אונקולוגיה

הנחיות קליניות להערכה וטיפול בסרטן לבלב (מתוך הנחיות ה-NCCN)

הנחיות קליניות חדשות מטעם ה-NCCN (National Comprehensive Cancer Network) כוללות המלצות עדכניות להערכה וטיפול בחולים עם סרטן לבלב.

בכל החולים עם סרטן לבלב יש לשקול בדיקות למוטאציות תורשתיות. חשיבות בדיקות אלו נובעות מהקשר בין סרטן לבלב עם תסמונות תורשתיות רבות. יתרה מזאת, מומלץ כי קרובי משפחה מדרגה ראשונה ושניה ישלימו בדיקות סקר בנוכחות סרטן לבלב משפחתי העשוי לפגוע במספר דורות, למרות העדר מוטאציות גנטיות טיפוסיות כולל בדיקת אולטרה-סאונד או MRCP שנתית במקרים אלו.

במקרים של מחלה גרורתית יש לשקול התאמה לניתוח מולקולארי של הגידול. למרות ש-KRAS הינה המוטאציה העיקרית בגידול, קביעת הפרופיל המולקולארי עשויה להוביל לזיהוי מוטאציות רבות אחרות כנגדן ניתן לכוון את הטיפול התרופתי. באמצעות ריצוף של כל האקסום, בקרוב ל-50% מהגידולים עשויים למצוא שינויים גנטיים כנגדם ניתן לכוון את הטיפול, כך שריצוף זה עשוי להוביל לשינוי הטיפול הרפואי בעד 30% מהמקרים. להשלמת קביעת הפרופיל של הגידול, דגימת הגידול חייבת לכלול כמות רקמה מספקת.

יש לשקול טיפול אדג’וונטי במשלב FOLFIRINOX עדכני (Leucovorin/5-FU/Irinotecan/Oxaliplatin) בחולים היכולים לסבול את הטיפול.

משלב FOLFIRINOX וכן Gemcitabine/Nab-Paclitaxel, כמו גם Gemcitabine/Cisplatin בחולים עם מוטאציות BRCA1/2 ו-PALB2, עדיין מהווים את משטרי טיפול קו-ראשון במקרים אלו.

למרות ש-FOLFIRINOX עשוי להיות מעט עדיף על Nab-Paclitaxel/Gemcitabine בכל הנוגע לשיעורי התגובה, הישרדות ללא-התקדמות המחלה והישרדות כוללת, משטר הטיפול קשה לחולים ועדיף שישמש לחולים כשירים.

בחירת הטיפול מתבססת על העדפות חולים, מחלות רקע, יעדי הטיפול, התאמה לתכשירים ניסיוניים וסמנים מנבאים.

מעכבי PARP הדגימו יעילות בנשים עם סרטן שחלות ומוטאציות בגנים האחראים לתיקון נזקי דנ”א (כמו BRCA1/2); ניתן לצפות כי תכשירים אלו יאושרו לשימוש כנגד גידולים גרורתיים אלו.

קביעת הפרופיל המולקולארי עשויה להוביל לזיהוי מוטאציות dMMR (Mismatch Repair Deficiency) ו-MSI-H (Microsatellite Instability High) וניתן לשקול טיפול ב-Pembrolizumab בחולים אלו.

מתוך הנחיות ה-NCCN

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה