אורולוגיה

האם טיפול אנטי-תרומבוטי מעלה סיכון לסיבוכים על-רקע המטוריה? (JAMA)

כליות שתן

במאמר שפורסם במהלך חודש אוקטובר בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על ממצאי מחקר חדש, מהם עולה כי טיפול בתרופות אנטי-תרומבוטיות מלווה בשיעור גבוה של סיבוכים עקב המטוריה, שחלקם הגדול ניתן למניעה עם טיפול רפואי טוב יותר. מהממצאים עלה כי בקרב קשישים, השימוש בתרופות אלו נקשר באופן משמעותי עם שיעורים גבוהים יותר של סיבוכים שדרשו פניות לחדרי מיון, אשפוזים ופרוצדורות אורולוגיות לטיפול בהמטוריה מאקרוסקופית.

המחקר הרטרוספקטיבי התבסס על נתוני Institute of Clinical Evaluative Sciences אודות כל תושבי אונטריו, קנדה, בגילאי 66 שנים ומעלה (2,518,064 משתתפים) בין השנים 2002-2014.

מהנתונים עלה כי 808,897 תושבים קיבלו לפחות מרשם אחד לטיפול אנטי-תרומבוטי לאורך תקופת המחקר. במהלך חציון מעקב של 7.3 שנים, שיעורי סיבוכים על-רקע המטוריה עמדו על 123.95 אירועים ל-1,000 שנות אדם בקרב אלו שנחשפו לטיפול אנטי-תרומבוטי, לעומת 80.17 אירועים ל-1,000 שנות-אדם באלו שלא נחשפו לתרופות אלו; יחס שיעורי היארעות של 1.44.

בקרב חולים שנטלו תרופות אנטי-תרומבוטיות תועד גם שיעור גבוה יותר של פרוצדורות אורלוגיות (יחס שיעורי היארעות של 1.37); אשפוזים (יחס שיעורי היארעות של 2.03) וביקורים בחדרי מיון (יחס שיעורי היארעות של 2.80).

ממצאים אלו נותרו על כנם לאחר ניתוח רב-משתני, כאשר עליה בגיל, מין זכר ועליה בתחלואה נקשרו באופן מובהק עם שיעורי סיבוכים על-רקע המטוריה.

סיבוכים על-רקע המטוריה היו נפוצים יותר במהלך חשיפה לנוגדי-קרישה, בהשואה לנוגדי-טסיות, ושיעורי הסיבוכים היו הנמוכים ביותר במהלך חשיפה לתרופות ישנות יותר (אספירין וקומדין).

מבין נוגדי הקרישה, חשיפה ל-Dabigatran (פרדקסה) לוותה בשיעור הנמוך ביותר של סיבוכים, בעוד ש-Rivaroxaban (קסרלטו) לווה בשיעור הגבוה ביותר בכל קבוצת גיל. מבין נוגדי הטסיות האחרים, כולל Clopidogrel (פלוויקס), Prasugrel (אפיאנט), Ticagrelor (ברילינטה), Ticlopidine ו-Dipyridamole (קארדוכסין), לוו בשיעורים גבוהים יותר של סיבוכים על-רקע המטוריה, בהשוואה לטיפול בקומדין.

בקרב חולים שנטלו שילוב של נוגדי-טסיות ונוגדי-קרישה מכל-סוג תועדו שיעורים גבוהים יותר משמעותית של סיבוכים על-רקע המטוריה, בפרט אשפוזים (טוווח יחסי סיכון של 2.68-4.16) ופניות לחדרי מיון (טווח של 6.03-10.48).

בקרב חולים שנחשפו לתרופות אנטי-תרומבוטיות תועד סיכוי גבוה יותר לאבחנה של סרטן שלפוחית שתן בתוך שישה חודשים (0.70% לעומת 0.38%; יחס סיכויים של 1.85).

JAMA. Published online October 3, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה