פסיכיאטריה

האם טיפול אנטי-פסיכוטי ממושך עשוי להפחית הישנות דיכאון פסיכוטי? (JAMA)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA עולה כי במבוגרים עם דיכאון פסיכוטי בהפוגה, 36 שבועות של טיפול משולב ב-Sertraline עם Olanzapine לוו בשיעור נמוך יותר משמעותית של הישנות התסמינים, בהשוואה לטיפול ב-Sertraline עם פלסבו.

מטרת המחקר הייתה לבחון את תוצאות טיפול אנטי-פסיכוטי ממושך לאחר אירוע דיכאון פסיכוטי בהפוגה. מדגם המחקר כלל 126 משתתפים (גיל ממוצע של 55 שנים) עם אבחנה של דיכאון פסיכוטי, אשר טופלו בארבעה מרכזים רפואיים והגיבו היטב לטיפול משולב בנוגדי-דיכאון עם טיפול אנטי-פסיכוטי בדמות Sertraline (לוסטרל) עם Olanzapine (זיפרקסה). הטיפול ניתן למשך עד 12 שבועות והוביל להפוגה בפסיכוזה והפוגה או כמעט-הפוגה בתסמיני דיכאון לפני הגיוס למחקר.

כל המשתתפים במחקר המשיכו את הטיפול ב-Sertraline והם חולקו באקראי לשתי קבוצות: 64 חולים המשיכו בטיפול ב-Olanzapine ו-62 חולים המשיכו בטיפול בפלסבו.

התוצא העיקרי של המחקר היה הסיכון להישנות ותוצאים משניים כללו את השינוי במשקל הגוף, היקף המותניים, פרופיל שומנים, רמות סוכר בדם וריכוז המוגלובין מסוכרר.

מבין 114 משתתפים שהשלימו את המחקר, 13 משתתפים שהמשיכו בטיפול ב- Olanzapine (20.3%) ו-34 מאלו בקבוצת הפלסבו (54.8%) חוו הישנות של התסמינים (יחס סיכון של 0.25, P<0.001).

עוד עולה מהנתונים כי ל-Olanzapine הייתה השפעה שונה משמעותית, בהשוואה לפלסבו, בהערכת מדדים אנתרופומטריים ומטבוליים, כולל משקל הגוף, היקף מותניים ורמות כולסטרול כללי, אך לא זוהו הבדלים מובהקים סטטיסטית ברמות חלקיקי LDL, HDL, טריגליצרידים, סוכר, או המוגלובין מסוכרר.

החוקרים מסכמים וכותבים כי בקרב חולים בהפוגה לאחר דיכאון פסיכוטי תחת טיפול ב-Sertraline, המשך טיפול ב- Olanzapine לעומת פלסבו, הפחית את הסיכון להישנות לאורך 36 שבועות. מנגד, יש לקחת בחשבון את התועלת של טיפול זה אל מול תופעות הלוואי הכרוכות בטיפול ב-Olanzapine.

JAMA 2019

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה