מחקר גנטי תומך בקשר סיבתי בין מדד מסת הגוף ובין מחלות לב (JAMA Cardiol)

מחקר חדש להערכת מוטאציות גנטיות המעלות את הסיכון למדד מסת גוף גבוה מספק עדויות משמעותיות לפיהן מדד מסת גוף גבוה יותר משחק תפקיד סיבתי בסוכרת מסוג 2, יתר לחץ דם ומחלת לב כלילית, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש, שפורסם בכתב העת JAMA.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד מסת גוף גבוה יותר הינו גורם סיכון למחלות לבביות ומטבוליות; עם זאת, הקשר הסיבתי עדיין אינו ברור וכעת הם ביקשו להעריך את הקשר הנ”ל. לצורך כך, הם התבססו על נתונים ממחקר עוקבה מבוסס-אוכלוסיה, שכלל 119,859 משתתפים במאגר UK Biobank עם נתונים מלאיים אודות הגנוטיפ והפנוטיפ (רפואי וסוציודמוגרפי). המשתתפים טופלו באחד מבין 22 מרכזי הערכה ברחבי בריטניה בין 2006 ועד 2010.

החוקרים קבעו את שכיחות יתר לחץ דם, מחלת לב כלילית וסוכרת מסוג 2 בעת ההערכה, על-בסיס דיווח-עצמי. המשתתפים דיווחו על נתונים סוציודמוגרפיים. הם יצרו מדד סיכון פוליגני שכלל 93 פולימרפיזם עם מדד מסת גוף ממחקרים גנטיים קודמים ומדד הסיכון הגנטי שימש להערכת סיבתיות.

מבין 119,859 המשתתפים שנכללו במחקר, 56,816 (47.4%) היו גברים; גיל המשתתפים הממוצע עמד על 56.87 שנים. ניתוח רנדומיזציה מנדליאנית הדגים קשר חיובי משמעותי בין מדד גנטי שהצביע על מדד מסת גוף גבוה יותר ובין הסיכון ליתר לחץ דם (יחס סיכויים לכל עליית סטיית תקן של מדד מסת הגוף של 1.64), מחלת לב כלילית (יחס סיכויים של 1.35) וסוכרת מסוג 2 (יחס סיכויים של 2.53), כמו גם לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי. קשרים אלו לא היו תלויים בגיל, מין, מדד Townsend Deprivation Score, צריכת אלכוהול והרגלי עישון.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מצטרפים לעדויות הזמינות אודות הקשר בין מדד מסת גוף גבוה יותר ובין סיכון מוגבר למחלו לבביות ומטבוליות. לממצאים חשיבות מבחינת בריאות הציבור במדינות רבות בהן חלה עליה בשיעורי השמנת יתר.

JAMA Cardiol. Published online July 5, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה