אנדוקרינולוגיה,סוכרת ומטבוליזם

טיפול אדג’וונטי ביוד רדיואקטיבי מלווה בשיעורי הישרדות טובים יותר של חולים בסיכון בינוני עם ממאירות פפילארית של בלוטת התריס (J Clin Endocrinol Metab)

תירואיד בלוטת התריס

במאמר שפורסם באפריל 2015 בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, דיווחו חוקרים כי בחולים עם ממאירות פפילארית של בלוטת התריס (PTC או Papillary Thyroid Cancer) בסיכון בינוני טיפול ביוד רדיואקטיבי לווה בשיעורי הישרדות כללית גבוהים יותר.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי PTC הינה הממאירות האנדוקרינית הנפוצה ביותר. הפרוגנוזה ארוכת הטווח של חולים אלו היא באופן כללי טובה מאוד. לאור מיעוט הנתונים בנושא קיימת מחלוקת באשר לתועלת של טיפול אדג’וונטי ביוד רדיואקטיבי בחולים בסיכון בינוני. מטרתם הייתה לבחון את ההשפעה של טיפול ביוד רדיואקטיבי על ההישרדות הכוללת בחולים עם PTC בסיכון בינוני.

מדגם המחקר כלל חולים מבוגרים עם PTC בסיכון בינוני לאחר ניתוח כריתה מלאה של בלוטת התריס, עם/ללא טיפול ביוד רדיואקטיבי, במאגר National Cancer Database, בשנים 1998-2006.

מדגם המחקר כלל חולים בסיכון בינוני, כפי שהוגדר לפי סיווג ה-ATA (American Thyroid Association) ו-AJCC (American Joint Commission on Cancer) כמחלה בשלב T3, N0, M0 או Mx, ומחלה T1-3, N1, M0 או Mx. חולים עם וריאנטים אגרסיביים ומספר גידולים ראשוניים לא נכללו במחקר. התוצא העיקרי היה הישרדות כוללת של חולים לאחר טיפול ביוד רדיואקטיבי וללא טיפול זה.

מדגם המחקר כלל 21,870 חולים; 15,418 חולים (70.5%) השלימו טיפול ביוד רדיואקטיבי ו-6,452 (29.5%) שלא קיבלו טיפול זה. לאחר תקנון רב-משתנים לנתונים דמוגרפיים וקליניים, נמצא שהטיפול ביוד רדיואקטיבי לווה בירידה של 29% בסיכון לתמותה. בחולים מתחת לגיל 45 שנים (12,612 חולים), נמצא שהטיפול ביוד רדיואקטיבי לווה בירידה של 36% בסיכון לתמותה. משך המעקב הממוצע עמד על 6 שנים, המעקב הארוך ביותר עמד על 15 שנים.

מניתוח לא-מתוקן עלה כי טיפול ביוד רדיואקטיבי לווה בשיפור הישרדות כוללת בכלל החולים וכן בתתי- הקבוצה של חולים מתחת לגיל 45 ובחולים בגיל 65 ומעלה (2,122 חולים)שהדגימו חציון הישרדות של 140 לעומת 128 חודשים בחולים שלא קיבלו טיפול זה.

זהו מחקר ראשון שבדק ברמה לאומית (בארה”ב)  את ההשפעה של טיפול ביוד רדיואקטיבי על השרידות של חולי PTC  בדרגה בינונית. הממצאים העיקריים מעידים על 29% הפחתה בסיכון לתמותה במטופלי יוד רדיואקטיבי בכלל הגילאים ועל 36% הפחתה בסיכון לתמותה במטופלי יוד רדיואקטיבי הצעירים מגיל 45.

החוקרים מקווים שממצאי מחקר זה ישולבו בהנחיות ה- ATA העתידיות. וממליצים לשקול מתן טיפול ביוד רדיואקטיבי באוכלוסיית חולים זו.

J Clin Endocrinol Metab, April 2015, 100(4):15291536

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה