אורולוגיה

התאמת הטיפול לסרטן ערמונית על-פי פרופיל תופעות הלוואי (JAMA)

סרטן ערמונית

לכל טיפול לסרטן ערמונית ממוקם פרופיל תופעות לוואי ייחודי ועל רופאים לשקול את הנזקים האפשריים של כל גישת טיפול בקבלת החלטה אודות המהלך המתאים ביותר לכל חולה. זהו המסר העולה משני מחקרים נפרדים שפורסמו במהלך חודש מרץ בכתב העת Journal of the American Medical Association.

במחקר הראשון, חוקים מטנסי דיווחו על התוצאות ב-2,550 גברים עם מחלה בסיכון בינוני או גבוה, שהשלימו ניתוח כריתה רדיקאלית של הערמונית, טיפול בהקרנות חיצוניות או מעקב פעיל. החולים היו במעקב למשך שלוש שנים.

לניתוח הייתה ההשפעה הגדולה ביותר על אירועים חריגים הקשורים בתפקוד מיני. לאחר שלוש שנים, מדד תחום מיני הממוצע בחולים לאחר ניתוח ירד יותר מאשר המדד לאחר טיפול קרינתי. ההבדל הממוצע במדדים בין חולים לאחר ניתוח ואלו לאחר טיפול קרינתי עמד על 11.9- נקודות; ההבדל הממוצע עמד על 16.2- נקודות בין אלו שנותחו ואלו תחת מעקב פעיל.

מנגד, ירידה באותו מדד מיני בגברים לאחר טיפול קרינתי ואלו לאחר מעקב פעיל לא הייתה בעלת חשיבות קלינית, כאשר ההבדל עמד על 4.3- נקודות. ניתוח היה צפוי יותר להוביל לאי-נקיטת שתן, בהשוואה לטיפול קרינתי או מעקב פעיל, בפרט בגברים ללא אי-נקיטת שתן בתחילת הדרך.

שיעור גבוה יותר של גברים נטה לדווח על בעיות מתונות או גדולות אודות דליפת שתן, בהשוואה לשיעור של 5-6% מהגברים בשתי קבוצות הטיפול האחרות. מצד שני, תסמינים איריטטיביים בדרכי השתן השתפרו לאחר הניתוח, בעוד שתסמינים אלו הדגימו שיפור קל, אם בכלל, בחולים לאחר טיפול קרינתי או חולים תחת מעקב פעיל.

לאחר שישה חודשים, מדדי פעילות מעיים היו גרועים יותר משמעותית בגברים לאחר טיפול קרינתי, בהשוואה לשתי הקבוצות האחרות, אך לאחר שנה ההבדלים בין שלוש הקבוצות היו קטנים.

רק בקבוצת הטיפול הקרינתי תועדה ירידה בתפקודי הורמונאלי, אך כל החולים הללו השלימו טיפול ADT (Androgen Deprivation Therapy), ולכן הדבר היה צפוי.

מדדי איכות החיים הבריאותית לא היו שונים משמעותית בין שלוש קבוצות הטיפול בתום המחקר. 

במחקר השני, חוקרים מצפון קרולינה עקבו אחר 1,141 גברים עם אבחנה חדשה של סרטן ערמונית, שהשלימו כריתה רדיקאלית של הערמונית, הקרנות חיצוניות, ברכיתרפיה או מעקב פעיל.

החוקרים מדווחים כי תועד סיכוי גדול יותר להידרדרות תפקוד מיני לאחר ניתוח; 57% מהחולים עם תפקוד מיני תקין בתחילת המחקר דיווחו על תפקוד מיני לקוי 24 חודשים לאחר כריתת ערמונית.  זאת בהשוואה ל-27.2% מהגברים לאחר טיפול בהקרנות חיצוניות, 34.2% מאלו לאחר ברכיתרפיה ו-25.2% מאלו תחת מעקב פעיל.

רק כ-20% מהגברים לאחר ברכיתרפיה וללא תסמינים חסימתיים או איריטטיביים בתחילת המחקר עדיין לא סבלו מתסמינים 24 חודשים לאחר ברכיתרפיה. שיעור זה היה הרבה יותר נמוך מהשיעור של מחצית מהגברים לאחר ניתוח או הקרנות שדיווחו כי לא סבלו מתסמינים חסימתיים או איריטטיביים 24 חודשים לאחר הטיפול.

רק כשליש מהגברים ללא אי-נקיטת שתן לפני הניתוח עדיין שלטו היטב במתן שתן לאחר שנתיים. שיעור זה היה נמוך בהרבה משיעור הגברים ששמרו על שליטה במתן שתן 24 חודשים לאחר הקרנות חיצוניות (73%) וברכיתרפיה (65%).

קרוב ל-43% מהגברים עם תפקוד מעי תקין לפני ההקרנות שמרו על תפקוד מעי טוב לאחר שנתיים, כמו גם 47% מהגברים לאחר ברכיתרפיה ו-57% מהגברים לאחר כריתת ערמונית או מעקב פעיל.

החוקרים כותבים כי רופאים יכולים להתבסס על נתונים אלו למתן ייעוץ מותאם אישית למטופלים שלהם אודות התוצאות הצפויות ואירועים חריגים אפשריים של כל גישת טיפול.

JAMA. Published online March 21, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • גיל מבוגר ומין זכר מלווים בסיכון מוגבר לאבחנה של מלנומה ראשונית נוספת (JAMA Dermatol)

    גיל מבוגר ומין זכר מלווים בסיכון מוגבר לאבחנה של מלנומה ראשונית נוספת (JAMA Dermatol)

    לאחר אבחנה ראשונה של מלנומה פולשנית ראשונית, גיל מבוגר ומגדר זכרי הינם גורמי סיכון אפשריים לאבחנה של מלנומה נוספת בשלב מוקדם יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי העלייה החדה בהיארעות מלנומה עורית, לצד מספרים גדולים יותר של מלנומות המאובחנות בשלבים מוקדמים יותר ושיפור בטיפול במלנומה […]

  • אימון שרירי רצפת אגן משפר תפקוד מיני בנשים (Am J Obstet Gynecol)

    אימון שרירי רצפת אגן משפר תפקוד מיני בנשים (Am J Obstet Gynecol)

    אימון שרירי רצפת אגן מלווה בשיפור בתפקוד המיני בנשים עם הפרעה בתפקוד רצפת האגן, כולל שיפור עוררות מינית, אורגזמה, שביעות רצון ותפקוד מיני כולל בנשים, ללא עדות לאירועים חריגים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סקירה שיטתית שפורסמה בשנת 2015 הציעה השפעה […]

  • האם לאנדומטריוזיס השפעה על הסיכון לממאירות? (Int J Cancer)

    האם לאנדומטריוזיס השפעה על הסיכון לממאירות? (Int J Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Oncology עולה קשר סיבתי בין אנדומטריוזיס ובין הסיכון למחלות ממאירות, עם עדויות המצביעות על סיכון מוגבר לסרטן שחלות, ממאירות עורית, ממאירות המטולוגית וסרטן שד שלילי לקולטנים להורמונים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים אפידמיולוגיים דיווחו על קשר בין אבחנה של אנדומטריוזיס ובין סוגים מסוימים של מחלות […]

  • מה בין חשיפה תעסוקתית לאזבסט ובין הסיכון לסרטן וושט? (Int J Oncol)

    מה בין חשיפה תעסוקתית לאזבסט ובין הסיכון לסרטן וושט? (Int J Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי חשיפה תעסוקתית לאזבסט מלווה בסיכון מוגבר לממאירות של הוושט, הן מסוג אדנוקרצינומה והן מסוג תאי קשקש. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ממאירות של הוושט, הכולל קרצינומה של תאי קשקש ואדנוקרצינומה, הינה מחלה ממארת עם פרוגנוזה גרועה ושיעורי תמותה […]

  • מעקב פעיל אחר חולים עם ממאירות בדרגת סיכון נמוכה אינו מעלה את הסיכון לתביעות רשלנות רפואית (Annals of Surgery)

    מעקב פעיל אחר חולים עם ממאירות בדרגת סיכון נמוכה אינו מעלה את הסיכון לתביעות רשלנות רפואית (Annals of Surgery)

    למרות חשש מפני תביעות רשלנות רפואית של רופאים, חוקרים לא מצאו עליה בתביעות רשלנות רפואית מוצלחות על-רקע מעקב פעיל כגישת טיפול בחולים עם סרטן בדרגת סיכון נמוכה, כך מדווח במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Surgery. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהנחיות מטעם ה-National Comprehensive Cancer Network שוקלות מעקב פעיל כגישה יעילה לטיפול בסרטן […]

  • מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Nutrition עולה כי אין קשר סיבתי בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין מרבית הממאירויות על-רקע השמנה, בנוסף לסרטן מעי גס ורקטום וסרטן שד. בנוסף, הממצאים מעידים כי מדד מסת הגוף עשוי להיות מתווך אפשרי של הקשר בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לסרטן מעי […]

  • האם טיפול כימו-אימונותרפי קדם-ניתוחי משפר הישרדות חולים עם NSCLC? (מתוך JAMA Oncology)

    האם טיפול כימו-אימונותרפי קדם-ניתוחי משפר הישרדות חולים עם NSCLC? (מתוך JAMA Oncology)

    בהשוואה לטיפול כימותרפי, טיפול כימו-אימונותרפי קדם-ניתוחי הוביל לשיעורי הישרדות ללא-אירועים טובים יותר ושיעורי תגובה מלאה גבוהים יותר, אם כי לא תועד שיפור בהישרדות הכוללת של חולים עם סרטן ריאות לא-נתיח מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) עם ביטוי PD-L1 קטן מ-1%, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology. מנהל המזון והתרופות […]

  • טיפול בטסטוסטרון אינו מלווה בסיכון מוגבר לממאירות של הערמונית (JAMA Netw Open)

    טיפול בטסטוסטרון אינו מלווה בסיכון מוגבר לממאירות של הערמונית (JAMA Netw Open)

    עדויות חדשות תומכות בבטיחות טיפול חליפי בטסטוסטרון בגברים בגיל העמידה וגברים מבוגרים יותר עם היפוגונאדיזם, כאשר אין עדות לעליה בסיכון לסרטן ערמונית בדרגה-גבוהה או מכל-סוג, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין טיפול חליפי בטסטוסטרון ובין הסיכון לסרטן ערמונית עדיין אינו מובן היטב. מחקרים אפידמיולוגיים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה