אורולוגיה

תגובה חיובית יותר לפעילות גופנית לאחר טיפול ממושך בAndrogen Deprivation Therapy (BJU International)

מאת ד”ר אלינור מוסרי בריסקין

גברים עם סרטן הערמונית אשר עוברים טיפול נגד-אנדרוגני (ADT, androgen deprivation therapy) ארוך טווח מגיבים טוב יותר לפעילות גופנית מאשר גברים אשר עוברים ADT קצר טווח, כך על פי מחקר אשר פורסם ב BJU International בספטמבר 2017.

ADT מעכב את התקדמות המחלה ומשפר הישרדות בגברים עם סרטן הערמונית, אך נקשר בירידה במסת השריר, מסת העצם ומצב גופני פיזי. מספר מחקרים הראו את יתרון בביצוע פעילות גופנית בגברים אשר עוברים ADT, כולל שיפור בסיבולת לב ריאה, חוזק השריר, מסת העצם ומצב פיזי כללי.

במחקר RCT רב מרכזי זה אשר נערך באוסטרליה וניו-זילנד, נבדקו 100 גברים אשר עברו 6 חודשי טיפול (קצר טווח) או 18 חודשי טיפול (ארוך טווח) ב ADT בשילוב עם רדיותרפיה. הגברים חולקו ל-2 קבוצות: בקבוצה אחת (n=50) ביצעו המטופלים פעילות גופנית מבוקרת פעמיים בשבוע בקבוצות קטנות, אשר כללה שעה אחת של אימון כוח ואימון אירובי. בקבוצת הביקורת (n=50) קיבלו הגברים אמצעי עזר כגון מד צעדים, חוברת הסבר, וכן קיבלו הנחיות כלליות לביצוע 150 דקות בשבוע של פעילות גופנית בעצימות בינונית. המטופלים עברו הערכה של חוזק שרירי פלג גוף תחתון על ידי תרגיל התרוממות חוזרת מכיסא (chair-rise time). חלק מהגברים עברו גם הערכה נוספת לחוזק שרירי פלג גוף עליון ותחתון, על ידי מדידות מסת שריר והרכב הגוף (מסת שומן, lean mass, ו ASM (appendicular skeletal muscle), וזאת על ידי בדיקת DXA (dual X-ray absorptiometry).

מתוך הקבוצה אשר ביצעה פעילות גופנית מבוקרת, 44% מטופלים קיבלו טיפול קצר טווח ב ADT טרם ההקצאה, ו 56% קיבלו טיפול ארוך טווח. בקבוצת הביקורת, 58% מטופלים קיבלו טיפול קצר טווח, לעומת 42% מטופלים אשר קיבלו טיפול ארוך טווח.

מצבם התזונתי של המשתתפים התזונתי ורמות הטסטוסטרון לא היו שונים בין שתי הקבוצות.

בקבוצה שביצעה פעילות גופנית מבוקרת היה שיפור מובהק בזמן התרוממות מכיסא (chair-rise time) ובלחיצות החזה (chest-press strength), לאחר 6 ו 12 חודשים. כמו כן היה שיפור בדחיקת רגלים (leg press) ושיפור ב ASM לאחר 6 חודשים, ללא שינוי מסת השומן ומסת הגוף הרזה.

גברים אשר קיבלו טיפול ארוך טווח ב ADT טרם ההקצאה הראו שיפור גדול יותר ב chair rise time וב ASM, כמו גם שיפור במסת הגוף הרזה, בהשוואה לגברים אשר טופלו ב ADT קצר טווח. עם זאת, משך ה ADT לא השפיע על האפקט של הפעילות הגופנית על חוזק השריר.

מסקנת החוקרים מתוצאות המחקר היתה כי גברים אשר טופלו ב ADT ארוך טווח מגיבים בצורה חיובית יותר לפעילות גופנית מאשר גברים אשר טופלו ב ADT קצר טווח, כפי שהתבטא בתפקוד שרירי פלג גוף תחתון, והרכב הגוף (מסת גוף רזה ומסת שומן, ו ASM). לאור זאת, מציינים החוקרים, גברים אשר טופלו ב ADT, ובפרט ADT ארוך טווח, יכולים להרוויח מפעילות גופנית ויש לעודדם לבצעה. החוקרים מוסיפים ואומרים כי ממצאים אלה מוכיחים כי אף פעם לא “מאוחר מידי” להתחיל להתעמל, וכי לפעילות גופנית תפקיד חשוב בטיפול באוכלוסייה זו.

Time on androgen deprivation therapy and adaptations to exercise: secondary analysis from a 12-month randomized controlled trial in men with prostate cancer. BJU International, September 22, 2017

 

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה