אונקולוגיה

חשיבות סמנים נוספים להערכת טיפול אימונותרפי כנגד מחלות ממאירות (מתוך כנס ה-NCCN)

טיפולים אימונותרפיים המכוונים כנגד מסלול Programmed Death (PD) וליגנדים נלווים (PD-L1) הוכחו כטיפולים יעילים כנגד מגוון סוגי גידולים. אעפ”י כן, בחירת החולים המתאימים לטיפול על-בסיס סמני PD-L1 מהווה מגבלה מרכזית, עם תוצאות הטרוגניות על-בסיס אתר דגימת הגידול. כתוצאה מכך, חוקרים עבדו קשה לזיהוי סמנים נוספים לזיהוי המועמדים הטובים לטיפול במעכב בקרה חיסונית, כך מסבירים מומחים במהלך הכנס השנתי מטעם ה-National Comprehensive Cancer Network.

החוקרים סקרו את התוצאות של לפחות עשרה סמנים חדשים והסבירו כי מדובר בנושא צפוף מאוד. עם זאת, למרות הסמנים הרבים הזמינים, כעת שוקלים רק את PD-L1.

במהלך ההרצאה סקרו החוקרים את הנחיות ה-NCCN לבדיקת סמנים לטיפולים אימונותרפיים מאושרים כנגד מחלות ממאירות.

במקרים של סרטן שלפוחית שתן שאינו מתאים לטיפול ב-Cisplatin, ישנם שני סוגי סמני PD-L1. עם Atezolizumab (טיסנטריק), מתבססים על צביעה אימונוהיסטוכימית של PD-L1, עם דרישה לסך של לפחות 5% תאי חיסון משטח הגידול. באשר לטיפול ב-Pembrolizumab (קיטרודה), מתבססים על מדד משולב של PD-L1, כאשר אחוז תאי החיסון עם אחוז תאי הגידול מחולק באחוז תאי הגידול; המדד הכולל צריך לעמוד על מעל 10%. לכן, מדובר בסמן מורכב יותר לחישוב.

במקרים של סרטן ריאות מתקדם מסוג NSCLC, ישנם אחוזים שונים של תאי PD-L1 הנדרשים, בהתאם לקו הטיפול. כאשר מדובר במתן Pembrolizumab במסגרת קו טיפול ראשון, נדרש מדד אימונוהיסטוכימי של PD-L1 (תאי גידול בלבד) של מעל 50%. כאשר ניתן כקו-טיפול שני, נדרש מדד של מעל 1%.

באשר למקרים של סרטן כליות ושל מלנומה גרורתית, אין דרישה לבדיקת PD-L1, שכן סמן זה אינו מנבא תגובה לטיפול. לכן, כל החולים הרלבנטיים מקבלים טיפול במעכבי בקרה חיסונית.

בסרטן מעי גס וסרטן רירית רחם, נדרשת בדיקת MSI (Microsatellite Instability) ו-MMR (Mismatch Repair), המהווים את הסמנים היחידים הזוכים לתמיכה מעבר ל-PD-L1 בהערכת הטיפול במשפחת תרופות זו.

ההנחיות מטעם ה-NCCN לבדיקת סמנים לטיפול אימונותרפי משתנות במהירות ואלו צפויות להשתנות כל מספר חודשים.

כיום, ישנן שלוש קטגוריות רחבות של סמנים לטיפול אימונותרפי למחלות סרטן. ראשית, ישנם סמנים המעידים אם הגידול דלקתי, דוגמת ריכוז גבוה של PD-L1. שנית, יש סמנים המגלים את האימונוגניות של הגידול, דוגמת נטל מוטאציות של הגידול (Tumor Mutational Burden או TMB). שלישית, ישנם גורמים הקשורים בסביבת המאחסן, זו הקטגוריה המתפתחת ביותר וכוללת מרכיבים מעבר לגידול, דוגמת המיקרוביום.

TMB הינו הסמן המתקדם ביותר במונחים של התפתחות קלינית, אך עדיין אינו מצוי בשימוש נרחב. מדובר במדד הבוחן אזורים מצטברים של מוטאציות בדנ”א, המופיעות בגידול ונספרות יחדיו בכדי להציגן באופן מספרי.

במהלך ההרצאה הציגו החוקרים לפחות עשרה סוגי סמנים נוספים המצויים בשלבי מחקר, עוד הם מציינים את האפשרות למשלב של מספר סמנים יחדיו.

מתוך כנס ה-NCCN

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם טיפול CAR T מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות ממאירויות נוספות? (Blood)

    האם טיפול CAR T מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות ממאירויות נוספות? (Blood)

    ממאירויות משניות תועדו ב-4.3% מכלל דיווחי אירועים חריגים בקרב חולים לאחר טיפול Chimeric Antigen Recpetor T-Cell (או CAR T), כאשר ממאירויות של תאי T היוו רק 0.15% מכלל הדיווחים ו-3.54% מכלל הממאירויות הראשוניות הנוספות, כך עולה מניתוח נתוני אירועים חריגים שדווחו למנהל המזון והתרופות האמריקאי כפי שפורסם במאמר בכתב העת Blood. במהלך חודש נובמבר בשנת […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Pontatinib כטיפול בחולים עם אבחנה חדשה של ALL עם כרומוזום פילדלפיה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Pontatinib כטיפול בחולים עם אבחנה חדשה של ALL עם כרומוזום פילדלפיה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) העניק אישור מואץ לטיפול ב- Pontatinib לשימוש עם טיפול כימותרפי במבוגרים עם אבחנה חדשה של לויקמיה מסוג ALL (או Acute Lymphoblastic Leukemia) עם כרומוזום פילדלפיה חיובי. בעקבות אישור זה של מעכב טירוזין קינאז מדור שלישי, מדובר בטיפול הממוקד הראשון המאושר לשימוש מוקדם במבוגרים עם לויקמיה מסוג ALL […]

  • ההשפעה של חששות בנוגע לפוריות על החלטות טיפול בנשים צעירות עם סרטן שד (Cancer Med)

    ההשפעה של חששות בנוגע לפוריות על החלטות טיפול בנשים צעירות עם סרטן שד (Cancer Med)

    נשים צעירות רבות עם אבחנה חדשה של סרטן שד חוששות בכל הנוגע להשפעה של הטיפולים כנגד הממאירות על הפוריות, כאשר אלו עשויים להשפיע על החלטות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cancer Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי על-רקע עליה בשכיחות דחיית הריונות לשנות ה-30 וה-40 לחיים באוכלוסייה הכללית, סביר יותר כי נשים […]

  • דום נשימה חסימתי בשינה שאינו מטופל מלווה בפרוגנוזה גרועה יותר בחולים עם מלנומה (CHEST)

    דום נשימה חסימתי בשינה שאינו מטופל מלווה בפרוגנוזה גרועה יותר בחולים עם מלנומה (CHEST)

    בקרב חולים עם מלנומה, דום נשימה חסימתי בשינה בדרגה בינונית-עד-חמורה שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר לפרוגנוזה ירודה בטווח הארוך בחולים עם אבחנה של מלנומה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת CHEST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דום נשימה חסימתי בשינה הינו גורם סיכון חדש לפרוגנוזה שלילית בטווח הארוך בחולים עם מלנומה עורית.  עם […]

  • גיל מבוגר ומין זכר מלווים בסיכון מוגבר לאבחנה של מלנומה ראשונית נוספת (JAMA Dermatol)

    גיל מבוגר ומין זכר מלווים בסיכון מוגבר לאבחנה של מלנומה ראשונית נוספת (JAMA Dermatol)

    לאחר אבחנה ראשונה של מלנומה פולשנית ראשונית, גיל מבוגר ומגדר זכרי הינם גורמי סיכון אפשריים לאבחנה של מלנומה נוספת בשלב מוקדם יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי העלייה החדה בהיארעות מלנומה עורית, לצד מספרים גדולים יותר של מלנומות המאובחנות בשלבים מוקדמים יותר ושיפור בטיפול במלנומה […]

  • האם לאנדומטריוזיס השפעה על הסיכון לממאירות? (Int J Cancer)

    האם לאנדומטריוזיס השפעה על הסיכון לממאירות? (Int J Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Oncology עולה קשר סיבתי בין אנדומטריוזיס ובין הסיכון למחלות ממאירות, עם עדויות המצביעות על סיכון מוגבר לסרטן שחלות, ממאירות עורית, ממאירות המטולוגית וסרטן שד שלילי לקולטנים להורמונים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים אפידמיולוגיים דיווחו על קשר בין אבחנה של אנדומטריוזיס ובין סוגים מסוימים של מחלות […]

  • מה בין חשיפה תעסוקתית לאזבסט ובין הסיכון לסרטן וושט? (Int J Oncol)

    מה בין חשיפה תעסוקתית לאזבסט ובין הסיכון לסרטן וושט? (Int J Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי חשיפה תעסוקתית לאזבסט מלווה בסיכון מוגבר לממאירות של הוושט, הן מסוג אדנוקרצינומה והן מסוג תאי קשקש. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ממאירות של הוושט, הכולל קרצינומה של תאי קשקש ואדנוקרצינומה, הינה מחלה ממארת עם פרוגנוזה גרועה ושיעורי תמותה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה