אונקולוגיה

טיפול משולב של 3 תרופות כסטנדרט חדש בהישנות של מיאלומה נפוצה (The Lancet Oncology).

טיפול ב lenalidomide הינו כיום טיפול קו ראשון סטנדרטי במיאלומה נפוצה (multiple myeloma, MM). אולם מטופלים אשר אינם מגיבים לטיפול זה עומדים בפני אתגר טיפולי.

שילוב של pomalidomide, bortezomib ו dexamethasone הראה תוצאות מבטיחות במחקר phase 1 ו phase 2, וכעת שוב במחקר phase 3 במטופלים עם הישנות של מיאלומה נפוצה או במקרה של מחלה רפרקטורית לטיפול ואשר קיבלו בעבר טיפול ב lenalidomide. כך על פי מחקר OPTIMISMM TRIAL, אשר פורסם ב Lancet Oncology במאי 2019.

המחקר הינו מחקר אקראי, phase 3 אשר התקיים ב 133 בתי חולים ומרכזי מחקר ב 21 מדינות. במחקר הוכללו מטופלים בני 18 ומעלה, עם אבחנה של MM, עם דרגת תפקוד של 0-2 בסולם Eastern Cooperative Oncology Group performance status ואשר קיבלו בעבר עד שלושה טיפולים, וביניהם טיפול ב lenalidomide. המטופלים הוקצו באופן אקראי ביחס של 1:1 לקבלת bortezomib ו dexamethasone עם או בלי pomalidomide. הקבוצות עברו סטרטיפיקציה על פי גיל, מספר טיפולים קודמים, וריכוז של β2 microglobulin. Bortezomib (1.3מ”ג/מ2) ניתן תוך ורידית או תת עורית בימים 1,4,8,11 למשך 8 מחזורים ובהמשך בימים 1, 8. Dexamethasone (20מ”ג או 10מ”ג אם גיל המטופל היה > 75) ניתן פומית באותו יום בו ניתן bortezomib, ויום למחרת. מטופלים אשר הוקצו לקבל pomalidomide קיבלו 4מ”ג פומית בימים 1-14. מחזור טיפולי אחד נמשך 21 יום.

התוצא הראשוני שנבדק היה הישרדות ללא התקדמות המחלה. בנוסף נבדקה הבטיחות של מתן התרופות בכל המטופלים אשר קיבלו לפחות מנה אחת של תרופה אשר ניתנה במחקר.

תוצאות: 519 משתתפים גויסו למחקר בין ינואר 2013 ומאי 2017. 281 מטופלים קיבלו pomalidomide, bortezomib ו dexamethasone. 278 מטופלים קיבלו bortezomib ו dexamethasone ללא pomalidomide. זמן המעקב החציוני היה 15.9 חודשים. בקבוצה אשר קיבלה pomalidomide היה שיפור מובהק בהישרדות ללא התקדמות המחלה, בהשוואה לקבוצה אשר קיבלה bortezomib ו dexamethasone בלבד. (זמן הישרדות חציוני 11.2 חודשים לעומת 7.10 חודשים בהתאמה, HR 0.61, CI 0.49-0.77, p<0.0001). מבחינת הבטיחות: תופעות הלואי השכיחות ביותר מדרגה 3-4 היו נויטרופניה (42% מהמטופלים בקבוצת ה pomalidomide לעומת 9% מהמטופלים בקבוצת הביקורת), חום נויטרופני (3% בקבוצת ה pomalidomide לעומת 0% בקבוצת הביקורת), זיהום (31% לעומת 18%) וטרומבוציטופניה (27% לעומת 29%). תופעות לואי רציניות דווחו ב 57% מהמטופלים בקבוצת ה pomalidomide לעומת 42% מהמטופלים בקבוצת הביקורת. 8 מקרי מוות נקשרו בטיפול. 6 ממקרי המוות (2%) היו בקבוצת ה pomalidomide, לעומת 2 מקרים בקבוצת הביקורת (1%).

מסקנת החוקרים היתה כי בקרב מטופלים עם מיאלומה נפוצה אשר סובלים מהישנות המחלה או מחלה רפרקטורית, ואשר קיבלו בעבר lenalidomide, היה שיפור מובהק בהישרדות ללא התקדמות המחלה לאחר טיפול ב pomalidomide, bortezomib ו dexamethasone, לעומת טיפול ב bortezomib ו dexamethasone בלבד. הטיפול המשולב לא היה חף מתופעת לואי, אשר היו מרובות יותר בקבוצת ה pomalidomide מאשר בקבוצת הביקורת.

Pomalidomide, bortezomib, and dexamethasone for patients with relapsed or refractory multiple myeloma previously treated with lenalidomide (OPTIMISMM): a randomised, open-label, phase 3 trial. Lancet Oncology. May 13, 2019.

לידיעה במדפייג’

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה