טיפול ניתוחי בשילוב עם הקרנות וכימותרפיה מוביל לתוצאות הטובות ביותר בגידולי אנאפלסטיים נתיחים של בלוטת התריס (Thyroid)

תירואיד בלוטת התריס

בחולים עם ממאירות אנאפלסטית נתיחה של בלוטת התריס שיעורי ההישרדות הכוללים הטובים ביותר תועדו בעקבות טיפול אגרסיבי משולב, הכולל התערבות ניתוחית, לאחריה טיפול קרינתי וכימותרפי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהדורת חודש מאי של כתב העת Thyroid.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את אפשרויות טיפול קו-ראשון באוכלוסית חולים זו וכן להעריך את החשיבות של הערכת הפרופיל הגנטי במטרה להבין כיצד לטפל בגידולים אנאפלסטיים של בלוטת התריס.

מדובר במחקר רטרוספקטיבי שכלל חולים עם סרטן אנאפלסטי של בלוטת התריס, שטופלו במרכז יחיד בין ינואר 2013 ועד אוקטובר 2015. חציון ההישרדות הכולל והזמן עד לכישלון טיפול נקבעו על-פי Kaplan Meier.

מדגם המחקר כלל 54 חולים (גיל חציוני בעת האבחנה של 63 שנים, 54% נשים). מרבית החולים אובחנו עם מחלה בשלב IVC (50%), IVB (32%) או IVA (18%).

הטיפול הראשוני כלל התערבות ניתוחית ב-23 חולים, הקרנות חיצוניות עם או בלי כימותרפיה המעלה את הרגישות לטיפול הקרינתי (Radiosensitizing Chemotherapy) ב-29 חולים וטיפול כימותרפי סיסטמי בשני חולים. ב-19 חולים הטיפול כלל את שלוש הגישות הללו.

בכלל המדגם, חציון ההישרדות הכוללת עמד על 11.9 חודשים, כאשר 39% שרדו לאחר שנה אחת וחציון הזמן עד כישלון הטיפול עמד על 3.8 חודשים. מרבית החולים (74%) פיתחו גרורות מרוחקות חדשות או התקדמות של המחלה הגרורתית הקיימת.

בחולים לאחר הטיפול המשולב, שכלל ניתוח, הקרנות חיצוניות וכימותרפיה, חציון ההישרדות הכוללת עמד על 21.1 חודשים, זאת לעומת 6.5 חודשים עם טיפול כפול בלבד בהקרנות וכימותרפיה. הזמן עד כישלון טיפול היה דומה בשתי הקבוצות (7.0 ו-6.5 חודשים, בהתאמה).

בגברים תועד סיכוי גבוה פי שלוש לתמותה עקב הממאירות האנאפלסטית, בהשוואה לגברים. החוקרים לא זיהו הבדלים בהישרדות הכוללת או בזמן עד כישלון טיפול על-פי גודל הגידול (סף של 5 ס”מ), גיל (סף של 60 שנים) או נוכחות מוטאציות גנטיות. הנתונים הצביעו על נטיה לכיוון מרווח זמן קצר יותר עד כישלון טיפול בחולים עם מוטאציות סומאטיות ב-TP53.

החוקרים מסכמים וכותבים כי בחולים עם ממאירות אנאפלסטית של בלוטת התריס, המתאימה לטיפול אגרסיבי משולש, תועדה הישרדות טובה יותר. הזמן הקצר עד כישלון טיפול, בעיקר עקב גרורות מרוחקות, מדגיש את ההזדמנות לשיפור התוצאות עם התחלה מוקדמת של טיפול סיסטמי הכולל טיפול אדג’וונטי וניאו-אדג’וונטי.

Thyroid. 2017;27:672-681

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה