פסיכיאטריה

עדויות חדשות עשויות לסייע בבחירת טיפול אנטי-פסיכוטי (Lancet)

עבור מרבית התרופות האנטי-פסיכוטיות המשמשות לטיפול בסכיזופרניה, ההבדלים בין התכשירים השונים הם די קטנים, אך ישנם הבדלים ניכרים בתופעות הלוואי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Lancet.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להשוות ולדרג את התרופות האנטי-פסיכוטיות לפי היקף המידע הזמין ממחקרים אקראיים ומבוקרים. הם השלימו מטה-אנליזה של מחקרים מבוקרי-פלסבו ומחקרים אקראיים ומבוקרים להשוואה ראש בראש, אשר בחנו 32 תרופות אנטי-פסיכוטיות. הם ערכו חיפוש במאגרי Embase, MEDLINE, PsycINFO, PubMed, BIOSIS, CENTRAL, WHO International Clinical Trials Registry Platform ו-ClinicalTrials.gov, אשר פורסמו עד ינואר 2019.

התוצא העיקרי היה השינוי בכלל התסמינים, כפי שנקבע לפי מדדי דירוג מקובלים. עוד אספו החוקרים נתונים אודות היעילות והבטיחות של הטיפולים.

החיפוש הוביל לזיהוי 54,417 מאמרים והסקירה כללה 402 מחקרים עם נתונים אודות 53,463 משתתפים. הערכות גדלי ההשפעה הציעו כי כל התרופות האנטי-פסיכוטיות הפחיתו את כלל התסמינים יותר מפלסבו (אם כי שש תרופות לא הובילו להבדל מובהק סטטיסטית), עם הבדל מתוקנן ממוצע שנע בין 0.89%- עם Clozapine ועד 0.03 עם Levomepromazine (40,815 משתתפים).

ההבדלים הממוצעים המתוקנים בהשוואה לפלסבו להפחתת תסמינים חיוביים נעו בין 0.69- עם Amisulpride ועד 0.17- עם Brexpiprazole. באשר לתסמינים שליליים, ההבדלים נעו בין 0.62- עם Clozapine ועד 0.10- עם Flupentixol. השינוי בתסמיני דיכאון נע בין 0.90- עם Sulpride ועד 0.04 עם Flupentixol.

יחסי הסיכון בהשוואה לפלסבו להפסקת טיפול מכל-סיבה נעו בין 0.52 עם CLopenthixol ועד 1.15 עם Pimozide. באשר לטשטוש, יחסי הסיכון נעו בין 0.92 עם Pimozide ועד 10.20 עם Zuclopenthixol. ההבדל בשימוש בתרופות נגד-פרקינסון נע בין 0.46 עם Clozapine ועד 6.14 עם Pimozide.

ההבדלים הממוצעים בהשוואה לפלסבו בעליה במשקל נעו בין 0.16- ק”ג עם ZIprasidone ועד 3.21 ק”ג עם Zotepine; באשר לעליית פרולקטין ההבדלים נעו בין 77.05- ננוגרם/מ”ל עם Clozpine ועד 48.51 ננוגרם/מ”ל עם Paliperidone וההבדל בהארכת QTc נע בין 2.21- מילי-שניות עם Luradisone ועד 23.90 מילי-שניות עם Sertinodole.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים על הבדלים מסוימים ביעילות תרופות אנטי-פסיכוטיות שונות, אך מרבית ההבדלים הדרגתיים ולא חד-משמעיים. קיים גם הבדל בתופעות הלוואי, אשר היה בולט יותר. ממצאים אלו עשויים לסייע לרופאים באיזון בין הסיכון והתועלת של התרופות הזמינות לשימוש.

Lancet. Published online July 11, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה