אונקולוגיה

האם תוספי שמן דגים עשויים להשפיע על הסיכון לאדנומות במעי הגס והרקטום? (JAMA Oncology)

במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי תוספים יומיים של חומצות שומן אומגה-שלוש אינם מפחיתים את הסיכון להופעת אדנומות במעי הגס והרקטום במטופלים בסיכון ממוצע.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את ההשפעה של תוספי חומצות שומן אומגה-שלוש על הסיכון לנגעים מקדימים של סרטן מעי גס ורקטום, כולל אדנומות קונבנציונאליות ופוליפים משוננים. הם השלימו ניתוח נתונים ממחקר VITAL (Vitamin D and Omega-3 Trial) וניתוח לפי כוונה לטפל שימש לבחינת ההשפעה של חומצות שומן אומגה-שלוש ב-25,871 מבוגרים באוכלוסיה הכללית בארצות הברית, ללא היסטוריה של ממאירות או מחלות לב וכלי דם בעת הגיוס למחקר.

ההתערבות כללה מתן חומצות שומן אומגה-שלוש במינון של 1 גרם ביום וויטמין D3. התוצאים העיקריים כללו את הסיכון לאדנומות קונבנציונאליות או פוליפים משוננים. בתת-קבוצה של משתתפים אשר דיווחו על אבחנה של פוליפ בשאלוני מעקב, החוקרים אספו נתונים מרישומים אנדוסוקפיים ופתולוגיות לאישור האבחנה.

גיל המשתתפים הממוצע עמד על 67.1 שנים בקבוצת הפלסבו ועל 67.2 שנים בקבוצת ההתערבות שכללה מתן חומצות שומן אומגה שלוש. במהלך חציון מעקב של 5.3 שנים תועדו 294 מקרים של אדנומות קונבנציונאליות בקבוצת ההתערבות ו-301 מקרים בקבוצת הביקורת (יחס סיכויים מתוקן של 0.98, רווח בר-סמך 95% של 0.83-1.15). בנוסף, החוקרים זיהו 174 מקרים של פוליפים משוננים בקבוצת ההתערבות ו-167 מקרים בקבוצת הביקורת (יחס סיכויים של 1.07; רווח בר-סמך 95% של 0.84-1.29).

מניתוח משני עלה קשר בין טיפול בחומצות שומן אומגה-שלוש ובין סיכון מופחת לאדנומות קונבנציונאליות בקרב נבדקים עם רמות אומגה-שלוש נמוכות בדם בתחילת המחקר (יחס סיכויים של 0.76, p=0.03). עוד זיהו החוקרים השפעה חיובית של התוספים בתת-קבוצה של מטופלים ממוצא אפריקאי-אמריקאי (יחס סיכויים של 0.59; רווח בר-סמך 95% של 0.35-1.00), אך לא בקבוצות אתניות אחרות.

החוקרים מסכמים וכותבים כי תוספי חומצות שומן אומגה-שלוש לא לווה בסיכון מופחת לנגעים המקדימים גידולים ממאירים במעי הגס והרקטום. השפעה חיובית אפשרית של תוספים אלו תועדה בקרב אלו עם רמות אומגה-שלוש נמוכות בדם או במטופלים ממוצא אפריקאי-אמריקאי, אך דרושים נתונים נוספים לאישור ממצאים אלו.

JAMA Oncology 2019

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה