עליה בשכיחות קטיעת גפיים תחתונות בחולי סכרת בשנים האחרונות. (Diabetic Care)

מאת ד”ר אלינור מוסרי בריסקין

סכרת הינה הסיבה השכיחה ביותר לקטיעה בגפה התחתונה (Lower Extremity Amputation, LEA) מסיבה שאינה טראומטית. גורמי הסיכון העיקריים הינם איזון לקוי של הסכרת וירידה בתחושה עקב נוירופטיה פריפרית.

שכיחות קטיעת גפיים תחתונות כסיבוך של סכרת ירדה משמעותית בין השנים 1990-2010, כתוצאה מאיזון קפדני יותר של הסכרת, כמו גם טיפול טוב יותר בפצעים קשיי ריפוי.

עם זאת, המחקר הנוכחי מראה מגמה של הפסקת הירידה ואף עליה בקטיעות בגפיים התחתונות אצל חולי סכרת בשנים האחרונות. כך פורסם ב Diabetes Care במרץ 2019.

החוקרים השתמשו בנתוני אשפוזים בבתי החולים בארצות שונות בארה”ב. נמצא כי שיעור קטיעת גפה תחתונה במבוגרים עם סכרת ירד ב 43% בין 2000-2009 (p<0.001), אך עלה ב 50% בין 2009-2015 (p<0.001). עיקר העלייה היה בקטיעות נמוכות – כף הרגל ומטה, אשר שיעורן עלה ב 62%, והיו שכיחות יותר בקרב גילאים צעירים (גילאים 18-44) ואמצעיים (גילאים 45-64), ויותר שכיח בקרב גברים.

החוקרים לא מצאו סיבה טריוויאלית לתוצאות אלה. השערות שהם העלו היו – רפואה מונעת לפצעים סכרתיים עשויה להיות לא אופטימלית, או טיפול בכיב בגפיים התחתונות מעוכב.  אפשרות נוספת היא גישה אגרסיבית יותר בהחלטה על קטיעת גפה על מנת למנוע קטיעה גבוהה יותר.

החשש לגבי LEA במחלת הסכרת עלה לאחר מחקר CANVAS אשר דיווח על עליה של כמעט פי 2 (בעיקר קטיעת אצבע או midfoot) במטופלים אשר קיבלו טיפול ב SGLT2 inhibitor. מאז מחקר זה, מחקרים תצפיתיים נוספים הראו תוצאות סותרות לגבי הקשר בין קטיעות גפה תחתונה ובין תרופה זו. בכל מקרה, במחקרים שיעור הקטיעות היה נמוך וזמן המעקב היה קצר, מה שמוריד מהיכולת להסיק מהם מסקנות. בנוסף, לא נמצא מנגנון אשר יכול להסביר עליה בשכיחות של LEA כתוצאה משימוש ב SGLT2 inhibitor. בינתיים, נראה כי היתרון הקרדיווסקולרי של תרופות ממשפחת SGLT2 inh. עולה בהרבה על הסיכוי הקטן לעליה בקטיעות בחלק מהמחקרים.

על פי החוקרים, יתכן שהעלייה ב LEA דווקא קשורה בתוצאות מחקר ACCORD, אשר הראה עליה בתמותה עם איזון קפדני ביותר של סכרת. הם מעלים השערה כי לאחר מחקר זה (שנת 2008) רופאים התירו מעט את הרסן עם איזון הסכרת, למרות שה ADA המשיך להמליץ על יעד של HbA1C < 7% ברוב המטופלים. זוהי רק השערה ולמעשה לא ברור נכון להיום מדוע שיעור קטיעות הגפיים התחתונות עלה בשנים האחרונות בחולי סכרת, כפי שמעידות תוצאות המחקר הנידון.

תהא הסיבה אשר תהא, החוקרים ממליצים על בדיקה שגרתית של גפייםהתחתונות לחולי סכרת, על מנת למנוע הגעה לקטיעה. כיום ההמלצות מדברות על בדיקה שגרתית שנתית, ובדיקה תכופה יותר למטופלים עם ירידה תחושתית, כיב קודם או קטיעה קודמת. עם זאת, החוקרים סוברים כי בדיקות תכופות יותר לכל חולי הסכרת עשויות למנוע הגעה למצב של פצע קשה ריפוי אשר עלול להסתיים בקטיעה.

Resurgence of Diabetes-Related Nontraumatic Lower-Extremity Amputation in the Young and Middle-Aged Adult U.S. Population. Diabetes Care, January 27, 2019.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה