפול כימותרפי אדג’וונטי, קיבלו טיפול יומי במנה של 2.0 Gy של קרינה, עם סך כולל של 50 Gy, עם מנת דחף לאתר הניתוח. משך הטיפול עמד על 5-6 שבועות. אלו שחולקו לטיפול בקרינה חלקית לשד לפני טיפול כימותרפי אדג’וונטי, קיבלו טיפול בן יומיים ב-3.4-3.85 Gy, אשר ניתן כברכיתרפיה או כקרינה חיצונית תלת ממדית. נשים בקבוצת טיפול בקרינה חלקית לשד השלימו 10 טיפולים לאורך 5-10 ימים.

התוצא העיקרי היה השאלה אם קרינה חלקית לשד מובילה לתוצאות דומות לקרינה לכל השד ברמת הישנות סרטן שד באותו צד, הן בנשים עם DCIS והן באלו עם סרטן שד פולשני.

לאחר חציון מעקב של 10.2 שנים החוקרים זיהו 161 מקרים של הישנות סרטן שד באותו צד כאירוע ראשון 90 בנשים שטופלו ב-PBI ו-71 באלו בקבוצת טיפול קרינתי לכל השד. על-בסיס הגבול העליון של רווח בר-סמך של יחס הסיכון, החוקרים הסבירו כי קרינה חלקית לשד לא ענתה על הקריטריון להגדרה כי התוצאות דומות לקרינה לכלל המוח.

מצד שני, שיעורי ההיארעות המצטברים של הישנות סרטן שד באותו צד היו נמוכים מאוד בשתי הקבוצות (4.6% עם קרינה חלקית לעומת .39% עם קרינה לכל השד). יתרה מזאת, ההבדל בשיעורי הישרדות ללא-הישנות במרווח הזמן שבין הבדיקות עמד על 91.8% עם קרינה חלקית לשד לעומת 93.4% עם קרינה לכל השד הבדל זניח מאוד, של 1.6% בלבד.

החוקרים לא זיהו הבדלים בהישרדות הכוללת, הישרדות ללא מחלה מרוחקת בין בדיקות עוקבות, או הישרדות ללא מחלה.

שיעורי רעילות בדרגה 3 היו דומים בין שתי הקבוצות 9.6% בקבוצת הטיפול בקרינה חלקית ו-7.1% באלו לאחר קרינה כל השד. שיעורי רעילות בדרגה גבוהה יותר היו גם כן נמוכים מאוד ודומים בין שתי הקבוצות.

ממצאים אלו מעידים כי קרינה בהיקף קטן יותר עשויה להיות אפשרות מקובלת לטיפול בנשים רבות עם סרטן שד.

מתוך כנס ה-SABCS

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה