נייר עמדה עדכני אודות חשיבות הדגש על תחלואה נלווית בחולי אקר ומגליה (J Clin Endocrinol Metab)

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism מתפרסם מסמך קונצנזוס עדכני אודות האבחנה והטיפול בתחלואה נלווית לאקרומגליה, עם דגש על טיפול אגרסיבי במחלות לב וכלי דם, סיבוכים אנדוקריניים, מטבוליים ואחרים, כולל דום נשימה בשינה ומחלות מפרקים ועצמות.

המסר החשוב ביותר הוא כי אקרומגליה מלווה בשכיחות גבוהה של מחלות רקע, בעיקר מחלות לב וכלי דם, יתר לחץ דם, סוכרת, דום נשימה בשינה ומחלות ריאומטיות. במידה ורמות הורמון הגדילה אינן מאוזנות היטב, תתכן התקדמות של המחלות הנלוות עם ירידה של 30% בהישרדות החולים. לאור זאת, חיוני כי הטיפול בחולים אלו לא יתמקד רק בגידול בהיפופיזה, אלא גם במחלות הנלוות.

לצורך העדכון התכנסנו 45 מומחים בטיפול רפואי וניתוחי באקרומגליה, אשר השלימו חיפוש מקיף בספרות, סקרו הצגות קצרות ודנו באופן הטיפול וההמלצות בקבוצות קטנות ולהלן עיקרי ההמלצות:

·       מדידת לחץ דם בעת הביקור הראשוני וכל שישה חודשים, או כאשר חל שינוי בטיפול לאיזון יתר לחץ דם.

·       בדיקת אק”ג כל שנה, במידה וישנם ממצאים חריגים.

·       הערכה על-בסיס מדד Epworth Sleep Scale או מבחן שינה כל שנה ולפני ניתוח, במידה וקיים חשד לדום נשימה חסימתי בשינה.

·       בדיקת סוכר בדם בצום או העמסת סוכר כל שישה חודשים, בפרט במקרים של מחלה לא-מאוזנת ובמהלך טיפול באנאלוגיה לקולטן לסומאטוסטטין; ריכוז המוגלובין מסוכרר כל שישה חודשים במקרים של טרום-סוכרת או סוכרת.

חברי הפאנל לא הסכימו באופן מלא על שתי המלצות. האחת נגע לתדירות ביצוע בדיקות קולנוסקופיה כבדיקות סקר והשנייה נגעה לצורך בהשלמת בדיקת אקו-לב בעת הביקור הראשוני.

J Clin Endocrinol Metab 2019.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה