קרדיולוגיה

חלק קטן מהחולים המעשנים לאחר אוטם לבבי מקפידים על טיפול תרופתי להפסקת עישון (JAMA Cardiol)

רופאים רבים מייעצים למעשנים המאושפזים בבית חולים לאחר אוטם לבבי להפסיק לעשן, אך הם עשויים להביא לתוצאות טובות יותר אם יעודדו את המטופלים לנפק את המרשמים לטיפול תרופתי שנועד לסייע בהפסקת עישון, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology. שיעורי ניפוק מרשמים לתרופות להפסקת עישון היו נמוכים מאוד בסקר ארצי שהשלימו החוקרים.

מאגר Acute Coronary Treatment and Intervention Outcomes Network Registry הינו מאגר גדול של חולים לאחר אוטם לבבי בארצות הברית. מבין 183,783 אשפוזים בשל אוטם לבבי בין אפריל 2007 ועד דצמבר 2013, 28,242 חולים (15.4%) היו מעשנים בהווה שהפסיקו לעשן לאחרונה.

מרשמים לתרופות להפסקת עישון כללו Bupropion (זיבן) ו-Varenicline (צ’מפיקס), טיפולים חליפיים לניקוטין היו זמינים ללא מרשם רופא. מרשם מוקדם לתרופות להפסקת עישון הוגדר כניפוק מרשם בתוך 90 ימים לאחר השחרור או אספקה שנותרה מניפוק מרשם לפני אשפוז. החוקרים בחנו גורמים הקשורים במטופל שנקשרו עם טיפול מוקדם בתרופות להפסקת עישון.

מבין 9,193 חולים מעשנים עם אוטם לבבי במדגם, 8,942 קיבלו ייעוץ בנוגע להפסקת עישון במהלך האשפוז, אך רק 647 חולים (7%) קיבלו מרשם מוקדם לטיפול תרופתי להפסקת עישון (Bupropion: 306 חולים; Varenicline: 341 חולים). השימוש ב-Varenicline צנח מ-12.6% בשנת 2007 ל-2.2% בשנת 2013; השימוש ב-Bupropion נותר נמוך באופן עקבי (2.5% ו-3.2%, בהתאמה).

חציון משך השימוש עמד על 6.2 שבועות עם Bupropion ועל 4.3 שבועות עם Varenicline; רק 36.7% (55 חולים) ו-19.7% (57 חולים), בהתאמה, ניפקו מרשם לטיפול המומלץ לאורך 12 שבועות. בתוך שנה מהשחרור מבית החולים, השימוש בתרופות להפסקת עישון עלה רק ל-9.4%. סך כולל של 273 חולים (3%) נטלו תרופות להפסקת עישון לפני האוטם הלבבי הראשון; באוכלוסיה זו תועד שיעור גבוה יותר של תרופות להפסקת עישון בתוך שנה לאחר אוטם לבבי (64.1% לעומת 7.7%).

חולים שנטלו מוקדם טיפול להפסקת עישון היו צעירים יותר, עם שכיחות גבוהה יותר של נשים, בהשוואה לאלו שלא נטלו טיפול זה בשלב מוקדם לאחר אוטם לבבי. מניתוח רב-משתני עלה כי שישה גורמים נותרו קשורים באופן מובהק עם טיפול מוקדם להפסקת עישון. גיל צעיר בחמש שנים לווה בסיכוי גבוה ב-52% לטיפול מוקדם. בנשים ובאלו שהתגוררו במחוזות עם שיעור גבוה של בוגרי תיכון תועדה שכיחות גבוהה יותר של טיפול תרופתי מוקדם. בחולים עם מחלת ריאות כרונית תועד סיכוי גבוה ב-47% לטיפול מוקדם להפסקת עישון. בחולים לאחר רה-וסקולריזציה כלילית במהלך האשפוז ובאלו עם מחלת עורקים היקפית תועד סיכוי גבוה ב-25% לטיפול מוקדם בתרופות להפסקת עישון.

החוקרים כותבים כי רק 52.8% מהחולים עם אוטם לבבי מפסיקים לעשן שנה לאחר האירוע, זאת למרות התועלת הברורה של הפסקת עישון באוכלוסיה זו. ממצאי המחקר תומכים בנקיטת אמצעים נוספים במטרה לסייע בהפסקת עישון.

JAMA Cardiol 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה