פסיכיאטריה

טיפול בליתיום מלווה בירידה חדה בשיעור אשפוזים חוזרים בשל דיכאון (Lancet Psychiatry)

הטיפול בליתיום, בפרט כטיפול יחיד, מלווה בירידה משמעותית וניכרת בשיעור אשפוזים חוזרים של חולים עם דיכאון חד-קוטבי חמור ויש לשקול את הטיפול התרופתי באוכלוסיית חולים רחבה יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש יוני בכתב העת Lancet Psychiatry.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים רבים להשוואה בין טיפולים תרופתיים שונים לטיפול בדיכאון חד-קוטבי חמור. כעת הם ביקשו לבחון את היעילות של טיפול תרופתי במניעת הישנות במדגם ארצי של חולים שאושפזו לפחות פעם אחת עקב דיכאון חד-קוטבי.

במחקר העוקבה בחנו החוקרים את הסיכון לאשפוזים חוזרים בין 1996-2012 בכלל החולים בפינלנד, שאושפזו לבית החולים לפחות פעם אחת בשל דיכאון חד-קוטבי (ללא אבחנה של סכיזופרניה או הפרעה דו-קוטבית) בין 1 בינואר, 1987, ועד 31 בדצמבר, 2012. בניתוח הנתונים להערכת אשפוזים חוזרים לבית החולים כל משתתף שימש כבקרה של עצמו במטרה לשלול אפשרות של הטיית בחירה.

חוקרים אספו נתונים אודות 123,712 משתתפים, עם מעקב ממוצע של 7.9 שנים. שימוש בליתיום לווה בסיכון מופחת לאשפוזים חוזרים בשל הפרעה פסיכיאטרית, בהשוואה לאלו שלא נטלו את הטיפול הנ”ל (יחס סיכון של 0.47), בעוד שטיפול בנוגדי-דיכאון ואנטי-פסיכוטיות לא לווה בסיכון מופחת לאשפוזים חוזרים.

הסיכון לאשפוז חוזר היה נמוך יותר במהלך הטיפול בליתיום בלבד (יחס סיכון של 0.31), בהשוואה לטיפול בליתיום עם נוגדי-דיכאון (יחס סיכון של 0.50). לאחר ליתיום, Clozapine (יחס סיכון של 0.65) ו-Amitriptyline (יחס סיכון של 0.75) היו התרופות הספציפיות שנקשרו עם הסיכון הנמוך ביותר לאשפוז חוזר.

בניתוח רגישות שכלל תקנון להישרדות, כל התרופות נקשרו עם שיעורים נמוכים יותר של אשפוז חוזר, בהשוואה לסיכון שתועד בניתוח הראשוני, עם עדות לאותו יתרון של הטיפול בליתיום. שיעורי התמותה הנמוכים ביותר תועדו במהלך טיפול בנוגדי-דיכאון (יחס סיכון של 0.56).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי ליתיום, בעיקר ללא טיפול נלווה בנוגדי-דיכאון, הינו הטיפול התרופתי המלווה בסיכון הנמוך ביותר לאשפוזים חוזרים בשל הפרעות פסיכיאטריות בחולים עם דיכאון חד-קוטבי חמור. הם קוראים לשקול טיפול זה באוכלוסייה רחבה יותר של חולים עם הפרעות דיכאון חמורות.

Lancet Psychiatry. Published online June 1, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה