אורולוגיה

אמצעי הדמיה חדשים יובילו לשיפור אבחנת גידולים מממאירים של הערמונית (מתוך כנס מטעם RSNA)

ערמונית

אמצעים חדשים להדמיה של הערמונית יובילו לשיפור דרמטי ביכולת לקבוע את המיקום של נגעים ממאירים, דבר שיאפשר הכוונה מדויקת יותר של טיפול קרינתי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שהוצגו במהלך כנס ה-RSNA (Radiological Society of North America).

החוקרים מגרמניה מסבירים כי תכשיר אחד 18F-PSMA-1007 הינו בעל מאפיינים השונים מתכשירים אחרים. לחומר זה חיי מדף ארוכים יותר, בהשוואה לחומרים אחרים, עם פינוי כלייתי מינימאלי, כך שהיקף ההפרשה בשתן קטן מאוד. מדובר באחד הסמנים הראשונים בעל מסלול פינוי שונה, דבר המהווה יתרון בעיניי החוקרים. אך חשוב מכך היא הקליטה המוגברת ברקמת גידול. היחס בין הגידול לרקע הוא המאפשר לזהות גרורות לקשריות לימפה קטנות באופן קל יותר מתכשירים אחרים. ישנן יתרונות מבחינת הדיוק האבחנתי עם סמן זה. תכשיר אחד 68Ga-PSMA-11 עשוי לשמש בהצלחה להדמיית סרטן ערמונית, אך בעל זמן מחצית חיים קצר יותר ומגבלות ייצור.

במחקר שבחן את הפוטנציאל האבחנתי של 18F-PSMA-1007 נבחנה הפיזור של החומר באיברים תקינים ובגידולים בשבעה חולים עם הישנות ביוכימית של סרטן ערמונית. לאחר הזרקת החומר החולים השלימו בדיקת PET-CT לאחר שעה ושלוש שעות.

הישנות מקומית זוהתה בשני חולים עם רמות PSA של 1.9 ו-3.6 ננוגרם/מ”ל, גרורות לקשריות לימפה זוהו בשני חולים עם רמות PSA של 0.16 ו-2.0 ננוגרם/מ”ל וגרורות לעצמות זוהו בחולה אחד עם רמת PSA של 3.8 ננוגרם/מ”ל. בשני החולים האחרים, עם רמות PSA של 0.4 ו-0.5 ננוגרם/מ”ל, לא זוהו ממצאים קולטים בבדיקת PET.

קליטת הסמן הייתה מוגברת בכל נגעי הגידול, החל משעה אחת לאחר הזריקה ועד שלוש שעות לאחר מתן החומר. לסמן הנ”ל פוטנציאל גדול למיקום לא-פולשני של גידולים בחולים עם הישנות סרטן ערמונית. יתרונות נוספים של הסמן נובעים מפעילות מעטה בשתן בשלפוחית ובשופכה.

במהלך ההרצאה, החוקרים הדגישו את היתרונות של הסמנים החדשים הללו ותיארו את הניסיון שלהם עם 68Ga-PSMA-11 ו-GRPR (Gastrin-Releasing Peptide Receptor) להדמיית סרטן ערמונית בעת אבחנה והישנות ביוכימית.

עד כה, בחולים עם רמות PSA מוגברות וחשד לסרטן ערמונית בוצעה ביופסיית ערמונית עיוורת. עם זאת, עם התכשירים החדשים, ניתן לזהות ביטוי יתר של קולטנים על-פני שטח תאי סרטן ערמונית, דבר המאפשר ביופסיה מכוונת.

בשלבים מתקדמים יותר של המחלה, ניתן לסמן את הקולטנים ולאחר מיקום מדויק של תאי הסרטן, ניתן לבחור בגישת טיפול רדיואקטיבי המכוונת לאותם אזורים.

מתוך כנס מטעם RSNA

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה