פסיכיאטריה

Varenicline (צ’מפיקס) מול NRT במטופלים עם בעיית התמכרויות : יתרון מובהק בהשגת הימנעות מעישון לאחר 3 חודשים (Addiction.)

מאת נעה גינזבורג BSc

מחקר חדש זה שבחן את הטיפול ב- Varenicline(צ’מפיקס, פייזר) בהשוואה לשימוש במדבקת ניקוטין (NRT)  במעשנים הסובלים מהפרעות התמכרות או SUD (substance use disorders) מדווח כי לוארניקלין היה אפקט גדול יותר בהשגת הימנעות מעישון בקבוצת מטופלים זו.

החוקרים ביקשו לבדוק מהי ההשפעה של וארנקלין ו-NRT על מידת ההצלחה של הימנעות מעישון במשך שלושה חודשים (כיעד מחקר ראשוני) וכן על מידת ההצלחה בהימנעות מעישון לאחר -3,6 חודשים בהתאמה למידת ההתמדה בטיפול, וכן לבחון את ההשלכות הקשורות לחזרה לעישון או שימוש בחומרים ממכרים אחרים.

החוקרים בחנו גם אם היתה ירידה בהשפעה של התרופות בשל היסטוריה של דכאון מג’ורי (MDD) וכן את מידת  ההתמדה בטיפול לאורך זמן.

המחקר מצא כי לתרופת Varenicline השפעה חיובית על הסיכוי להימנעות  מעישון במשך שלושה חודשים במטופלים עם בעיית התמכרות המעוניינים להפסיק לעשן, ביחס לאלו שהשתמשו במדבקת NRT. החוקרים מדווחים כי לאפקט זה לא היה קשר להיסטוריה של דכאון במטופלים.

מדובר במחקר כפול סמיות, מבוקר ואקראי שרובד (כלומר נעשתה התאמה ע”פ משתני המשתתפים) על פי היסטוריה של דכאון מג’ורי, מין ותלות בניקוטין, עם משך מעקב של 3 ו-6 חודשים. במחקר השתתפו 137 מעשנים בוגרים, המטופלים עבור SUD, שמשך הימנעותם מעישון היה קצר יותר מ-12 חודשים. 77 מתוכם קיבלו varenicline ו-60 טופלו ב-NRT. (12 שבועות של varenicline במינון של 2 מ”ג ליום (לאחר שבוע הרצה במינון עולה) , או מדבקה במינון של 21 מ”ג ליום (שירד אחר כך ל-7 מ”ג ליום).

החוקרים מדדו את מידת ההצלחה בהימנעות מעישון במשך שבוע, לאחר שלושה חודשים כיעד מחקר עיקרי. בהמשך בחנו  את היעד הזה (ה-( point-prevalence abstinence כשישיה חודשים מתחילת המחקר.
בנוסף נבחנה גם הכמות ותדירות העישון או שימוש בחומרים ממכרים אחרים לאחר 3 -6 חודשים מתחילת המחקר, וכן את מידת ההימנעות מעישון בעת נטילת התרופה בפועל  , וכן את מידת ההצמדות לטיפול והופעה או נוכחות של סימפטומים של דכאון. 

הממצאים לגבי מידת ההימנעות מהעישון נבדקו שנית תוך התייחסות למידת ההצמדות לטיפול, והתיחסות להצמדות לטיפול כמשתנה מסביר .

החוקרים מצאו כי ההשפעה על מידת הימנעות מעישון לאחר שלושה חודשים מתחילת המחקר הייתה עם P < 0.065 ללא משתנה מסביר (Bayes factor 3.35, תומך היטב באפקט) וזו הייתה שונה באופן מובהק כאשר נלקחה בחשבון מידת ההיענות לשני סוגי הטיפול לגמילה מעישון ( עבור varenicline, 13%; עבור NRT, 3%. יחס הסיכויים OR) ) להצלחה בגמילה עמד על פי 4.81 , 95% confidence interval (CI), 1.00, 23.13, p<0.05) לטובת וארניקלין.

החוקרים מציינים כי הפער של פי 3 בסיכוי לגמילה בין הטיפולים לאחר 6 חודשים מתחילת המחקר לא היה מובהק. 

ההשפעה של הטיפול התרופתי על הימנעות מעישון לאורך זמן הייתה מובהקת סטטיסטית (P < 0.05), והציגה תלות בין מידת ההצמדות לנטילת הטיפול וסטטוס העישון בתחילת המחקר (OR = 6.40, 95% CI = 1.00, 40.93). הפער בין התרופות בהשפעה על המנעות מעישון נרשם רק במטופלים שהציגו התמדה (של 77% או מעל ) בנטילת הטיפול (P < 0.02) . החוקרים לא  מצאו כי נטילת התרופות השפיעה על שתיה של משקאות חריפים, שימוש בסמים או תסמיני דכאון.

לסיכום, המחקר מצא כי לתרופת Varenicline השפעה חיובית מובהקת על הסיכוי להימנעות  מעישון במשך שלושה חודשים במטופלים עם בעיית התמכרות המעוניינים להפסיק לעשן, ביחס לאלו שהשתמשו במדבקת NRT. להשפעה זו לא נמצא קשר להיסטוריה של דכאון במטופלים הללו.

Addiction. 2017 Oct;112(10):1808-1820. doi: 10.1111/add.13861. Epub 2017 Jul 4.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    בקרב אלו הצורכים אלכוהול בכמות רבה, הפחתת צריכת אלכוהול להיקף קל עד מתון מלווה בירידה של 23% בסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, כך עולה ממחקר עוקבה גדול שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 21,011 מבוגרים ממאגר Korean National Health Insurance Service-Health Screening Database עם צריכת אלכוהול רבה בתחילת הדרך (90.39% […]

  • מה בין עישון אימהי ובין הסיכון להפרעות יתר לחץ דם של היריון? (Hypertension)

    מה בין עישון אימהי ובין הסיכון להפרעות יתר לחץ דם של היריון? (Hypertension)

    במאמר שפורסם בכתב העת Hypertension מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב נשים שהפסיקו לעשן במהלך ההיריון תועד סיכון מוגבר לעליה מופרזת במשקל הגוף והתפתחות הפרעות יתר לחץ דם של היריון. עם זאת, למרות שהפסקת עישון במהלך ההיריון מלווה בסיכון מוגבר להפרעות יתר לחץ דם של היריון, צעד זה גם מלווה בסיכון […]

  • בחולים עם היסטוריה של עישון סיכון מוגבר לתמותה עקב COVID-19 (מתוך Int J Epidemiol)

    בחולים עם היסטוריה של עישון סיכון מוגבר לתמותה עקב COVID-19 (מתוך Int J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים מהולנד על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב חולים עם היסטוריה של עישון ייתכן סיכון גבוה יותר לתמותה עקב COVID-19. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הנתונים אודות עישון כגורם סיכון לתמותה עקב COVID-19 אינם חד-משמעיים, כאשר מחקרים שונים הצביעו על סיכון מופחת או מוגבר […]

  • אושר לקריאה שנייה ושלישית: תמונות הממחישות את נזקי העישון יודפסו על חפיסות סיגריות ומוצרי עישון

    אושר לקריאה שנייה ושלישית: תמונות הממחישות את נזקי העישון יודפסו על חפיסות סיגריות ומוצרי עישון

    ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, אישרה פה אחד לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה של ח"כ אושר שקלים לתקן את חוק איסור פרסומות והגבלת שיווק מוצרי טבק, כך שיצרני מוצרי העישון יחויבו להציג על כל אריזות סיגריות ומוצרי עישון, תמונה הממחישה את נזקי העישון. לפי ההצעה שאושרה, שר הבריאות, באישור ועדת הכלכלה, יקבע בתקנות הוראות ליישום החוק (דוברות הכנסת)

  • האם מדבקות ניקוטין וסיגריות אלקטרוניות בטוחות לשימוש בהריון? (Addiction)

    האם מדבקות ניקוטין וסיגריות אלקטרוניות בטוחות לשימוש בהריון? (Addiction)

    במאמר שפורסם בכתב העת Addiction מדווחים החוקרים על השפעת השימוש במוצרי ניקוטין, כולל סיגריות אלקטרוניות ומדבקות ניקוטין, כחלק מהטיפול להפסקת עישון בקרב נשים הרות. מהמחקר עולה כי השימוש במוצרים אלו בטוח יחסית, זאת כיוון שלא נמצאו השפעות שליליות על תוצאות ההיריון או על בריאות העובר. ברקע למחקר החוקרים מציינים את העובדה שעישון במהלך ההיריון ידוע […]

  • הרגלי עישון עשויים להשפיע על שיעורי הישרדות חולים עם מלנומה (JAMA Netw Open)

    הרגלי עישון עשויים להשפיע על שיעורי הישרדות חולים עם מלנומה (JAMA Netw Open)

    בקרב חולים עם מלנומה הנוהגים לעשן תועד סיכון מוגבר לתמותה על-רקע המחלה הממארת, כאשר הסיכון היה גבוה עוד יותר באלו שעישנו קופסא ביום ומעלה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי במחקרים קודמים ובמשך עשורים, לא הייתה עדות לכך שעישון מעלה את הסיכון להתפתחות מלנומה. זאת בניגוד […]

  • מינון גבוה של אופיואידים במהלך הנשמה מלווה בסיכון מוגבר לשימוש באופיואידים לאחר השחרור מבית החולים (Crit Care Med)

    מינון גבוה של אופיואידים במהלך הנשמה מלווה בסיכון מוגבר לשימוש באופיואידים לאחר השחרור מבית החולים (Crit Care Med)

    מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Society of Critical Care Medicine עולה כי עליה במינוני אופיואידים במהלך הנשמה מלאכותית במהלך שהות ביחידת טיפול נמרץ מלווה בעליה בסיכון לשימוש באופיואידים לאחר השחרור מבית החולים. החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי שכלל 6,746 חולים ששרדו אשפוז ביחידות טיפול נמרץ בשל כשל נשימתי חד, אשר חוברו למכונת הנשמה למשך לפחות […]

  • התרת שימוש בקנאביס בחוק לא השפיעה על היקף מרשמים לאופיואידים או תמותה (JAMA Health Forum)

    התרת שימוש בקנאביס בחוק לא השפיעה על היקף מרשמים לאופיואידים או תמותה (JAMA Health Forum)

    חקיקה המתירה בחוק שימוש בקנאביס למטרות רפואיות או הנאה אינה מלווה בירידה בהיקף מרשמים לטיפול באופיואידים או שיעורי תמותה עקב מינון יתר של אופיואידים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Health Forum. עם זאת, החוקרים מצאו כי חוקים אודות שימוש בקנאביס עשויים להיות מלווים בירידה במקרי תמותה  עקב אופיואידים אסתטיים. החוקרים בחנו […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה