רמות טסטוסטרון נמוכות בגברים חולי סוכרת והסיכון למחלות כלי דם (J Clin Endol Metab)

מתוצאות מחקר חתך, שפורסמו במהלך חודש אוקטובר בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, עולה כי בגברים סביב שנות השישים לחייהם עם סוכרת מסוג 2, בקרב אלו עם רמות טסטוסטרון נמוכות בדם תועדה עליה של פי שש בסיכון לעליה בעובי שכבת CIMT (Carotid Intima-Media Thicnkness) וירידה בתפקוד האנדותליאלי, בהשוואה לאלו עם רמות טסטוסטרון תקינות.

מדובר במחקר פרוספקטיבי שכלל 115 גברים בגיל העמידה, מתחת לגיל 70 שנים, עם סוכרת מסוג 2 וללא מחלות לב וכלי דם, שטופלו במרכז רפואי יחיד בבואנוס איירס, בין השנים 2010-2012.

מדגם המחקר כלל 79 משתתפים עם רמות טסטוסטרון תקינות (12.1 ננומול לליטר ומעלה, או 3.5 ננוגרם למ”ל ומעלה), וב-36 גברים תועדו רמות טסטוסטרון נמוכות (מתחת ל-12.1 ננומול לליטר, או פחות מ-3.5 ננוגרם למ”ל).

גיל המשתתפים הממוצע עמד על 59 שנים ומשך הסוכרת עמד בממוצע על 6-8 שנים. מדד מסת הגוף עמד על 30 ומדד HbA1c עמד על 7%.

בשיעור גבוה יותר של משתתפים עם רמות נמוכות לעומת תקינות של טסטוסטרון תועד מדד CIMT של 0.1 ס”מ ומעלה (80% לעומת 39%), נגעים טרשתיים (68.5% לעומת 44.8%), והפרעה בתפקוד האנדותל (80.5% לעומת 42.3%). עוד זהוהה קשר בין רמות טסטוסטרון נמוכות ובין רמות CRP.

מנוכחות שלוש הסמנים הללו למחלות לב וכלי דם, עלה כי ב-54% מהחולים תועדו רמות טסטוסטרון כולל נמוכות וב-10% תועדו רמות טסטוסטרון תקינות, עם סיכון גבוה למחלות כלי דם. עם זאת, לאחר ניתוח רב-משתנים, לא נותר עוד קשר בין רמות טסטוסטרון נמוכות ובין סיכון מוגבר לנגעים טרשתיים, ככל הנראה מאחר ונוכחות נגעים טרשתיים הושפעה מגורמי סיכון אחרים, דוגמת עישון ויתר לחץ דם.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לקבוע אם טסטוסטרון מעורב ישירות בהתפתחות טרשת עורקים או שמא מדובר רק בסמן למחלה מתקדמת.

J Clin Endol Metab. Published online October 16, 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה