איזון גליקמי אינטנסיבי מפחית סיבוכים מיקרווסקולאריים (Lancet Diabetes Endocrinol)

איזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם בחולי סוכרת מסוג 2 מוביל לירידה משמעותית בסיכון לסיבוכים מיקרווסקולאריים בכליות ובעיניים בטווח הארוך, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה בנושא, שפורסמו בכתב העת Lancet Diabetes & Endocrinology. הממצאים מדגישים את חשיבות הפחתת רמות סוכר בדם למניעת סיבוכים.

החוקרים השלימו מטה-אנליזה שכללה ארבעה מחקרים אקראיים ומבוקרים: ACCORD (Action to Control Cardiovascular Risk in Diabetes), ADVANCE (Action in Diabetes and Vascular Disease: Preterax and Diamicron MR Controlled Evaluation), UKPDS (UK Prospective Diabetes Study) ו-VADT (Veterans Administration Diabetes Trial).

יחדיו, מחקרים אלו כללו 27,049 חולים עם סוכרת מסוג 2, שחולקו באקראי לטיפול אינטנסיבי או פחות אינטנסיבי לאיזון רמות הסוכר בדם והיו במעקב למשך חציון של 5 שנים. גיל המשתתפים הממוצע נע בין 53.3 שנים ל-65.8 שנים, וחציון משך הסוכרת עמד על 0-10 שנים. ריכוז המוגלובין מסוכרר בתחילת המחקר נע בין 7.0-9.4%.

איזון אינטנסיבי יותר של רמות הסוכר בדם הוביל להבדל אבסולוטי בממוצע המוגלובין מסוכרר של 0.90%- בהשוואה לאיזון פחות אינטנסיבי, עם המוגלובין מסוכרר ממוצע של 6.80% לעומת 7.74% בתום המעקב.

איזון אינטנסיבי יותר הוביל להבדל של 31- מ”ג/ד”ל בריכוז הסוכר הממוצע בצום בין שתי הקבוצות.

במהלך המעקב, תועדו 1,626 אירועים כלייתיים ראשוניים, 795 אירועים עיניים ראשוניים ו-7,598 אירועי עצביים ראשוניים. איזון אינטנסיבי יותר לווה בירידה מובהקת בסיכון היחסי לתוצא הכלייתי המשולב, בהשוואה לאיזון פחות אינטנסיבי, עם יחס סיכון של 0.80. הבדל זה נבע בעיקר מירידה בהתפתחות נפרופתיה.

בנוסף, איזון אינטנסיבי יותר לווה בירידה משמעותית בסיכון לתוצא העיני המשולב, עם יחס סיכון של 0.87, שנבע בעיקר מירידה בהתקדמות רטינופתיה.

עם זאת, לא חלה ירידה משמעותית בסיכון לתוצא העצבי המשולב, כאשר יחס הסיכון עמד על 0.98. החוקרים מאמינים כי  העדר ההשפעה המשמעותית על תוצא זה עשוי לנבוע מאופן הערכת סיבוכים אלו, והוסיפו כי דרושים אמצעים סטנדרטיים יותר להערכת תוצאים אלו.

החוקרים מסכמים וכותבים כי הפחתת רמות הסוכר בדם עדיין מהווה אמצעי חשוב במניעת סיבוכים מיקרווסקולאריים ארוכי-טווח במבוגרים עם סוכרת מסוג 2.

Lancet Diabetes Endocrinol 2017. Published online March 29, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה