פעילות גופנית אינטנסיבית ודיאטה מסייעים בהפחת תלות בתרופות בחולי סוכרת (JAMA)

הליכה פעילות גופנית

תכנית פעילות אירובית אינטנסיבית והתערבות תזונתית עשויה להביא לשיפור איזון גליקמי טוב יותר מטיפול סטנדרטי בחולים עם סוכרת מסוג 2, ואף להביא להפחתת הצורך בטיפול בתרופות להפחתת רמות הסוכר בדם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש אוגוסט בכתב העת Journal of the American Medical Association.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון אם התערבות אינטנסיבית לשינוי אורחות חיים מובילה לאיזון גליקמי דומה לטיפול סטנדרטי וכן אם זו מובילה לירידה בטיפול תרופתי להפחתת רמות סוכר בדם בקרב חולים עם סוכרת מסוג 2.

מדגם המחקר כלל 98 מבוגרים עם סוכרת מסוג 2, שאינה תלויה באינסולין במשך עד 10 שנים. המשתתפים חולקו באקראי ביחס 2:1 להתערבות לשינוי אורחות חיים ביחד עם טיפול סטנדרטי (64 חולים) או טיפול סטנדרטי בלבד (34 חולים).

ההתערבות לשינוי אורחות חיים כללה 5-6 אימונים אירוביים בשבוע לאורך 30-60 דקות, מהם 2-3 שילבו אימוני תנגודת, ביחד עם תכנית תזונתית ליעד מדד מסת גוף של עד 25 ק”ג למטר בריבוע. טיפול סטנדרטי כלל ייעוץ פרטני וטיפול תרופתי מותאם יעדים.

גיל המשתתפים הממוצע עמד על 54.6 שנים, עם ריכוז המוגלובין מסוכרר של 6.7%, בממוצע, בתחילת המחקר. המשתתפים היו במעקב למשך 12 חודשים, כאשר 93 משתתפים השלימו את המחקר.

בקבוצת ההתערבות תועדה ירידה בריכוז המוגלובין מסוכרר ממוצע מ-6.65% בתחילת המחקר ל-6.34% לאחר 12 חודשים, בהשוואה לירידה מ-6.74% ל-6.66% בקבוצת הטיפול הסטנדרטי. ההבדל בשינוי ברמות המוגלובין מסוכרר במהלך המעקב לא היה בתוך השוליים של 0.4%± ולכן הממצאים לא ענו על קריטריוני אקוויולנטיות באיזון גליקמי בניתוח הנתונים לפי כוונה לטיפול. בניתוח לפי פרוטוקול, הממצאים היו דומים ושוב לא ענו על קריטריוני אקוויולנטיות.

מהתוצאות עלה כי 47 (73.5%) מהחולים בקבוצת ההתערבות הצליחו להפחית את הטיפול התרופתי להפחתת רמות סוכר בדם, לעומת 9 (26.4%) חולים בקבוצת טיפול סטנדרטי (מספר חולים נדרש לטיפול של 2.1).

בקבוצת ההתערבות תועדו 32 אירועים חריגים, כאשר הנפוצים בהם כללו אי-נוחות או כאב במערכת שריר-שלד (14 אירועים) והיפוגליקמיה קלה (שמונה אירועים).

החוקרים מציינים כי בקבוצת ההתערבות האינטנסיבית לשינוי אורחות חיים, 82% מהמשתתפים השלימו את האימונים כנדרש, בעוד ששיעורי ההשתתפות בהדרכה תזונתית עמדו על 78% במהלך המעקב.

בקרב מבוגרים עם סוכרת מסוג 2 במשך פחות מעשר שנים, התערבות לשינוי אורחות חיים הובילה לשינוי באיזון הגלימי שלא עמד בקריטריונים להגדרת אקוויולנטיות לטיפול סטנדרטי, אך המגמה הייתה בכיוון של תועלת להתערבות זו.

JAMA. 2017;318:637-646

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה