אורולוגיה

גירוי מילעורי של העצב הטיביאלי האחורי נמצא יעיל בשיפור תסמיני מערכת השתן בחולי טרשת נפוצה (מתוך הכנס ה-26 של ה-European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)

מאת איתמר גנמור

מממצאי מחקר חדש, אשר הוצג בכנס ה-26 של ה-European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis באוקטובר 2010, עולה כי גירוי מילעורי של העצב הטיביאלי האחורי (Percutaneous posterior tibial nerve stimulation; PTNS) בטוח ויעיל לטיפול בתסמיני מערכת השתן התחתונה (lower urinary tract symptoms; LUTS) בחולים טרשת נפוצה (multiple sclerosis; MS).

על פי אחד החוקרים, LUTS נפוצים בחולי MS, וקיימים אצל כ-80% מהחולים. הסיבה העיקרית היא פעילות יתר נוירוגנית של שריר ה-Detrusor, תת פעילות של שריר ה-Detrusor ובעיית תיאום בין הסוגר לשריר (detrusor sphincter dyssynergia). תסמינים אלה נוטים להחמיר עם התקדמות מחלת ה-MS, ויכולים לפגוע באופן משמעותי באיכות החיים. שיטת ה-PTNS פותחה לאחרונה, ומטרתה היא לדכא כיווצים לא-רצוניים של שריר ה-Detrusor.

במחקר הנוכחי, נבדקה השפעת ה-PTNS על ה-LUTS ועל איכות החיים של 18 חולי MS. משך המחלה הממוצע היה 15 שנה, ולכל החולים במחקר היה LUTS אשר היו עמידים לטיפולים שמרניים. החולים טופלו באופן פרוספקטיבי ב-12 טיפולי PTNS. גירוי חשמלי ניתן למשך 30 דקות, פעמיים בשבוע במשך 6 שבועות.

לאחר טיפולי ה-PTNS, 16 חולים (89%) דיווחו על שיפור משמעותי בתסמינים ועל שביעות רצון מהתגובה הקלינית ל-PTNS. שיפורים משמעותיים נצפו בתדירות הטלת השתן במהלך היום והלילה, בנפח הטלת השתן (voided volume), ובנפח השארי לאחר הטלת השתן (postmicturition residual volume).

לא דווחה על תחלואה בשום חולה אשר סיים את טיפולי ה-PTNS.

מתוך הכנס ה-26 של ה-European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis

אשר נערך בגטבורג, שבדיה באוקטובר 2010

לידיעה ב-Doctors guide

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה