קרדיולוגיה

שינויים ברקמת שומן סביב עורקים כליליים בבדיקות הדמיה עשויים להעיד על מחלה כלילית (Sci Transl Med)

חוקרים מדווחים כי שינויים ברקמת שומן המקיפה אזורי דלקת בעורקים כליליים ניתנים לכימות בבדיקת CTA (Computed Tompgraphy Angiography) של העורקים הכליליים. הם גם פיתחו מדד חדש, העשוי לשמש לזיהוי דלקת וייתכן גם נגעים טרשתיים פגיעים, הגורמים אירועים קרדיווסקולאריים.

החוקרים כותבים כי אבחנה מוקדמת של דלקת כלי דם עשויה להוביל לגישות מכוונות למניעה או טיפול במחלות רבות. מאחר ודלקת כלי דם אינה ניתנת לזיהוי באמצעות בדיקות הדמיה שגרתיות, הם שיערו כי שינויים פנוטיפיים ברקמת שומן מסביב לכלי דם (PVAT או Perivascular Adipose Tissue) עקב דלקת כלי דם ניתנים לכימות באמצעות מתודולוגיה חדשה של CTA של עורקים כליליים.

החוקרים מדווחים כי כלי דם דלקתיים בבני אדם משחררים ציטוקינים המונעים הצטברות שומנים בתאי שומן שמקורים ברקמת שומן זה. הם פיתחו ניתוח PVAT בשלושה ממדים ובחנו את התמונות מבדיקות CT של תמציות רקמת שומן אדם מ-453 חולים שהשלימו ניתוח לבבי.

החוקרים פיתחו מדד הדמייתית, FAI (Fat Attenuation Index) המתאר את תכולת השומנים באדיפוציטים ואת גודלם. מדד FAI הינו מדד בעל רגישות וסגוליות גבוהות מאוד לזיהוי דלקת ברקמה, כפי שנקבע לפי בדיקת 18F-Fluorodeoxyglucose Positron Emission Tomography.

במדגם ולידציה שכלל 273 משתתפים, מפל FAI סביב עורקים כליליים זיהה מחת עורקים כלילית תת-קלינית מוקדמת בגוף החי, כמו גם זיהה שינויים דינאמיים ב-PVAT בתגובה לשינויים בדלקת כלי דם, ונגעים טרשתיים פגיעים במהלך תסמונת כלילית חדה.

החוקרים כותבים כי מהמחקר עולה כי לכלי דם בבני אדם השפעות פאראקריניות על רקמת PVAT סמוכה, עם השפעה על הצטברות תוך-תאית של שומנים באדיפוציטים, הניתנת למעקב באמצעות בדיקות CT. מתודולוגיה זו ניתנת לשימוש קליני לזיהוי לא-פולשני של אי-יציבות של נגעים טרשתיים בעורקים הכליליים.

Sci Transl Med 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה