אנדוקרינולוגיה,סוכרת ומטבוליזם

שכיחות מאפיינים בסיכון גבוה הדורשים כריתה מלאה של בלוטת התריס במקרים של סרטן בלוטת תריס ממויין היטב בגודל 1-4 סנטימטרים (Thyroid)

תירואיד בלוטת התריס


במאמר שפורסם בכתב העת Thyroid מדווחים חוקרים על ממצאי מחקר חדש, מהם עולה כי קרוב למחצית מהחולים עם גידולי בלוטת תריס ממוינים היטב בגודל 1-4 סנטימטרים, המתאימים לניתוח כריתת אונת בלוטת תריס תחת ההנחיות החדשות, יידרשו להסרה מלאה של בלוטת התריס על-בסיס המאפיינים הפתולוגיים של האונה שנכרתה.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היקף ניתוח כריתת בלוטת התריס במקרים של סרטן בלוטת תריס ממוין-היטב, בסיכון-נמוך, עדיין שנוי במחלוקת. ההנחיות האחרונות מטעם ה- American Thyroid Association הכירו באפשרות כריתה חד-צדדית של אונת בלוטת תריס כאפשרות טיפול בגידולים בגודל 1-4 סנטימטרים, בשל הפרוגנוזה החיובית, כאשר כריתה מלאה של בלוטת התריס הינה האפשרות המועדפת בגידולים עם מאפיינים פתולוגיים שליליים. במחקר הנוכחי הם ביקשו לקבוע באיזו תדירות יהיה מקום להמליץ על ניתוח השלמה על-בסיס הנחיות אלו, במידה והיה מבוצע תחילה ניתוח כריתת אונת בלוטת תריס בחולים עם גידולים בגודל 1-4 סנטימטרים, ללא גורמי סיכון ידועים טרם הניתוח.

החוקרים בחנו באופן רטרוספקטיבי את הנתונים אודות חולים שהשלימו ניתוח כריתת בלוטת תריס בשל סרטן בלוטת תריס ממוין היטב בגודל 1-4 סנטימטרים (ינואר 2000 עד ינואר 2010). במחקר לא נכללו חולים עם מאפיינים בסיכון גבוה טרם הניתוח, כולל חדירה מאסיבית מחוץ לבלוטת התריס בבדיקות הדמיה לפני הניתוח, גרורות שזוהו קלינית בבלוטת לימפה, גרורות מרוחקות, היסטוריה של הקרנות וסיפור משפחתי חיובי.

הדגימות הפתולוגיות מהאונה בה זוהה הגידול הסרטני נבחנו לזיהוי מאפיינים שהיו מובילים להמלצה על כריתה מלאה של בלוטת התריס לפי ההנחיות הנוכחיות, כולל היסטולוגיה אגרסיבית, חדירה לכלי דם, חדירה מיקרוסקופית מחוץ לבלוטת התריס, שוליים חיוביים ומעורבות קשריות לימפה בתוך הדגימה.

מבין 1000 חולים שעברו ניתוח בשל סרטן בלוטת תריס ממוין-היטב, 287 חולים היו מתאימים לכריתת אונה כניתוח ראשוני לפי ההנחיות האחרונות. לפי הבדיקה פתולוגית של הבלוטה נמצא כי קרוב למחצית מחולים אילו (43%) היו נדרשים לעבור ניתוח נוסף להסרה מלאה בגלל גורמי סיכון שנתגלו בפתולוגיה של האונה שנכרתה. גורמי הסיכון השכיחים היו: שוליים חיוביים (18%), חדירה מחוץ לבלוטת התריס (17%), ומעורבות קשריות לימפה (17%). בחולים עם ממאירויות בגודל 1-2 סנטימטרים, ניתוח השלמת כריתת בלוטת תריס היה מומלץ ב-52/143 (36%) מהחולים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי על מנתחים, אנדוקרינולוגים וחולים לאזן בין התועלת היחסית, הסיכונים והעלויות של כריתה מלאה של בלוטת התריס, אל מול הצורך האפשרי בניתוח השלמת כריתה מלאה של בלוטת התריס.

Thyroid , Vol 26, Number 6, 2016

הערת מערכת:

בהקשר זה יש לציין כי אעפ”י שהנחיות ה-American Thyroid Association ממליצות על ניתוח כריתה מלאה של בלוטת התריס במקרים של גידול בגודל 4 סנטימטרים ומעלה, מרבית הרופאים בישראל ימליצו על ניתוח כריתה מלאה בגידולים קטנים מסף זה, גם ללא גורמי סיכון אחרים, כאשר למאפייני הגידול והמטופלים השפעה על סף זה.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה